Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Stolt kavaler - havens bedste sommerblomst

Stolt kavaler kan bruges i enhver have på næsten enhver måde, og den findes i utallige variationer. Når den tilmed er så nem, at den stort set bare skal sås, er det ikke underligt, at den er populær. Nu fås den sågar i gul.

At udnævne en enkelt art til den bedste sommerblomst er måske på grænsen af det forvovne, men når det drejer sig om stolt kavaler, er ingen tillægsord vist for positive. Med yndige blomster, som findes i kønne og mange farvevariationer og former, fintfliget løv og en opret og let vækst passer den ind overalt i haven. Den er yderst let at dyrke, billig, fordi den kan fremskaffes fra frø, og tolerant over for vækstforholdene.

Nu også i gul

Stolt kavaler, Cosmos bipinnatus, er ikke nogen ny eller ukendt sommerblomst. Længe har den figureret blandt de mest populære, og nye sorter kommer til stadighed på markedet. Den mest bemærkelsesværdige nye er den lysegule ‘Yellow Garden’. Den er lidt af en sensation, da farverne hidtil har holdt sig inden for den hvide og røde farveskala. En tranebærrød ‘Double Click Cranberries’ med helt fyldte blomster hører også til blandt de nyere sorter, og den bliver med stor sandsynlighed populær. ‘Pink Popsocks’, som indeholder en blanding af enkeltblomstrede, dobbeltblomstrede og anemoneblomstrede, ensfarvede og flerfarvede stolte kavalerer i pink, er god i skærehaven, da man altid kan finde lige den, der mangler i buketten. Desuden er den kompakt og god i krukker.

Stolt kavaler hører til kurvblomstfamilien, Asteraceae. De mest almindelige sorter har enkle blomster med otte afrundede, let overlappende kronblade omkring den gule kurvbund. Men der er efterhånden kommet mange sorter frem med et lidt anderledes udseende.

'Yellow Garden', skærehave
‘Yellow Garden’. Foto: Flickr/Guilheim Vellut

Forskellige typer fanger

Ikke alene blomsterfarven, men også -formen varierer. Nogle sorter er flerfarvede, for eksempel sorterne ‘Sweet Dreams’ og ‘Candy Stribe’, der har sart lyserøde til hvide kronblade og en hindbærrød stribe rundt om den gule kurvbund. Andre har sammenrullede kronblade, der kan minde om konkylier eller måske en tryllefløjte. Derfor har de fået de engelske betegnelser “Seashell” og “Pied Piper”. De findes i flere rødlige og hvidlige nuancer.

En gruppe stolt kavaler har et mere løst og vildt udtryk med halvfyldte blomster og kronblade med takket rand, for eksempel den hvide ‘Psyche White’. Og endelig er der helt fyldte blomster hos en række sorter. De findes i hvid, lyserød, vinrød og nu også tranebærrød, “Double Click” indgår ofte i sortsnavnet.

Kompakte stolte kavalerer, som kun bliver 30-40 cm høje, er rigtig gode i krukker. De findes blandt andet i Sonata-serien. De højeste stolte kavalerer bliver helt op til halvanden meter høje under næringsrige vækstforhold. Læs på frøposen, for højden er vigtig for anvendelsen.