Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Stauder til kanten

Ikke alle stauder egner sig til at plante i forgrunden af bedet eller langs en kant. Men vælger man de rette, kan de fremhæve havens design på smukkeste vis.

Småblomstret salvie, Salvia nemorosa 'Ostfriesland' og 'Deep Rose' bliver begge 40-45 cm høj. Foto: Flickr/ Tim Schofield

Småblomstret salvie, Salvia nemorosa 'Ostfriesland' og 'Deep Rose' bliver begge 40-45 cm høj. Foto: Flickr/ Tim Schofield

I alle haver er der kanter. Ved indkørslen, omkring terrassen, langs stier og bede. Kanter skaber linjer og de er en vigtig del af havens design. Det er overgange fra ét til noget andet. 

En kant kan være hård og skarp, som fx overgangen mellem fliser og græsplæne. Den kan også være blød, hvis planterne får lov at vokse ind over kanten og bryde den skarpe linje. 

I havedesign er kanterne helt centrale, og plantevalget kan være med til enten at fremhæve havens vigtige linjer, eller give en ellers skarp kant et mere vildt og naturligt udtryk.

Når de stramme linjer er en vigtig del af havens design, skal de valgte planter kunne indordne sig i havens arkitektur, og lade linjerne dominere.

Planter der får lov at vokse ud over kanten, bryder den hårde overgang mellem bed og belægning, og giver samtidig et mere frodigt udtryk.

Hvad kendetegner en god kantplante?

For at en staude er velegnet som kantplante skal den opfylde nogle særlige krav. Kantplanter står i første række, og er derfor noget af det første, man ser. Derfor skal de præsentere sig pænt over en lang sæson. 

Stauder der kræver opbinding, har tendens til bare stængler forneden, eller hvis blade bliver kedelig eller visner væk efter blomstring, placeres bedst længere inde i bedet.

En god kantplante skal helst:

  • Have en lang blomstringsperiode
  • Have smuk løvfarve eller blade med smuk tekstur
  • Være fri for skadedyr og sygdomme
  • Have en lav, kompakt eller krybende vækst med blade helt ned til jorden

 

 

9 stauder, der er velegnede til kanten

1. Almindelig kattefod

Almindelig kattefod, Antennaria dioica er til en varm og solrig plads i næringsfattig jord. Den har sølvgråt løv og er i kurveblomstfamilien. Blomster fra maj til juli med blomster så bløde som kattepoter, som er pergamentagtige og holder længe. Fås i hvid og rødlige nuancer. Den gror også godt i store fuger mellem fliser.

 

2. Alunrod

Alunrod, Heuchera, er noget nær en perfekt kantplante. Det er lave stauder, hvor bladene sidder tæt og danner en flad, kompakt kugleform. 

Der findes utallige sorter af alunrod, og de udmærker sig særligt i løvfarven. Der findes gule, limegrønne, orange, lilla og næsten sorte. Det er robuste og sunde planter, så de holder sig pæne hele sæsonen. 

3. Almindelig skumblomst

Almindelig skumblomst, Tiarella cordifolia, er en lav bunddækkende staude, der er god i forgrunden af et bed i skygge eller halvskygge. 

Bladene er vintergrønne og de luftige hvide eller svagt rosa blomstertoppe står flot i maj-juni. 

Hos den almindelige skumblomst, Tiarella cordifolia, er bladene grønne, men sorterne ’Spring Symphony’, ’Pink Skyrocket’ og ’Tiger stribe’ er der bladmidten rød, hvilket skaber en flot, spraglet effekt.

 

4. Blåkant

 Blåkant, Nepeta x faassenii ’Purrsian Blue’ er en kompakt, rigtblomstrende blåkant - også kaldet katteurt.

Der findes mange gode sorter af blåkant, en af dem er 'Purrsian Blue’, der begynder sin blomstring i første halvdel af juni og fortsætter helt til september. Den bliver der bliver 35-45 cm høj.

 

5. Japansk asters, ’Nana Blue’

Japansk asters, Kalimeris incisa, ’Nana’ er en lille, meget anvendelig staude til forgrunden af bedet, 20 cm høj. Den er tæppedannende og rigtblomsterende med blålilla blomster, der ligner asters, over en meget lang periode fra juni til september. Den er ikke kræsen med hensyn til jord og trives i sol til halvskygge. Det er en sund planter, der aldrig får meldug.

6. Krybende læbeløs

Krybende læbeløs, Ajuga reptans, er en lille staude, der danner et tæt og lavt tæppe i 5-10 cm’s højde.

Blomstrer med lilla blomster i maj-juni, som sidder i oprette aks. Trives bedst i en fugtighedsbevarende, muldet jord i halvskygge-skygge. Den kan også trives i sol, hvis jorden ikke er tør. Planten spreder sig med overjordiske, rodslående udløbere. Arten er hjemmehørende i Danmark.

 

7. Kærmindesøster

Kærmindesøster, Brunnera macrophylla, blomstrer tidligt på sæsonen. 

De blå eller hvide blomster spring ud allerede i slutningen af april. Hovedblomstringen er i maj, men den blomstrer også et godt stykke ind i juni. Sidst på sommeren kan der komme en mindre genblomstring. Bladene danner en tæt pude. 

Der findes flere sorter med brogede blade, som gør planten ekstra interessant uden for blomstringstiden. Fx ’Jack Frost’, ’Sea Heart’ og ’Variegata’.

8. Salvie

Salvie, Salvia, er en stor planteslægt, og ikke alle er vinterhårdføre i vores klima. Men de arter af salvie, vi dyrker som stauder, er velegnede som kantplanter på grund af deres kompakte vækst og sunde løv.

Med en let studsning efter første blomstring, kan man få en mindre genblomstring i sensommeren. 

De velegnede arter er bl.a. staudesalvie, Salvia x superba, småblomstret salvie, Salvia nemorosa, og lægesalvie, Salvia officinalis (krydderurt).  

9. Storkenæb

Storkenæb, Geranium, er en af staudehavens klassikere, og der findes rigtig mange arter og sorter. Ikke alle egner sig godt som kantplanter, men mange gør. 

De høje og kraftige typer fungerer bedst som kantplanter, hvis de plantes i en form for hæk, som et langt bånd af de samme planter. 

Ellers skal man gå efter de lavere typer, som fx stribet storkenæb, G. sanguineum var. striatum, storrodet storkenæb, G. macrorrhizum, spansk storkenæb, G. endressii

Mange af de nye hybrider er også særdeles velegnede som kantplanter, og har tilmed en lang blomstring, der strækker sig over 4-5 måneder. Fx sorterne ’Pink Penny’, ’Sylvia’s Surprise’ og ’Dreamland’.

 

10. Tætblomstret galtetand 

Tætblomstret galtetand, Stachys moonieri ’Hummelo’, er også kendt under navnet betonie. Det er en kompakt staude med skinnende mørkegrønne blade og stive, oprette blomsterstængler, der blomstrer i juni-august.

Den mest dyrkede sort hedder ’Hummelo’ der har magentafarvede blomster. Den mindre kendte sort ’Rosa’ har sart rosa blomster.

 

Mange andre  gode stauder til kanten:

  • Aksærenpris, Veronica spicata
  • Druelilje, Liriope muscari (trives i skygge)
  • Hasselurt, Asarum europaeum  (trives i skygge)
  • Hedebjergmynte, Calamintha nepeta ssp. nepeta
  • Hosta, Hosta

  • Kantet prydløg, Allium senescens
  • Konval, Polygonatum humile
  • Kæmpestebræk, Bergenia cordifolia ’Baby Doll’ eller ’Eroica’, 
  • Lammeøre, Stachys byzantina
  • Lodden løvefod, Alchemilla mollis og Rødfodet løvefod, Alchemilla erythrypoda

  • Lungeurt, Pulmonaria ’Blue Ensign’
  • Nedliggende bjergte, Gaultheria procumbens (trives i surbundsjord)
  • Storblomstret brunelle, Prunella grandiflora
  • Stjerneskærm, Astrantia
  • Sankthansurt, Hylotelephium telephium (syn. Sedum telephium)
  • Tyttebær, Vaccinium vistis-idaea, (trives i surbundsjord)