Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Fem spiselige blomster

Fem spiselige blomster, som du kan dyrke i køkkenhaven.

1) Blomsterkarse

Blomsterkarse, Tropaeolum majus, kaldes også for landløber eller tallerkensmækker.

De fleste sorter slynger sig med lange ranker, men der findes også kompakte, som den smukke ’Empress of India’ med rødgrønne blade og helt røde blomster.

De kompakte sorter er fine som kant i køkkenhaven. De trompetformede blomster er velsmagende i en salat med deres karse-/peberagtige smag. Og så er de meget rige på C-vitaminer.

Frøene kan syltes og anvendes som kapers. Dette må ske, mens de endnu er grønne.

2) Morgenfrue

Morgenfrue, Calendula officinalis, med gule og orange blomster lyser utroligt op i køkkenhaven. Dens friske og stærke farver passer godt sammen med grønsagerne, mens de kan være svære at passe ind i staudebedet.

Morgenfrue er en gammel lægeplante og blomsterne skulle virke helende på sår og eksem.

Riv randblomsterne af blomsterkurven og drys dem fx ud over salaten, risretten eller kartoffelmosen og giv på den måde maden et sundt og farverigt indslag.

Morgenfrue

3) Purløg

Mange er kede af, at deres purløg, Allium schoenoprasum, går i blomst, fordi planten så går lidt i stå med at danne nye blade.

Nyd i stedet de smukke blomster, pluk dem og del blomsterkurven i små enkeltblomster, som spredes ud som pynt på en salat eller en æggekage. De smager fantastisk godt.

Det er meget flot med en hæk af purløg eller kinaløg som kant til et køkkenhavebed.

Andre løgblomster som kinaløg, ramsløg osv. er også spiselige.

4) Almindelig katost

Almindelig katost, Malva sylvestris, er en let dyrkelig sommerblomst og de yndige violette blomster er pyntelige i salaten. Smagen er mild og cremet. Almindelig katost har tensens til at sprede sig ved selvsåning. Vil man undgå det, kan man klippe frøstandende af inden de modner. Man kan også plukke en herlig sommerbuket, for katost er nemlig en god snitblomst. 

Alle katost er i øvrigt spiselige. 

Malva sylvestris

5) Kornblomst

Kornblomst, Centaurea cyanus, er en velkendt sommerblomst, ikke kun fra haven men den ses også langs vejkanter og på marker. Nem er utrolig nem at dyrke og der findes efterhånden mange sorter i forskellige farver.

Blomsternes kronblade kan bruges i salater eller som pynt på desserter. Smagen er krydret og karseagtig. 

spiselige blomster

Ikke alle blomster er spiselige

Alle blomster er ikke spiselige. Faktisk findes der en del giftige. Dem sætter man selvfølgelig ikke i køkkenhaven, og i det hele taget går man langt uden om dem til mad, på samme måde som man undgår de giftige svampe.

Ligeledes er der flere blomster som godt kan spises, men kun i begrænset mængde. Fra denne artikel gælder det for eksempel for purløg, morgenfrue. På Fødevarestyrelsens hjemmeside findes en liste over planter der kan spises, hvilke der kun bør indtages i begrænset mængde, samt hvilke man ikke bør spise. Listen indeholder langt fra alle planter, så et godt råd er, kun at spise de blomster man er sikker på er spiselige. Se listen her.

Desuden skal du heller ikke bruge blomster fra blomsterhandleren til mad. De er kun beregnet til pynt i vasen, og du kan ikke vide, om de er sprøjtede med gift.

Det er sikrere at dyrke spiselige blomster selv, og så får du samtidig en smuk køkkenhave.