Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Bonderoser og silkepæoner

Bonderoser og silkepæoner er normalt nemme planter, selvom de nu og da kan volde lidt besvær, når de ikke vil blomstre eller bliver angrebet af svamp.

Bonderoser og silkepæoner hører begge til pæonslægten, Paeonia. De er begge såkaldte staudepæoner, som visner ned om efteråret - i modsætning til træpæoner, der er buske.

Det botaniske artsnavn for bonderoser er Paeonia officinalis, mens silkepæonerne hører til arten P. lactiflora eller er krydsninger, hvori den indgår. Silkepæoner findes i flere hundrede sorter, mens bonderoserne byder på knap så mange.

Et utal af varianter

Bonderoserne blomstrer i maj-juni med store, skålformede blomster, mere eller mindre fyldte i røde og hvide farvenuancer. Silkepæoner tager over i juni og lidt ind i juli. De er oplagte som det blomstrende indslag i haven, før roserne træder ind på scenen.

Silkepæoner findes i et utal af farvevarianter – røde, rosa, gule, hvide og blandinger, så nogle blomster har to eller tre farver. Højden på de mange sorter varierer fra 50 centimeter til over en meter. Blomsterne varierer fra enkelte, åbne blomster til meget fyldte.

Både bonderoser og silkepæoner betragtes overvejende som nemme planter, selvom de nu og da kan volde lidt besvær, når de ikke vil blomstre eller bliver angrebet af svamp.

Nøjsomme planter

September er det bedste tidspunkt for at plante begge arter. Men har du dem stående i potter, kan de plantes om foråret. Jorden skal være veldrænet, og den må ikke være sur. Rodknolden skal kun fem centimeter under jordoverfladen. Plantes de for dybt, kan det medføre dårlig eller slet ingen blomstring i en årrække.

Pæoner vokser udmærket i let skygge, mens fuld sol giver flest blomster. Selvom de er nøjsomme planter, har de det alligevel bedst i en næringsrig jord.

Bladene kan ødelægges mere eller mindre af svampepletter. Men den slags svamp er ikke ødelæggende for pæonerne. De angrebne blade kan klippes af, hvis de er hårdt medtaget. Fjern alle blade om efteråret, så de ikke ligger på jorden og er smittekilde for næste forårs nye skud.

Pæongråskimmel er den værste svamp. Den ødelægger de nye skud lige ved jordoverfladen om foråret, så de vælter og visner. Fjern ødelagte skud og skift eventuelt planterne ud, hvis det gentager sig over flere år.