Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Bunddækkende planter til skygge

Det er nødvendigt at planlægge, hvad der skal vokse, dér hvor solens stråler kun rammer i begrænset omfang.

Almindelig vedbend, Hedera helix. Foto: Laila Sølager

Almindelig vedbend, Hedera helix. Foto: Laila Sølager

Det gælder om at finde de rigtige bunddækkende planter til skyggefulde steder i haven. Det kan være i bunden af bedet, på husets nordside eller i skellet under hækken. Ellers tager naturen over og giver et bunddække af skvalderkål, brændenælder eller havepest. På planteskolen kan du læse på etiketten, hvor en plante kan vokse. Du skal kigge efter en udfyldt sort cirkel, der viser, at planten kan trives i skyggen.

Du kan også gå på udkig i dine venners haver. Måske har de et godt bunddække til skygge, som vil trives hjemme hos dig. Så er det bare med at finde spaden frem og få lov at snuppe en bid. Ofte kan planterne deles, så du hurtigt får et stykke jord dækket.

Skovsyre. Foto: Laila Sølager
Skovsyre. Foto: Laila Sølager
 

I tør skygge

Ikke nok med, at der kun er lidt lys at vokse i, der er ofte også meget tørt i skyggen. Især under store træer og buske er der rift om vandet, fordi jorden er fyldt op med rødder fra stort og småt. Her kan kun de færreste planter overleve. En af dem, der kan, er skovsyre.

Med friske, lysegrønne, kløverlignende blade, der ligger tæt hen over jorden, lukker skovsyre definitivt af for fremspirende ukrudt. Selv spreder de sig fra frø, der springer langt væk ved den mindste berøring af en moden frøkapsel. Underjordiske jordstængler er den anden metode, skovsyre formerer sig ved.

Geranium macrorrhizum - Fotograf: Gusta Clasen
Storrodet storkenæb​. FOTO: Haveselskabet

I den tørre skygge trives også kæmpestenbræk. Den er endda stedsegrøn, så jorden er dækket hele året. Om foråret blomstrer den med flotte røde, lyserøde eller hvide blomster, mens bladene begynder at se lidt slidte ud. Derfor er det godt at klippe de grimmeste blade af og drysse lidt god kompost hen over planterne. Det giver ny lyst til at sætte friske grønne blade og dække bunden resten af sæsonen.

Kæmpestenbræk har godt af en tår vand i tørre perioder, især hvis planterne lige er plantet ud og skal vokse sig store og stærke for netop at lukke bunden.

Løvefod er en tredje mulighed. Den er en god all-round plante, som også kan trives i solen og i halvskyggen.

Løvefod - Fotograf: Gusta Clasen
​Løvefod. FOTO: Haveselskabet

Fem bunddækkende planter til den tørre skygge:

  • Løvefod, Alchemilla mollis
  • Kæmpestenbræk, Bergenia cordifolia – stedsegrøn
  • Skovsyre eller surkløver, Oxalis acetosella
  • Knudret storkenæb, Geranium nodosum
  • Storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum – næsten stedsegrøn

Kæmpestenbræk. Foto: Laila Sølager
Kæmpestenbræk. Foto: Laila Sølager

I fugtig skygge

Der er dog også skyggede områder i haven, hvor jorden ikke er tør, men tværtimod mørk og fugtig stort set hele året. Det er ofte bag skure og mindre bygninger. Her er et sandt slaraffenland for bregner, hosta i mange udgaver, hasselurt og vinterglans. De dækker jorden hurtigt. Især hvis der bliver blandet lidt kompost eller bladjord ind i plantejorden, når du planter.

Hasselurt. Foto: Jesper Corfitzen
FOTO: Haveselskabet

Bladjord henter du under store træer eller buske, hvor bladene har fået lov til at formulde gennem flere år. Sådan en jord er ideel skovbundsjord, og det er netop skovbunden, vi forsøger at efterligne, når vi finder skyggetålende planter.

Vil du satse på monokultur og ikke have andet på stedet, er vedbend en af de bedste bunddækkeplanter til skygge. Den kan klippes med græstrimmer eller hæksaks en gang om året og på den måde holde sig flad og tæt.

Fem bunddækkere til mere fugtig skygge:

  • Hasselurt, Asarum europaeum
  • Vedbend, Hedera helix – flere sorter
  • Vinterglans, Pachysandra terminalis
  • Funkia, Hosta – mange arter og sorter
  • Bregner – mange forskellige f.eks. kurvebregne, Matteuccia struthiopteris

Hedera helix. Foto: Laila Sølager
Vedbend. Foto: Laila Sølager