Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Yndige fingerbøl

Fingerbøl har i årtier været en populær haveplante, ikke mindst i mere romantiske haver og cottagehaver. Her har vi fundet en række gode arter og sorter, du kan få succes med i haven.

Fingerbøl, Digitalis, sender i forsommeren deres stolte spir højt op i luften og i løbet af juni eller juli åbner de deres smukt arrangerede blomster. De fleste er to-årige planter, der bruger første år på at danne en bred grøn bladroset nede ved jorden, for næste år at skyde blomsterstænglen i vejret. Der er dog kommet sorter på markedet, der kan dyrkes som sommerblomst – og altså blomstre det første år. Der findes også arter med lysegule blomster, som ofte vil blomstre mere end en gang, og derfor kan betegnes som kortlivede stauder.

Fingerbøl er gode insektplanter primært for humlebier, som kravler ind i blomsten efter nektar.
 

Lyserøde yndlinge

Den rene art af almindelig fingerbøl, Digitalis purpurea, er kendt og elsket for sit romantiske pink til lyserøde look, men den fås også i hvide varianter.

 

 

Digitalis Purpurea Apricot 
Almindelig fingerbøl, Digitalis purpurea ‘Apricot’.

Digitalis purpurea f. albiflora
Almindelig fingerbøl, Digitalis purpurea f. albiflora
 

Camelot-hybriderne

For omkring 17 år siden kom en ny serie forbedrede hybrider på markedet, Camelot-serien. I Camelot-serien findes flere skønne sorter og fire af disse er efter afprøvning af det engelske haveselskab, RHS, anderkendt som ekstra gode haveplanter. Det er 'Camelot Rose', 'Camelot Lavender', 'Camelot White', 'Camelot Cream' – alle navngivet efter deres farve.

Camelot lavender
Digitalis purpurea ‘Camelot Lavender’

Camelot Cream
Digitalis purpurea ‘Camelot Cream’
 

De oversete, gule stauder

Mens de yndige lyserøde, hvide og pink varianter er kendt af de fleste, har de lysegule og rustgule arter af fingerbøl måske stået lidt i baggrunden. Dette på trods af, at anerkendte havedesignere som hollandske Piet Oudolf har fremhævet flere af disse arter i sine bøger. De gule fingerbøl kan – i modsætning til almindelig fingerbøl - godt overleve et par år, og kendestegnes som kortlivede stauder.

Digitalis ferruginea
Rustfarvet fingerbøl, Digitalis ferruginea, tilbyder med sine rustgule farver noget andet til bedene.

Grandiflora
Storblomstret fingerbøl, Digitalis grandiflora

Lutea  
Gul fingerbøl, Digitalis lutea 

Både storblomstret fingerbøl, Digitalis grandiflora, og gul fingerbøl, Digitalis lutea, får flotte lysegule blomsterstande og er begge anerkendt af det engelske haveselskab, RHS, som særligt gode haveplanter.

 

Yndige fingerbølVed det store engelske show, Chelsea Flower Show, er det hvert år haver med fingerbøl. Her fra en showhave i 2016, hvor der er brugt almindelig fingerbøl, Digitalis purpurea, ‘Alba’

De hurtige dalmatinere

Fingerbøl er relativt lette at dyrke selv fra frø, og det har i mange år været god latin at så frøene i forsommeren første år for at få blomsterne året efter. Men der er de senere år kommet sorter, der har en hurtigere udvikling og kan blomstre allerede første år. Mest kendt er de anerkendte sorter i Dalmatian-serien, som har sirligt smukke prikker i blomsten. De kan sås fra før i det tidlige forår og blomstre sent på sommeren samme år. Hele fem sorter i serien er anerkendt af det engelske haveselskab, RHS, for deres store værdi i haven; det er sorterne: 'Dalmatian Rose', 'Dalmatian White', 'Dalmatian Cream', 'Dalmatian Purple', 'Dalmatian Peach'.

dalmation peach 
Digitalis purpurea ‘Dalmatian Peach’

dalmation white
Digitalis purpurea ‘Dalmatian White’
 

Fakta om fingerbøl

  • Fingerbøl er ikke sarte med jorden. Så længe den ikke er vandlidende eller fuldstændig tør hele sommeren, klarer de sig på forskellige jordtyper.

  • Fingerbøl er oprindeligt skovplanter og de tåler en del skygge – især de gule og rustgule arter kan tåle endog næsten fuldstændig skygge.

  • Fingerbøl er giftig og indeholder stoffet digitoksin, et stof, der påvirker hjerteslag og -rytme. Det bruges i kontrollerede doser som hjertemedicin

 

rosetten
Fingerbøl danner en roset af store blade, der er en smule lodne. Det er en god ide, at lære bladene at kende, for planten spreder sine frø mange steder rundt om i haven, hvor nye planter dukker frem.

Gode råd om dyrkning

Vil du gerne dyrke mange fingerbøl I haven, er det en god ide at så dem fra frø. De fleste arter sås bedst i juni-juli, overvintrer til næste år, hvor de vil blomstre. Sorter i Dalmatian-serien kan blomstre samme år, og hvis det skal lykkes, skal man forkultivere dem indedørs fra det tidlige forår.

Det er en god ide at lære bladene at kende, når de dukker frem om foråret. Frøene kan sprede sig forskellige steder rundt i haven, og er man ikke opmærksom, kan man komme til at luge planten væk. Fingerbøl danner først en kraftig bladroset nede ved jorden og senere skyder blomsterstænglen op herfra.