Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan får du planter på taget af huset

Et grønt og blomstrende dække gror på taget af Birtha Marquards hus ved Ebeltoft. Sommeren igennem vælter blomster i rosa, gult og lilla frem over hendes hoved og føjer sig smukt ind i havens helhed.

Birtha Marquard har lagt et grønt tag med blomstrende planter på sit hus. Det opsuger en stor del af det regnvand, der falder på taget, så kloakken spares for vandet. 

Sukkulenter er bedre end græs på taget

Birthas tag er anlagt af anlægsgartner Per Larsen fra firmaet Kjeld Larsen & Søn A/S i Kolding, som er en af pionererne inden for grønne tage i Danmark. Han vil ikke anbefale græstage til danske tage.

Græstage egner sig til klimaet i fx Norge og på Færøerne, hvor det regner meget. I Danmark går det ikke, for her i landet kræver et græstag enten et vækstlag på 15-20 cm, og det bliver meget tungt, eller også er man nødt til at vande taget om sommeren. Derfor er sukkulenter en meget bedre løsning under danske forhold - mener Per Larsen.

Sådan blev blomstertaget anlagt

1) Vandafledende filt

Først blev det eksisterende tag fjernet, og dernæst udlagde gartnerne et lag vandafledende filt på det eksisterende tagpap. 

2) Flamingoplader på taget  

Hos Birtha Marquard var forudsætningerne i orden, så Per Larsen og hans team gik straks i gang med at lægge et lag af flamingoplader (polystyren) udformet som store æggebakker ud over taget.

3)  Kant af Granitskærver

For at hindre blomstertaget i at blæse væk udlagde gartnerne en kant af granitskærver, som skal sikre, at plantedækket ikke blæser af i stormvejr. I kraftig blæst opstår der nemlig undertryk langs vindskederne, og hvis der ikke ligger en bræmme af et tungt, åbent materiale langs tagkanten, er blomstertaget snart borte med blæsten. Denne kant kan udelades, hvis man lægger præfabrikerede mos-Sedum-måtter ud.

4) Plantet med håndkraft

Til slut blev det tid til selve plantearbejdet. Dette foregik efter en planteplan udarbejdet efter haveejerens ønsker om farvesammensætning og blomstringsperiode.

For og imod et håndplantet tag

Der er argumenter både for og imod håndplantede tage over for alternativet, de præfabrikerede måtter, men Per Larsen sværger som de fleste anlægsgartnere til det plantede tag, fordi man på den måde kan tilpasse og variere beplantningsmønstrene og farvesammensætningen efter kundens smag og husets beliggenhed og gøre taget til en anderledes æstetisk oplevelse.

»Sedum er og bliver det største hit på grønne tage, men med håndplantning er der også mulighed for at blande stauder og krydderurter i. Det kan være bakkenelliker og rølliker, timian, oregano eller purløg, som også fint kan gro på taget. Man skal bare være opmærksom på, at stauder kræver et tykkere vækstlag end Sedum, og kommer man op over 7 cm vækstlag, stiller det både større krav til tagets bæreevne og til lugning og vedligehold,« påpeger Per Larsen.

Et tag med stauder bliver nemmere invaderet af frøukrudt, som i løbet af nogle år kan ændre tagets karakter fuldstændig. På Birtha Marquards tage er der imidlertid kun Sedum og nu, syv år efter at det blev etableret, er det stadig en fryd for øjet og blomstrer med samme varierede blomsterpragt, som da det blev plantet.

Læs mere

 

Læs mere om grønne tage her