Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Dansk havedesigner klar med showhave på Chelsea Flower Show

Havedesigner Emilie Bausager og hendes engelske designpartner Amelia Bouquet har fået den store ære at designe en showhave i år til det prestigefulde haveshow, The RHS Chelsea Flower Show i London. Deres have hedder The Platform Garden og er designet til at live op på trøstesløse togstationer og bringe biodiversitet på banen. Haven fik en såkaldt "silver-gilt" medalje, som er lige under guldmedaljen.

Emilie Bausager (tv) og Amilia Bouquet (th). Foto: Haveselskabet

Emilie Bausager (tv) og Amilia Bouquet (th). Foto: Haveselskabet

- Atjuuuuu!”, Åh, undskyld, jeg nyser, men her er bare så mange træer, at det nærmest sner med virkelig meget pollen. Egentlig har jeg ikke decideret allergi, men selv jeg kan godt få en snert af det, vi kalder ”The Chelsea Cough”, som er en krillerhoste, mange går med herovre i disse dage. Der er god brug for antihistaminer, siger havedesigner Emilie Bausager.

Hun og hendes designpartner Amelia Bouquet har hænderne mere end fulde i disse dage og har haft det de seneste uger, hvor de har opbygget deres bud på en showhave, The Platform Garden, altså Perron-haven.

Heldigvis er alt gået rigtigt fint, og vejret har været endog ret varmt, så de to har fået en del sol på næsen, da de har arbejdet hver dag fra kl. 7-19, de sidste dage op til åbningen endda længere.

Opbygningen af en showhave tager altid lidt længere tid, end man tror, men fordi parret har prøvet det før på andre haveshows og forberedt sig meget grundigt, er tingene stort set gået efter planen.

-Man skal finde den rette balance mellem at bruge meget tid på detaljer og så springe nogle af dem over, men det sidste er også lidt farligt, for vi ved, at når haven til sidst bliver vurderet af showets dommere, er det ofte netop detaljerne, der kan være afgørende, siger Emilie Bausager.

Hun har blandt andet erfaring fra Haveselskabets show Cph Garden, hvor hendes showhave fik en guldmedalje i 2022.

Små showhaver er vigtige: ”Vi bor jo ikke alle i slotte”

Designerne på Chelsea Flower Show bruger flere uger på at bygge haverne op, så de er klar til, at udstillingen åbner mellem 23.-27. maj.

- Vi har samlet alt muligt genbrug, bl.a. gamle betonfliser fra en nedlagt have. Jeg venter på pallerammer og plantekasser i dag, som er den værste trafikdag her, for ALLE får leveret materiale, siger hun og tilføjer, at det er en vild oplevelse at gå blandt nogle af de største og dygtigste have-personligheder i verden, og se dem gå og bygge haver op, nøjagtigt som hun selv.

Om designerne

Emilie Bausager og Amelia Bouquet studerede sammen på The English Gardening School i London og startede hvert sit firma i 2018. Emilie arbejder i både København og London, Amelia primært i Storbritannien.

Emilie har udviklet en tegnestue, der fokuserer på en holistisk tilgang til havedesign. Hun blander sin kreative uddannelse med praktiske behov for at skabe landskaber, der fungerer i hverdagen og samtidig har et touch af fantasi og lune. Emilie arbejder med kunder i både Storbritannien og Danmark, hvor hun har designet flere udstillingshaver, bl.a. til det engelske haveshow Tatton, og vundet flere priser, senest en guldmedalje i CPH Garden 22.

Læs mere

- Det er enormt hyggeligt at gå og sludre med både de kendte havefolk og alle andre her, jeg lærer en masse af bare at gå rundt og kigge, ikke mindst hos folk, der udstiller i vores kategori for små haver: Container and Balcony Gardens. Som for øvrigt er en vigtig kategori, for vi bor jo ikke alle i slotte, siger Emilie Bausager og tilføjer:

-Vores motto for denne have er: have for alle, for alle i London kender en togstation, så det er dejligt at kunne vise dem, der kommer på stationerne, hvad planter kan gøre der, og måske hjemme hos dem selv. Hvis vi kan inspirere folk til at få bare en lillebitte skraldespand lavet om til en plantecontainer, så er vi glade.

Tænk, hvis man kan lave en lille have på hver station på en S-togs- eller metrolinje, så folk kan stå af, bruge nogle minutter på at se haven, hoppe på toget igen og se de næste stationshaver bagefter, en efter en? På den måde kan de mange små haver jo næsten udgøre ét langt, sammenhængende parksystem, inspireret af The High Line i New York, men i en opsplittet version, siger hun.

Solen bager, og snakketøjet luftes

Det har været nogle meget intensive arbejdsdage lige op til showets start, og Emilie Bausager beskriver dem som ”lange dage med mange beslutninger og mange, mange skridt”!

Dagene bliver ikke kortere under selve showet, for der er mange forventninger til designernes og udstillernes engagement undervejs.

- Man skal helst opholde sig det meste af tiden ved sin have, så man kan svare på spørgsmål og tale med alle mulige mennesker, og man bliver som regel vildt solskoldet og helt banket i hovedet, fordi man skal være så meget på og være så social med alle, fortæller Emilie Bausager, der har udstillet på flere haveshows før, bl.a. CPH Garden og Tatton (England).

Det at stå i spidsen for en showhave på RHS Chelsea Flower Show er et kæmpestort skulderklap og noget, der kan åbne døre for en i mange år fremover. Showet har en meget stor årvågenhed fra samtlige haveinteresserede medier, ikke mindst de sociale medier.

-Vi ved, at BBC f.eks. nok kommer forbi undervejs i showet, siger Emilie Bausager.

Perronhavens planter skal kunne tåle mosten

The Platform Garden (perronhaven) er som nævnt inspireret af togperroner i gadeplan i og omkring London, og designerne har brugt tre hovedprincipper for plantevalg og design:

  1. Det skal være tørketålende og vejrrobuste planter, da de ikke kan passes hele tiden, bl.a. timian, husløg m.fl.
  2. Da der er meget trafik og transport omkring togstationerne, er der tænkt i luftrensende planter, som opsuger forurening og CO2. Bl.a. cotoneaster, som mange nok synes er kedelig og meget 60’er-agtig, men vi tror på, den kommer på mode igen, og den er f.eks. rigtigt god for biodiversitet med både forårsblomstring og efterårsbær samt smukt farvet løv.
  3. Haverne skal engagere lokalbefolkningen og formidle om planter, bl.a. spiselige afgrøder. De er ikke nødvendigvis tænkt til, at man skal kunne høste direkte på stedet, bl.a. pga. forurening og menneskers/dyrs uhygiejniske adfærd, men man skal kunne bruge dem til at vise, hvad der KAN gro sådan et sted, fortæller Emilie Bausager.

Oh, f…

Når man ansøger det engelske haveselskab, der arrangerer Chelsea Flower Show, om at designe en showhave er der mange faser, man skal igennem. Men svaret lod vente på sig og da det endelig kom, blev der stor jubel:

- Vi råbte selvfølgelig højt af glæde, for det er en meget, meget stor ting i ens karriere at designe en have til RHS Chelsea Flower Show. Men en af mine første tanker var faktisk også: Oh, f…, for normalt har man jo mindst halvandet år til projektet, og vi havde kun tre, fire mdr. til at bikse alt det her sammen.

Så der var lidt nervøsitet over at få knyttet sponsorer til i en fart, men det lykkedes jo, og vi har været SÅ heldige med vores professionelle samarbejdspartnere og leverandører, som alle sammen er enormt dygtige, fortæller Emilie Bausager.

Planteliste - The Platform Garden

Buske

Loropetalum chinense 'Black Pearl'
Grevillea, Grevillea alpina 'Olympic Flame'
Dværgmispel, Cotoneaster franchetii
Vinget benved, Euonymus alatus 'Compactus'
Almindelig klæbefrø, Pittosporum tobira 'Nanum'
Feijoa, Acca sellowiana

Stauder

Sankthansurt, Hylolelepium telephium 'Purple Emperor'
Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum 'Raven'
Skovjordbær, Fragaria vesca
Rødfodet løvefod, Alchemilla erythropoda
Blodmælde, Atriplex hortensis 'Rubra'
Almindelig strandkål, Crambe maritima
Tæt porcelænsblomst, Saxifraga x urbium
Husløg, Sempervivum
Frøstjerne, Thalictrum 'Elin'

Grøntsager og krydderurter

Rødkål, Brassica oleracea var. rubra 'Rococo' F1
Salat, Lactuca
Rødbede, Beta vulgaris var. vulgaris
Bronzefennikel, Foeniculum vulgare 'Purpureum'
Almindelig cypresurt, Santolina chamaecyparissus
Estragon, Artemisia dracunculus
Havetimian, Thymus vulgaris
Almindelig basilikum, Ocimum basilicum
Grøn mynte, Mentha spicata

Læs mere

Showhaven bliver til rigtig ”stationshave”

Showhaven er designet i samarbejde med Energy Garden, som er en organisation i England, der bygger fælleshaver - community gardens - på offentlige steder. Samtidig hjælper lokale frivillige med at passe haverne og lave mad af afgrøderne.

- Amelia og jeg går meget ind for genbrug, så det var vores drøm, at haven skulle kunne bruges bagefter, og den drøm fører Energy Garden ud i livet for os ved at placere vores Platform Garden på en station i London, Latimer Road.

Emilie og Amelia fik ved showets prisuddeling en flot Silver Gilt medalje, som er den næsthøjeste hæder, man kan opnå som showhavedesigner.