Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Bunddækkende planter til skygge

Som bekendt er det ikke alle steder i haven, hvor solens stråler kun rammer en stor del af dagen. Vi guider her til valg af bunddækkeplanter i skyggen.

Vedbend, Hedera helix. Foto: Laila Sølager

Det gælder om at finde de rigtige bunddækkende planter til skyggefulde steder i haven. Det kan være i bunden af bedet, på husets nordside eller i skellet under hækken. Ellers tager naturen over og giver et bunddække af skvalderkål, brændenælder eller havepest. På planteskolen kan du læse på etiketten, hvor en plante kan vokse.

Du kan også gå på udkig i dine venners haver. Måske har de et godt bunddække til skygge, som vil trives hjemme hos dig. Så er det bare med at finde spaden frem og få lov at snuppe en bid. Ofte kan planterne deles, så du hurtigt får et stykke jord dækket.

I tør skygge 

 

Ikke nok med, at der kun er lidt lys at vokse i, der er ofte også meget tørt i skyggen. Især under store træer og buske er der rift om vandet, fordi jorden er fyldt op med rødder fra stort og småt. Her kan kun de færreste planter overleve.

Skovsyre

En af dem, der klarer den tørre skygge, er skovsyre. Med friske, lysegrønne, kløverlignende blade, der ligger tæt hen over jorden, lukker skovsyre definitivt af for fremspirende ukrudt. Selv spreder de sig fra frø, der springer langt væk ved den mindste berøring af en moden frøkapsel. Underjordiske jordstængler er den anden metode, skovsyre formerer sig ved.

Kæmpestenbræk

I den tørre skygge trives også kæmpestenbræk. Den er endda stedsegrøn, så jorden er dækket hele året. Om foråret blomstrer den med flotte røde, lyserøde eller hvide blomster, mens bladene begynder at se lidt slidte ud. Derfor er det godt at klippe de grimmeste blade af og drysse lidt god kompost hen over planterne. Det giver ny lyst til at sætte friske grønne blade og dække bunden resten af sæsonen.

Kæmpestenbræk har godt af en tår vand i tørre perioder, især hvis planterne lige er plantet ud og skal vokse sig store og stærke for netop at lukke bunden.

Løvefod

Løvefod er en tredje mulighed. Den er en god all-round plante, som også kan trives i solen og i halvskyggen.

Storkenæb, knudret og storrodet

Især to arter af storkenæb tåler skygge: knudret storkenæb, Geranium nodosum og storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum. De er begge gode bud på bunddækkende planter, der også sætter blomster - dog bliver blomstringen meget sparsom, hvis skyggen er dominerende hele dagen.

Der findes en del gode sorter af disse storkenæb, bl.a. Geranium macrorrhizum 'Ingwerson’s Variety' og  'Spessart'.

I fugtig skygge

Der er dog også skyggede områder i haven, hvor jorden ikke er tør, men tværtimod mørk og fugtig stort set hele året. Det er ofte bag skure og mindre bygninger. Her er et sandt slaraffenland for bregner, hosta i mange udgaver, hasselurt og vinterglans. De dækker jorden hurtigt. Især hvis der bliver blandet lidt kompost eller bladmuld ind i plantejorden, når du planter.

Bladmuld laver man ved at kompostere nedfaldsblade i 1-2 år. Alternativt kan man bruge jord, som man graver op under store træer eller buske, hvor bladene har fået lov til at formulde gennem flere år. Sådan en jord er ideel skovbundsjord, og det er netop skovbunden, vi forsøger at efterligne, når vi finder skyggetålende planter.

Vil du satse på monokultur og ikke have andet på stedet, er vedbend en af de bedste bunddækkeplanter til skygge. Den kan klippes med græstrimmer eller hæksaks en gang om året og på den måde holde sig flad og tæt.

Gode bunddækkeplanter til fugtig skygge

Vedbend

En hurtigtvoksende stedsegrøn bunddækkeplante, som er god til store flader, er vedbend, Hedera helix, også kaldet efeu. Nogle opfatter den som ustyrlig, men som bunddækkeplanter er den relativt let at holde indenfor et bestemt areal, når du bare løbende klipper udløbere af, som er på vej på eventyr.

Storbladet vedbend, Hedera hibernica, har trelappede, blanke blade. Almindelig vedbend, Hedera helix, har mindre blade, der er matte og mørkegrønne. Den vokser langsommere end den storbladede, men er til gengæld nemmere at styre i det lange løb, da vedbend har det med at hæfte sig til alt på sin vej.

Almindelig hasselurt

Almindelig hasselurt, Asarum europaeum, er en god bunddækkeplante. Den vokser dog relativt langsomt, så der går også længere tid, inden jorden er dækket. Den har blanke læderagtige blade, som er runde til nyreformede.

Andre gode bunddækkeplanter til fugtig skygge

  • Vinterglans, Pachysandra terminalis
  • Hosta, Hosta – mange arter og sorter
  • Bregner – mange forskellige f.eks. kurvebregne, Matteuccia struthiopteris