Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Gode planter til gravsteder

Læs her hvilke små træer, buske, stauder og bunddækkende planter, der egner sig godt til gravsteder.

Gravsted

Foto: Susanne Guldager

Det er nok de færreste, der planlægger deres gravsted i forvejen og efterlader sig dessiner om dets indretning. Derfor kan der være god brug for nye tanker og ideer, når man står for at skulle indrette et gravsted. Her får forslag til på gode planter til gravstedet.

Som udgangspunkt kan man plante hvad som helst på et gravsted, blot man tager hensyn til jord- og klimaforhold. Men ligesom i en have bliver det smukkest, hvis man planter på en sådan måde, at der er noget at glæde sig over hele året – fra de tidligste forårsblomstrende løg til frosten snupper de sidste remonterende roser. 

Sørg altid for, at beplantningen holder sig inden for gravstedets rammer, så den ikke generer omgivelserne, og vær opmærksom på, at der kan være bestemmelser i den pågældende kirkegårds vedtægter, som giver visse begrænsninger.

Fem små træer til gravsteder

Nogle træer bliver ikke særligt store, eller vokser meget langsomt. Andre købes som små prydtræer der er podt på en stamme i en hvid høje, og dermed bliver de ikke højere. Dernæst er der buske der med fordel kan stammes op til små træer. Herunder får du forslag til fem træer der er egnede til steder med meget lidt plads, som fx et gravsted.

Vær opmærksom på, at forskellige sorter kan have meget forskellig form og størrelse.

1. Japansk løn, Acer palmatum, er et meget smukt lille træ med skønne høstfarver. Dertil kommer, at det vokser særdeles langsomt, så det vil aldrig tage overhånd.

2. Kristtorn, Ilex, er et mindre, stedsegrønt træ eller busk med karakteristiske, tornede blade, som nemt kan beskæres til en fin form. Kristtorn findes i mange arter og sorter, hvor bladenes form og farve varierer. Desuden får det røde, gule eller sorte bær. 

3. Snebolle, Viburnum, er egentlig en busk, men man kan også købe dem som små opstammede træer. Der findes flere forskellige. Nogle blomstrer sidst på foråret med med duftende blomster, andre blomstrer over sommeren. 

4. Prydæble, Malus. Et almindelig prydæbletræ er for stort til de fleste gravsteder, men der findes små opstammede prydæble, som har alle de samme kvaliteter med blomstring og frugter, men blot podet på en lav stamme, så de ikke bliver særlig store. Prydæble kaldes også for paradisæble.  

5. Sejlepil, Salix caprea, bliver normalt meget stor, men der findes også små, opstammede, podede sorter, der egner sig til gravsteder, fx 'Pendula'. Dens nedadhængende grene virker næsten sørgmodige med deres tårelignende dun på lange rækker.

Fem blomstrende buske til gravsteder

De fem udvalgte buske er fra naturens hånd små og langsomtvoksende. Nogle kan fint opstammes, så de kommer til at ligne små træer, og andre er velegnede til formklipning.

1. Rose, Rosa. Roser findes i et utal af sorter i alskens størrelser og farver, som egner sig fint til gravsteder. De remonterende sorter blomstrer lige til frosten kommer. Gode sorter er fx 'Bonica 82', 'Rose de Rescht', 'Schneeflocke' (bunddække), 'Astrid Lindgren' og 'Nina Weibull'. 

2. Hortensia. Havehortensia, Hydrangea paniculata, og almindelig hortensia, Hydrangea macrophylla er hårdføre buske. Der er efterhånden et utal af hybrider på markedet i spændende farver, så man kan vælge netop den, der passer til gravstedets udtryk og farveholdning. Gode sorter er fx ’Bella’, ’Dorthea’ og ’Clara’. Vær opmærksom på, at mange af de hortensia, der fås som potteplanter hos blomsterhandleren, ikke kan klare vinteren i det fri. 

3. Syrisk rose, Hibiscus syriacus, er en spændende og lidt usædvanlig busk til gravstedet. Den blomstrer rigt i sensommeren med farvestrålende blomster i hvid, pink, violet og blå, afhængigt af sorten.

4. Abelia, Abelia, er der ikke mange der kender, men det er en ganske fin lille prydbusk der blomstrer i flere måneder hen over sommeren. Den bliver ca. 80 cm høj og har let overhængende vækst. Trives i sol eller halvskygge på beskyttet vokseplads. Er dyresikker.

5. Dværgsyren, Syringa meyeri er som det danske navn antyder, en syren med dværgvækst og mindre blomsterstande. Der findes forskellige sorter hvor størrelse og blomsterfarve varierer.

Syv smukke stauder til gravsteder

Med stauder kan man skabe et gravsted, der er smukt året rundt, og som supplerer buske og træer. Det er en god idé at vælge flere forskellige stauder, så der er noget smukt at kigge på gennem alle sæsoner, fra de tidligt blomstrende, som fx juleroser, til stauder med smukke frøstande og høstfarver. 

Indenfor de forskellige arter findes der forskellige sorter, som kan te sig vidt forskelligt. Vælg helst arter og sorter, der ikke breder sig for meget ved udløbere, eller som sår sig selv uhæmmet. 

Her ses blot et lille udvalg af gode stauder til gravsteder:

Seks planter, der dækker bunden

Der er mange bunddækkeplanter at vælge imellem til gravstedet. Det vil oftest være en fordel at vælge (semi)stedsegrønne arter, som også tager sig kønne ud om vinteren. 

Nogle er ganske lave og klarer sig selv, mens andre skal studses af og til for ikke at blive for høje eller brede sig for meget til siderne.

1. Krybende dværgmispel, Cotoneaster dammeri, gør ikke megen ståhej af sig og kan passe ind overalt. Den egner sig også fint til at indramme andre planter. Her er det den småbladede sort 'Frieders Evergreen'.

2. Trædebregne, Cotula squalida, er en fin, ganske lav bunddækkeplante, som danner et tæt, grønt tæppe, der på afstand kan ligne græs. Den er nem, hårdfør og kan trives overalt. Og som navnet antyder, kan man gå på den.

3. Guldjordbær, Waldsteinia ternata, danner et fint og tæt bunddække, som holder på jordens fugtighed og hindrer ukrudt i at spire frem. Den bliver blot 10-15 cm høj og får små gule blomster i forsommeren.

4. Singrøn, Vinca, er en af de allernemmeste former for bunddække. Lige til at klippe i passende højde og rive op med rode, hvis den breder sig. Her formet omkring et lille hjerte med en kant af buksbom. 

5. Krybende benved, Euonymus fortunei, er uhyre nem at have med at gøre. Den brogetbladede sort 'Emerald Gaiety' har et særligt spil og giver liv til gravstedet.

6. Smalbladet timian, Thymus serphyllum, egner sig til et tørt og solrigt voksested. Der findes flere sorter med forskellige blomsterfarver, rødlige, violette og hvide, og bierne elsker dem!