Buksbomhalvmøl
Anneths erfaring med buksbomhalvmøl.
Jeg finder flere og flere buksbomhalvmøl. Jeg vedlægger billeder fra min have.
1. billede, er en larve jeg har taget fra busken og lagt klar til aflivning. Jeg vil træde på dem.
2.billede, er spin der afsættes uden på buksbommen.
3.billede, buksbom er hårdt angrebet. Fyldt med spin og afføring.
4. billede, silkekokon øverst til højre
Min erfaring: De enkelte larver er svære at få øje på, så kig godt efter. Jeg har nemmest ved at finde de angrebne områder ved at få øje på det hvide, klistrede spind, der kan ses udenpå planten. Det bedste tidspunkt at gå på jagt på, er, når der er faldet dug (tænk på spindelvæv en tidlig morgen). Jeg mener ikke, at jeg endnu har set æggene eller også ved jeg ikke, hvordan de ser ud i den virkelige verden. Det samme gælder de små larver. Men jeg ved, at de er der.
Larverne kan være op til 38 mm lange og de er nemme at tage med fingrene, så de kan aflives. Er området hårdt angrebet, er der masser af spin ind mellem buksbomgrenene. Bladene kan være afgnavede, visne eller som bladnerver uden bladmasse. De ødelagte blade er nemme at finde.
Hvis larverne er kommet godt i gang, er der masser af afføring. Afføringen er bittesmå runde kugler, først grønne - siden grålige.
De hvide ikoner er seje og klistrede. Hvis man trækker i dem, kan de blive forholdsvis lange. De brister ikke, men slipper i den ene ende. Så vær omhyggelig med at få "indmaden" uskadeliggjort.
De buksbom, der hos mig først er blevet angrebet, er de storbladet buksbom. Desværre var jeg længe om at komme i gang, så de har også været hårdest angrebet. 2 af dem er blevet gravet op og brændt, og på den 3. har jeg klippet alle grene væk. Så må jeg se til foråret om den kan overleve.
Det siges, at Larvex virker. Efter sigende (jeg har endnu ikke erfaring) skal det opløses i vand og sprayes (forstøves) fint rundt i planten. Det siges også, at det først virker, når det rammer de enkelte larver uanset størrelse. Der kan således ikke sprøjtes på forhånd. Larvex skal opbevares tørt og køligt.
Læse mere på Haveselskabet.dk, link: https://haveselskabet.dk/havestof/havens-problemer/skadedyr/buksbomhalvmol-et-nyt-skadedyr-pa-buksbom/