Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Fuglevenlige buske

Her får du forslag til gode buske, der får dekorative frugter, som pynter i haven, og som samtidig er til gavn for fuglene.

Foto: Pxhere

Du kan naturligvis hænge redekasser op over hele haven og fodre hele året for at få et livligt fugleliv. Men du kan også lade fuglene arbejde lidt for føden ved at plante buske og træer, der giver mange frugter.

Frugter er virkelig noget, der lokker fuglene til, og samtidig er det godt for efterårets havebillede at se de grønne frugter og bær blive modne og lyse op med røde, gule eller sorte farver.

Her får du forslag til fem buske med bær til den fuglevenlige have:

Dværgmispel

Nogle af de bedste buske findes i slægten Cotoneaster. Der er et utal af arter, som næsten alle sætter bær i sensommeren og efteråret. Flere af dem er høje buske med en elegant vækst, der egner sig fortrinligt som det høje indslag både i staudebede og blandede busketter, andre er mellemstore eller lave buske.

Glansdværgmispel, Cotoneaster lucidus, har sorte bær. Busken bliver omkring 2-3 meter høj og er meget nøjsom og hårdfør. Den er velegnet som rand i havens yderkant og i bede med blandede buske, hvor den skiller sig ud med de glødende efterårsfarver før løvfald.

Bulet dværgmispel, Cotoneaster bullatus,har røde bær og store dybgrønne blade. Busken har en let og åben vækst, der gør den velegnet som enkeltstående busk i staudebedet eller med et enkelt bunddække under sig.

Busken bliver op til 3 meter høj og har hængende topskud, der giver den et graciøst udseende. Den er meget hårdfør og tåler en del vind.

Lodret og vandret, Cotoneaster horizontalis, bliver kun omkring en meter høj og bred. De mange bær er knaldrøde og bliver siddende længe på busken. Muligvis fordi de ikke umiddelbart er fuglenes yndlingsspise. Men når vi kommer hen på vinteren, er der rift om bærrene. Busken er meget hårdfør og tåler skygge og blæsevejr.

Laurbærkirsebær

Også blandt de stedsegrønne bladplanter er der gode bær at hente. Laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus, er meget smuk med sine aflange dybgrønne blade, hvide blomster i juni og sorte bær i efteråret.

Der findes mange sorter af laurbærkirsebær, så man kan få alt i højder fra 1 meter og op til 3-4 meter. De storbladede sorter giver dog kun sjældent blomster og bær. Alle laurbærkirsebær trives rigtig godt på lerjord, men foretrækker læ og lidt skygge især om vinteren.

Sargentæble

En af fuglenes yndlingsspiser er bærrene på buskformen af paradisæble nemlig sargentæble, Malus sargentii. De små røde bær sidder i klaser, og de er noget af det første, fuglene henter. Sargentæble bliver 1,5-3 meter høj og trives på alle jordtyper.

Busken tåler meget vind - endda med havgus - og er meget hårdfør. Den bruges både som enkeltstående busk og som ingrediens i blandede læhegn om haver og marker.

Bærmispel

Bærmispel, Amelanchier, er en meget anvendelig haveplante, som fuglene også sætter stor pris på. De ca 1 cm store frugter er først grønne, og siden lyse røde og siden mørke og næsten sorte. Bærmispel er en utrolig hårdfør og nøjsom busk, der også passer godt i mindre haver. Ud over dekorative frugter får den også smukke høstfarver og forårets blomstring er ganske betagende.

Mahonie

Mahinie, Mahonia aquifolium, er en lav stedsegrøn busk med let tornede balde, lysegule blomster i april-maj og får smukke blåduggede bær sidste på sæsonen.
Den skal plantes i læ for at trives, da bladene ofte svides af vind. Desuden foretrækker den en skygget placering for at undgå svidninger på bladene. Mahonie er en busk, der virkelig kan lyse op i havens mørke hjørner.

Hjemmehørende buske med frugter

Hjemmehørende planter er gode for både fugle og insekter, som gennem tiden har baseret deres liv på de planter, der vokser i naturen. Følgende arter er hjemmehørende og giver samtidig dekorative frugter, som fuglene sætter pris på.

  • Almindelig benved, Euonymus europaeus
  • Almindelig hvidtjørn, Crataegus laevigata
  • Almindelig hyld, Sambucus nigra
  • Almindelig kristtorn, Ilex aquifolium (hunplanter)
  • Almindelig kalkved, Viburnum opulus
  • Almindelig røn, Sorbus aucuparia
  • Engriflet hvidtjørn, Crataegus monogyna
  • Hunderose, Rosa canina
Læs mere

Skab ly og læ

Hvis du vil skabe optimale betingelser for fuglene i haven, er det ikke kun vigtigt at tænke på føde. De skal også have steder hvor de kan søge ly for vejr og vind og flyve i skjul for at gemme sig for fjender. Tætte buske, stedsegrønne planter og hække er gøde gemmesteder. Desuden kan redekasser også fungere som skjulesteder for fuglene.

Læs mere