Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Chelsea Flower Show 2024 – De største tendenser

Chelsea Flower Show er stedet, hvor de nye havetendenser spottes. Læs her om de 5 største tendenser ved det store haveshow i 2024.

Den prisbelønnede Havedesigner Tom Stuart-Smiths showhave var en skovhave med store træer og en bund af udelukkende hvide blomster, som lyste hele haven op. Foto: Haveselskabet

Når verdens mest prestigefyldte haveshow hvert år løber af stablen i Londonbydelen Chelsea, giver det anledning til at se, hvad der rører sig, og i hvilken retning havemoden bevæger sig. På Chelsea Flower Show designer nogle af verdens dygtigste havedesignere showhaver, som ikke kun er smukke. De giver også et billede på, hvordan vi i fremtiden kan løse klimaudfordringer, hvordan vi kommer til at bruge haven, og hvilke planter og farver der kommer til at dominere i nærmeste fremtid. Det kan i høj grad sammenlignes med tøjmodens modeuger i verdens største byer, selvom havemoden bevæger sig i et noget langsommere tempo. 

2024 udgaven af Chelsea Flower Show var på mange måder anderledes end tidligere, fordi man fra det engelske haveselskab, RHS’s, side har indført en række nye krav til havedesignerne. Det er krav, der sigter mod at gøre haven mere bæredygtig på flere forskellige planer, og det afspejlede sig også tydeligt i både design og materialevalg.

I år peger det toneangivende haveshow ikke kun på nye tendenser i haveverdenen – det viser også, at haveejerne står i en ny virkelighed med store udfordringer og nye behov, som vi fremover er nødt til at tænke med ind i vores indretning af og måde at tænke have på.

1. Bæredygtighed

Bæredygtighed er den store overordnede tendens. Vi har ved tidligere shows set, at det i nogle haver var noget, man valgte at sætte fokus på, men denne gang har det været et krav for alle designerne. Det har betydet, at de har haft endnu større fokus på bl.a. materialevalg ved at minimere brugen af beton og cement, anvende materialer, som er lokale, som fx tegl, engelsk sandsten og træ samt genbrugte materialer.

Designerne er også blevet bedt om at tage stilling til nogle af de udfordringer, haveejerne står over for med bl.a. tørke og ekstrem regn og komme med bud på, hvordan man kan løse det i praksis uden at gå på kompromis med æstetikken.

2. Hjemmehørende arter

Det var tydeligt, at brugen af hjemmehørende plantearter er blevet mere udbredt blandt designerne. Men hvor vi tidligere har set showhaver, der nærmest var en tro kopi af naturen med blomsterenge og bjerglandskaber, er udtrykket nu helt anderledes.

De hjemmehørende arter plantes i langt højere grad sammen med ikke-hjemmehørende/ dyrkede planter og det giver et langt mere kultiveret udtryk. Det er fx arter som vild kørvel, Anthriscus sylvestris, kvan, Angelica archangelica, dagpragtstjerne, Silene dioica, skovstorkenæb, Geranium sylvaticum, og hjertegræs, Briza media, der plantes i grupper med sibirisk iris, Iris sibirica, purpurkongelys, Verbascum purpureum, og bronzeblad, Rodgersia.

3. Træer i haven

Store buske og træer, eller forskellige former for konstruktioner der skaber skygge, er tydeligvis noget designerne har meget fokus på. At skabe skygge i haven er noget, vi får endnu mere brug for fremover, hvor vi må forvente flere varme og tørre perioder. Det er rart at kunne sætte sig i skyggen på en hed sommerdag, men en flimrende skygge giver samtidig mulighed for at dyrke nogle planter, som har svært ved at trives i de allervarmeste perioder. I skyggen er fordampningen og temperaturen lavere, og det har både mennesker og mange planter og dyr gavn af.

Her ses samtidig en anden tendens: Skyggen skaber flere mørke områder i haverne, og her bruges hvide og lysegule blomster til at lyse op med.

Brug tendenserne i egen have

 

4. Færre arealer med belægning og flere små, uformelle siddepladser

Ved tidligere udgaver af Chelsea Flower Show har havens opholdspladser være meget i fokus og har fået meget plads, men der er tydeligvis også ved at ske et skift på det punkt. Der ses i år ikke så mange af de store, opdækkede borde med plads til vin og mad og mange gæster, men derimod flere uformelle siddepladser rundt om i haven, som på en meget naturlig måde blender ind i havens design. Det viser sig fx som små siddepladser skabt af træstammer, en sten der er udformet og placeret, som man oplagt kan sætte sig og tage en hvil eller en lille bænk i træ, som står i kanten af haven.   

Det betyder også, at arealerne med fast belægning er blevet væsentligt mindre end før. En tendens, der også skal ses som en måde at minimere overfladevand på ved kraftige regnskyl.

5. Vand her, der og allevegne

I alle haver på Chelsea Flower Show er der i år taget stilling til ekstrem regn og til, hvordan haven skal kunne bidrage til at håndtere det. Det er endnu et af de nye krav, der er givet til designerne. Vi skal i langt højere grad til at indrette vores haver, så vi kan håndtere store vandmængder på egen grund i stedet for at lede det til kloakken. Det var der mange kreative bud på med lavninger, installationer der kan opmagasinere vand, som kan bruges til vanding senere hen, og haver hvor gangarealerne er hævet som en form for gangbroer, hvor vandet løber under og samles i render og lavninger.  

Læs om vinderhaverne fra årets show 2024