Gå til hovedindhold
Foto: Istockphoto.com
Foto: Istockphoto.com
Artikel for alle

Havetips i januar

Tid til at nyde roen, dække sarte planter, forynge buske, fodre fugle, støtte rosenkål, få styr på klatreplanterne. Her får du vores tjekliste med havetips i januar.
Gusta Clasen - 

Prydhaven:

 • Giv græsplænen ro: Undgå at gå for meget på græsplænen, især i frostvejr. Lad i det hele taget plænen være i fred til den begynder at gro igen i foråret.
   
 • Så stauder der kræver kulde for at spire: Nogle staudefrø skal igennem en kuldeperiode for at vågne af deres frøhvile. Nøglen til at lykkes med disse stauder er kuldebehandling, og det består i at føre frøene sikkert igennem en periode med kulde og fugt - ligesom frøene ville opleve i naturen i vinterhalvåret. Læs mere
   
 • Pas på krukkerne i frostvejr: Terrakottakrukker og andre krukker, der ikke er hårdtbrændte, kan sprænge i frostvejr. Tøm dem for jord og sæt pottefødder under krukkerne, så vandet bedre kan løbe ud af potten. Eller sæt dem under et halvtag.
   
 • Få styr på klatreplanterne: Om vinteren er det nemmere at overskue virvaret af stængler på havens klatrende planter, så det er et fint tidspunkt at få ryddet op i de nedfaldne og vildtvoksende klatreplanter på afveje. Vær dog opmærksom på, at en kraftig beskæring kan betyde, at du gå glip af blomstringen  i den kommende sæson.
   
 • Foryng dine buske: Kraftig beskæring af mange buske, samt nedskæring af hækken, kan godt klares her i den kolde tid. Sarte planter som hortensia, roser og sommerfuglebuske skal dog først beskæres til foråret. Frugttræerne kan du med fordel vente med til sommer. Beskær ikke kirsebær, blommer og andre stenfrugter eller de såkaldte blødere fx birk, ahorn og valnød i vinterhalvåret. Læs mere
   
 • Beskyt dine planter: Det er i januar, frosten for alvor bider sig fast i haven, så det er tid til at beskytte sarte roser og andre de frostfølsomme planter med grangrene el.lign. Beskyt også hækken mod salt, som er skadeligt for planterne. Det er bedre at bruge groft sand til fortove og stier i haven. Fej også sneen væk fra stedsegrønne buske og brede hække Læs mere
   
 • Mad og drikke til fuglene: Købt fuglefoder er fint at fodre med, men du kan også plante buske og træer med frugt og bær til fuglene, så de er mindre afhængige af, at du husker at fodre. Husk også at give dem vand. I frostvejr fryser vandet til is, så vandskålen skal tilses og fyldes ofte – evt. med varmt vand.  Læs mere
   
 • Beskyt barken: Beskyt den nederste del af stammen på unge frugttræer mod sultne mus og harer. Brug fx en frugttræsspiral, som er et spiralformet beskyttelsesrør i plastik, der kan udvide sig i takt med, at træet vokser.

Nyttehaven:

 • Tjek frugt og grønt: Blot et enkelt dårligt æble kan ødelægge resten. Så tjek jævnligt kasser med frugt og grøntsager, du har gemt til vinteren. Husk også at kigge i fryseren og få brugt årets høst, inden det igen bliver forår.
   
 • Skær hindbærrene ned: Du kan stadig nå at beskære hindbær. Grene, der har givet frugt, fjernes helt, mens sidste års nye skud bindes op til en vandret snor. Hos efterårshindbær har alle grenene båret frugt, så her fjernes alle grenene. Læs mere
   
 • Tynd ud i stikkelsbærbusken: Stikkelsbær kan beskæres ved at fjerne de ældste, mørke grene helt nede ved jorden. En til to grene er som regel nok, hvis det gøres hvert år. Tjek stikkelsbærbuskene for brune grenspidser, og klip dem af, hvis de er der. Det er et tegn på stikkelsbærdræber, der senere på sæsonen angriber bærrene, så de får en kedelig belægning.
   
 • Støt rosenkålen: Nogle rosenkål bliver høje og får tunge hoveder, og det kan betyde, at de vælter. Støt hver enkelt plante med en pind, men fjern ikke bladene, da de er med til at beskytte rosenkålene mod vejrliget.

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.