Lav din egen slåensnaps
Slåenbærrene skal have frost - enten naturligt eller fra fryseren.
Slåen, Prunus spinosa, er en dansk hjemmehørende busk eller lille træ, der er i familie med kirsebær.
Slåenbær er normalt meget beske, men frostvejr sætter gang i dannelsen af sukkerstoffer, så bærrene - og dermed din snaps - får en fin og sødlig smag. Pluk derfor bærrene efter nogle nætter med frost, eller pluk bærrene, så snart de er modne i oktober, og smid dem i fryseren. Så slipper du for, at fuglene kommer først.
Opskrift på slåensnaps
- Fyld et sylteglas næsten helt op med slåenbær, der har fået frost.
- Fyld glasset op med vodka
- Lad snapsen trække 1-3 måneder efter smag - snapsen bliver mere bitter med tiden.
- Filtrér snapsen. Den kan godt være ret grumset, så det tager tid. Brug evt. en finmasket si i stedet for et kaffefilter til første gennemløbning.
- Snapsen bør nu stå en uges tid, før du arbejder videre med den.
- Er snapsen for kraftig i sin slåensmag, kan du nu fortynde den med klar, neutral snaps. Er den lidt for skarp, kan du – alt efter smag – runde den lidt med en skefuld honning eller to. Tilsættes ekstra neutral snaps og/eller honning, bør snapsen igen hvile nogle dage.
Slåen i haven?
Slåen blomstrer i april/maj, og busken kan holde til en kraftig beskæring. Den er god at plante, hvis du har god plads og gerne vil have et tæt krat. Så gør du samtidig havens fugle og andre smådyr en stor tjeneste. Et slåenkrat er nemlig ideelt at bygge rede i og yder god beskyttelse, fordi det er umuligt at trænge igennem for større dyr.
Men før du planter slåen i haven, skal du tænke dig godt om. Du skal være varsom med, hvor du placerer planterne, for de kan brede sig stærkt og ukontrolleret ved rodskud. De er derfor ikke så velegnede i mindre haver.