Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Havetips: Sådan gemmer du krydderurterne

I juli er det tid til at høste krydderurter, hvis du vil gemme til vinteren.

Du kan udnytte dine krydderurter langt bedre, hvis du høster dem i juli og gemmer dem til vinterens gryderetter, pastaretter mm. Krydderurterne smager bedst, før de går i blomst, men er det allerede sket, kan du skære blomsterne af og vente 1-2 uger, før du høster bladene.

Det er bedst at høste, når der ikke er for meget fugt eller dug på urterne. På den anden side skal du ikke vente, til middagssolen står højt på himlen. For i varmen fordufter mange af de attraktive, æteriske olier, som vi gerne vil bevare.

Tørrede urter - sådan gør du:

  • Klip små kviste af krydderurterne og saml dem i bundter. For at bevare så meget smag som muligt i krydderurterne skal du ikke vaske dem, når de er høstet. Derfor er det bedst at høste på et tidspunkt, hvor planterne er tørre og ikke fyldt med opsprøjtet jord. 
  • Bind bundterne sammen med en snor eller et stykke bast, der er lagt dobbelt, så det danner en løkke. Den kan strammes mere eller mindre i takt med, at urterne tørrer ind og fylder mindre. 
  • Ryst de små løse bundter fri for smådyr og hæng dem bagefter på et mørkt, men luftigt sted. Har du et mørkt redskabshus med gennemtræk, er det helt ideelt. Det er vigtigt, at urterne ikke får sol, da det vil få de æteriske olier til at fordampe. Hold øje med bundterne, så de ikke mugner.
  • For de flerårige krydderurter (kommer igen år efter år) gælder, at du max. må klippe 1/3 af planten. Det gælder rosmarin, salvie, timian, citronmelisse, mynte, fransk estragon, havemerian, oregano og mange andre. Havemerian og oregano høstes med blomsterknopper, lige før de springer ud.
  • De et- eller toårige må du klippe helt ned. Det er f.eks. basilikum og persille. Basilikum er dog indrettet sådan, at der skal være et bladpar tilbage nederst på stænglen, så nye basilikumblade kan bryde frem herfra.
  • I stedet for at høste til krydderihylden af de et-årige urter, kan du plante nogle småplanter i potter og stille dem inde eller i drivhuset, når sommeren går på hæld.

Krydderurter i fryseren

Det er meget effektivt at fryse mange af krydderurterne. Så beholder de smagen og de fleste vitaminer. Persille, dild, kørvel, citrongræs, fennikel, oregano, merian, purløg og mange flere er meget velegnede til fryseren.