Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Peters minikøkkenhave ultimo april

Påsken kom og gik, og der var forrygende solskinsdage meget af tiden. Der blev sået gulerodsfrø, plantet blomkålsplanter og høstet de første salatblade, og så kom boremaskinen frem.


Bedoverblik:
Bed 1
Forskellige kål som blomkål, broccoli, spidskål, palmekål
Bed 2 Salat - gulerod - vinterporre
Bed 3 Tidlige kartofler - stangbønne - salat - agurk - courgette
Bed 4 Spinat - persille - ærter - rødbeder -cikoriesalat – spinat

Så skal der bores ud til kålplanterne i Bed1
Kålene til Bed1 er blevet pænt store, men de fleste kål kan sagtens sættes lidt dybt - og det kræver dybe huller. Her er det godt med lidt maskinkraft (især når jeg skal tilplante et større bed med mange kål i min store køkkenhave), hvor man med planteboret hurtigt kan lave passende huller.

Bagerst i bedet sættes aspargesbroccolien ‘Hirzia’, da de formodentlig ender med at være de højeste planter i bedet. Her er det skuddene, som man kan høste 2-3 gange pr. plante fra starten af juni. Jeg sætter tre planter med 40 cm imellem og vander godt i hullerne (omkring en liter pr plante). Når vandet er trængt ned, trykkes jorden fast omkring planterne.

De tidlige blomkål plantes i en fast jord
Næste kål i Bed1 er blomkålen ‘Igloo’, som hører til de tidlige sorter. De fleste blomkål skal oftest sættes med en afstand på 50-60 cm imellem, men ‘Igloo’ kan netop sættes tættere og alligevel give pæne hoveder, lidt mindre i størrelsen end hvis planterne havde fået mere plads, men til gengæld får man en hurtigere høst. Der bliver plads til fire planter med en afstand på 30 cm. Blomkål tåler ikke at blive plantet dybt som andre kål, men har brug for en fast jord at vokse i for at danne ordentlige blomkålshoveder, så der trykkes godt til med begge hænder om planten.

Sidste sort i bedet er spidskålen ‘Piccolima’, som efter sigende kan plantes med en afstand på blot 25 cm. Det skulle give nogle sprøde minispidskål på 200-250 gr. Her kan jeg lige klemme 8 planter ind sat i forbandt - og så er det virkelig ikke plads til mere i dette bed foreløbig. Faktisk måtte den ene række radiser, som lidt impulsivt blev sat i marts, i dag lade livet for at kålene kunne være der.

Smart ring beskytter mod knoporme
Alle kålplanter får en ring som beskyttelse mod knopormen (haveuglens larve, der ellers opholder sig nede i jorden), som kan finde på at komme op om natten og kravle hen og bide planterne over - den kan bare ikke forcere ringen. Til sidst lægge jeg et net over for at beskytte mod kålfamiliens flyvende fjender - larver har let ved at gemme sig i broccoli eller blomkål, men pynter ikke ligefrem på middagstallerkenen.

Gulerodsfrø sås i Bed2
Jordtemperaturen kommet op på mindst 10° under plastikdækket i Bed2, og nattefrosten er foreløbig forbi, så nu er det tid til at så gulerødderne. Jeg sår to tidlige sorter: ‘Nantes 2’ og ‘Nantaise’. Der laves nogle 1 cm dybe riller, som vandes grundigt, når frøene engang spirer, skulle de små rødder gerne søge nedad efter vand. Gulerødder skal sås ret tyndt, så man slipper for alt for meget besvær med senere at udtynde - der skal helst ende med at være omkring 5 cm mellem planterne for at kunne få nogle pæne rødder. Jeg nulrer frøene mellem tommel- og pegefinger så der kommer et par frø pr. cm - man får aldrig i nærheden af 100 % spiring i gulerødder selv med helt friske frø.

Tynde brædder forhindrer udtørring
Frøene dækkes med lidt såjord, som de små spirer nemt kan trænge op igennem. Til sidst lægge jeg brædder over rillerne for at holde på fugtigheden og forhindre, at frøene tørrer ud - solen bager jo igennem i disse dage uden udsigt til regn. Om en uges tid begynder jeg så at kigge efter de første spirer under brædderne.

De første spæde salatblade høstes
Samtidig kan jeg her i Bed2 nu høste de første salatblade til frokosten ved at tage et par yderblade pr. plante. Det vil jeg kunne fortsætte med de næste 4-5 uger, men salatrækkerne skal vandes jævnligt - maj kan ofte være ret tør.

Påsken bød på ”kartoffelomlægning” i Bed3
I Bed3 er kartoflerne blevet lagt igen i påsken, hvor jordtemperaturen under plastikken lå mellem 8 og 15° i løbet af døgnet. (se beskrivelsen af dette i forrige nyhedsbrev fra april). Det varer lidt, inden toppene begynder at vise sig, men radiserne i bedet begynder nu at lyse rødt. De får en god gang vanding, og så vil der nok være noget at høste om en lille uges tid. (faktisk var radiserne til at høste i slutningen af april, og kartoffeltoppene tittede også frem der)

Ærter og rødbeder forkultiveres til Bed4
I Bed4 er planen, at der bl.a. skal være ærter og rødbeder efter spinat, men spinaten kan sagtens vokse længe endnu. Derfor forkultiverer jeg ærter og rødbeder frem for at så direkte, således at spinat får 3-4 uger mere til at levere til et par måltider. Rødbederne sås i pluggbox med 2-3 frø pr celle. Ærterne (sorten er ‘Hurst Green Shaft‘) lægges oven på jorden i såbakken med 2 pr celle, som trykkes et par cm ned. Jeg dækker løst med mere jord - den skal endelig ikke trykkes hårdt fast over frøene, for så har de tendens til at rådne. Derimod skal der vandes godt, så jorden er rimelig mæt. Når ærtefrø spirer, sender de først en kraftig pælerod nedad, mens spirerne, der kommer op, også kan rådne, hvis jordoverfladen er for våd. Derfor skal der senere kun vandes nedefra.