Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Tørketålende stauder

Tørke er et tilbagevendende problem i det danske sommerhalvår, og næsten hvert år oplever vi perioder med tørke. Her får du 11 tørketålende stauder og græsser, som vil pynte i haven og samtidig kan trives i tørre områder med meget sol og tør jord. Hvis du gerne vil have at de tørketålende stauder skal være hjemmehørende - så læs nederst i artiklen.

Vi er nærmest opvokset med idéen om, at et godt lag næringsrig muld er det bedste, vi kan give haven. Men faktisk er det ikke altid en fordel for staudehaven, især ikke hvis man ønsker en have, der er mere robust over for tørke. Nøglen til at få tørketålende planter til at trives i haven er dels, at planterne skal have masser af sol, og dels at de skal stå i en veldrænet jord - gerne i et tykt lag ren grus. I en muldrig lerjord vil mange af disse planter ikke trives og ikke overleve de våde danske vintre.

Vil du anlægge et tørketålende bed, er det en god ide, at anlægge bedet med et tykt lag af groft grus øverst i bedet - gerne helt op til 20 cm. Det grove grus (0-8 mm) er det mest oplagte valg, men faktisk kan man bruge mange andre typer materialer. Perlesten og ærtesten kan med stor fordel også bruges, og der har ukrudtet endnu sværere ved at få fat. Det vigtige er blot at have den grove struktur, hvor staudernes rødder kan udvikle sig, og hvor fugtigheden kan bevares. Det er meget vigtigt, at der ikke er en stor andel af ler i gruset, for det vil være med til at gøre overfladen hård og kompakt, og så vil der ske en udtørring længere nede, da regnvandet ikke trænger ned. Derfor skal man bruge vasket grus, som er uden ler.

Her får du 11 spændende stauder, der er meget tørketålende, når først de er etableret i bedet.

1. Sibirisk iris, Iris sibirica ‘Perry’s Blue’

Sibirisk iris, Iris sibirica  ‘Perry’s Blue’Foto: Flickr

Navn: Sibirisk iris, Iris sibirica ‘Perry’s Blue’

Hvis man kun har plads til at dyrke én sibirisk iris, vil jeg på det varmeste anbefale 'Perry’s Blue'. Sibirisk iris har et smukt, græslignende løv, der dukker op som små spyd i det tidlige forår. Senere på foråret blomstrer den, og 'Perry’s Blue' har den mest fantastiske himmelblå blomst med hvide mønstre. Blomsterne forvandles til fantastiske frøstande, som kan stå gennem hele vinteren. I forhold til haveiris, Iris x germanica, er sibirisk iris en sundere plante, som også giver mange flere blomster. De er dog en smule mindre, men det gør dem nærmest kun mere yndefulde.

Oprindelse: Det østlige Europa.

Højde: 70 cm.

Blomstrer: Juni-juli.

Pleje: Hvis klumpen bliver for stor, kan man med fordel dele den i flere dele. Men det er langtfra altid nødvendigt.

2. Cypresvortemælk, Euphorbia cyparissias ‘Fens Ruby’

CypresvortemælkFoto: Jeanette Thyssen

Navn: Cypresvortemælk, Euphorbia cyparissias ‘Fens Ruby’ 

Cypresvortemælk er en fortryllende bunddækkeplante, hvis løv minder om nåle fra et lille grantræ. Dens mange stængler med den mørke, blå-grålige farve er flotte i kontrast til dens gullige blomster. Gennem hele sæsonen er der en farvepalet fra det rødlige forårsløv over den blå-grålige farve til afslutningen med en fantastisk gullig høstfarve. Nogle vil nok sige, at den er meget villig til at brede sig, men hvis man holder den lidt i skak og giver den en mager jord, er den perfekt. Og den magre jord er vigtig, også fordi den i en god havejord vil blive så høj, at den falder sammen tidligt på sæsonen.

Oprindelse: Det sydlige Europa.

Højde: 30-60 cm afhængigt af jordtype.

Blomstrer: April-juni.

Pleje: Dens hvide mælkesaft kan være irriterende mod huden, så hvis man har en sart hud, bør man bruge handsker.

3. Langakset pragtskær, Liatris spicata 

Langakset pragtskær,  Liatris spicataFoto: Wikimedia

Navn: Langakset pragtskær, Liatris spicata 

Denne spektakulære staude er en af mine yndlinge, blandt andet som vertikale elementer i haven. Ikke nok med at løv og blomster pryder haven gennem hele sommeren, den er ydermere med til at give en summen af liv. Bierne og sommerfuglene elsker den, og de summer omkring dens blomster hele sommeren, da blomstringen varer fra juli til godt ind i september, hvis man dog ikke i mellemtiden har brugt blomsterne i en buket, hvor de også virkelig er velegnede. Om efteråret kan man endda være heldig at se fugle spise frøene. Så på mange måder er det en staude, alle bør finde plads til i haven. 

Oprindelse: Nordamerika.

Højde: 60-120 cm.

Blomstrer: Juli-september.

Pleje: Pragtskær kræver ikke den store pleje. Det eneste, man skal gøre, er bare at nyde den fantastiske staude.

4. Ægte lavendel, Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’

Ægte lavendel, Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’Foto: Wikimedia

Navn: Ægte lavendel, Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’

De fleste kender lavendel. Men desværre er det almindeligste problem, at den bliver plantet på en leret jord, hvor dens rødder rådner om vinteren. Den trives langt bedre i en veldrænet, næringsfattig jord. Her vil den kunne stå i mange år og blive til en flot plante. Der findes virkelig mange forskellige lavendler, men min yndling er 'Hidcote Blue', der er en kompakt, lav sort, som blomstrer ekstra længe. Den kan med fordel bruges til kanterne på grund af dens gode, kompakte egenskaber, men til det lidt mere uformelle design passer den også godt til at give bedet struktur.

Oprindelse: Middelhavsområdet.

Højde: 30-50 cm.

Blomstrer: Juli-september.

Pleje: Lavendler kan klippes én eller to gange om året - nemlig i februar/marts og hvis man klipper to gange, klippes anden gang lige efter blomstring.

5. Hestehalegræs, Nassella tenuissima (syn. Stipa tenuissima)

Hestehalegræs, Nassella tenuissima (syn. Stipa tenuissima)Foto: Wikimedia

Navn: Hestehalegræs, Nassella tenuissima (syn. Stipa tenuissima)

En af de græsser, man bare ikke kan få nok af, er hestehalegræs, som også kaldes mexicansk fjergræs. Den former en tæt klump af tynde, lime-grønne blade, som konstant svajer i vinden. Den beholder farven hele året rundt og er derfor et godt indslag, som giver haven tekstur. Den smider gerne frø, og de spirer ofte i nærheden af moderplanten. Det er kun en fordel, da hestehalegræs ofte er forholdsvis kortlivet og i hårde vintre kan dø helt hen. Den er et virkelig godt valg til en tørketålende have, da den ikke kræver ekstra vanding og gødning. Modsat vil en for god havejord betyde, at den klasker sammen i løbet af sommeren og dermed bliver en noget kedelig fornøjelse.

Oprindelse: Mexico.

Højde: 30-60 cm afhængigt af jordtype.

Blomstrer: Juli-august.

Pleje: Må aldrig klippes ned i efteråret, de visne toppe kan i stedet fjernes om foråret efter frosten.

6. Liden præriegræs, Schizachyrium scoparium ‘The Blues’

Liden præriegræs, Schizachyrium scoparium ‘The Blues’Foto: Wikimedia

Navn: Liden præriegræs, Schizachyrium scoparium ‘The Blues‘

Denne græs er desværre ukendt for mange på trods af dens høje prydværdi, som kan være med til at give farve til haven. Sorten'‘The Blues' er min favorit inden for præriegræsser – med dens meget oprette vækst og blålige blade på rosa stængler skiller den sig virkelig ud. Ved afblomstring bliver blomsteraksene sølvfarvede, og senere på efteråret får bladene en smuk, rødlig høstfarve. Den formår at beholde den røde farve et godt stykke ind i vinteren, især hvis man har dyrket den på en mager jord. Græssen er perfekt på et solrigt sted i staudebedet, hvor den vil lyse op gennem hele sæsonen med skiftende farver.

Oprindelse: Nordamerika.

Højde: 100 cm.

Blomstrer: August.

Pleje: Bør skæres tilbage i det tidlige forår efter frosten for at opnå en flot, opret form.

7. Sølvbynke, Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen‘

SølvbrynkeFoto: Wikimedia

Navn: Sølvbynke, Artemisia ludoviciana 'Silver Queen'

Der findes en del gode bynker til haven, men Artemisia ludoviciana 'Silver Queen' er virkelig én af dem, jeg vender tilbage til. I kombination med cypresvortemælk får man hurtigt dækket jorden af med et fantastisk bunddække, som selv den hårdeste tørke ikke kan tage livet af. De to arter komplimenterer hinanden godt, og man har et flot farvespil fra tidligt forår til efteråret.

Oprindelse: Nordamerika

Højde: 50 cm

Blomstrer: August-september

Pleje: Den skal stå tørt, næringsfattigt og solrigt, ellers risikerer man, den breder sig aggressivt.

8. Hestemynte, Monarda bradburiana

Hestemynte (Monarda bradburiana)Foto: Wikimedia

Navn: Hestemynte, Monarda bradburiana

Der findes et utal af forskellige hestemynter. Desværre får rigtig mange af dem let meldug og forsvinder efter nogle år. Men min erfaring er, at hvis man giver den lov til at vokse et rigtig tørt og næringsfattigt sted, bliver den en mere sund plante. Der findes mange forskellige flotte hybrider i plantebutikkerne. En af mine favoritter er den rene art Monarda bradburiana, der har noget at byde på hele året. Om foråret har den en fantastisk grøn farve, tidlig sommer kommer de smukke pink blomster og herefter smukke frøstande og et rødbrunt løv.

Oprindelse: Nordamerika

Højde: 40-60 cm

Blomstrer: Maj-juni

Pleje: Man skal være indstillet på, at Monarda er en kortlivet staude, som ofte vil forsvinde inden for en årrække.

9. Hindebæger, Limonium latifolium

Hindebæger (Limonium latifolium)Foto: Wikimedia

Navn: Hindebæger, Limonium latifolium

En smuk lille plante, som danner en roset af skinnende grønne blade. I løbet af sommeren danner den en sky af lavendelfarvede blomster. Frøstanden holder langt ind i vinteren. Jeg plejer at lade den sidde, indtil den på et tidspunkt selv ryger af. Hindebægeren er også perfekt til en buket. Om efteråret får bladene en mere rødlig farve, men det er blomsterne og frøstanden, som gør hindebægeren helt unik. 

Oprindelse: Rusland

Højde: 40 cm

Blomstrer: Juli–august

Pleje: Der skal ikke være for mange store stauder omkring hindebægeren, da den let bliver fortrængt. Den skal placeres et solrigt sted, hvor den får lov til at komme til sin ret.

10. Mandstro, Eryngium yuccifolium

Navn: Mandstro (Eryngium yuccifolium)Foto: Wikimedia

Navn: Mandstro, Eryngium yuccifolium

Denne smukke mandstro, kaldet yuccabladet mandstro, er attraktiv i kombination med græsser, som Mexicansk fjergræs. Den danner flotte gråhvide blomsterhoveder gennem det meste af sommeren. Den er ikke så farverig som andre arter af mandstro. Den minder mig lidt om yucca, men er mere elegant i det og giver en god struktur til bedet. 

Oprindelse: 

Højde: 80

Blomstrer: Juli–august

Pleje: Den kan havde tendens til selvsåning i lidt rigelige mængder.

Glat merian, Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’

Origanum LaevigatumFoto: Lotte Bjarke

Navn: Glat merian, Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’

De fleste har nok merian i urtehaven, men her har vi en merian, som virkelig har en ornamental værdi for staudehaven. Ydermere er den en af de bedste sentblomstrende, tørketålende stauder. Den har større prydværdi end spiseværdi, så man bør ikke afskaffe sin glatte merian i urtehaven. At se de små, lyserøde blomster med rød-lilla dækblade på den nærmest sorte stængel er en fornøjelse, og insekterne elsker den, så hele haven summer af liv i blomstringsperioden. På trods af at dens stængler er oprette, er det en virkelig god bunddækkende staude med sin kompakte form. 

Oprindelse: Syrien/Tyrkiet.

Højde: 45 cm.

Blomstrer: August-september.

Pleje: Det kan være en fordel at skære den tilbage sent på foråret for at undgå, den bliver for ranglet.

Her er 10 tørketålende hjemmehørende arter

  • Almindelig røllike, Achillea millefolium
  • Almindelig knopurt, Centaurea jacea
  • Almindelig torskemud, Linaria vulgaris
  • Almindelig blåhat, Knautia arvensis
  • Vild gulerod, Daucus carota (to-årig)
  • Engelskgræs, Armeria maritima
  • Smalbladet timian, Thymus serphyllum
  • Blodrød storkenæb, Geranium sanguineum
  • Gul snerre, Galium vernum
  • Liden klokke, Campanula rotundifolia
Læs mere