Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Trin-for-trin: Sådan laver du islygter

Hjemmelavede islygter hygger og lyser op i vintermørket. De er både nemme og sjove at fremstille, når bare man har et gedigent frostvejr til rådighed.

Når det er sæson for islygter, gælder det om at nyde det, for før vi aner det, er den ovre, og det bliver sæson for vintergækker og andre dejlige forårstegn i stedet.

Islygter er, som navnet siger, lygter eller lanterner, der er fremstillet af is. I frostvejr kan islygterne sagtens holde til, at der står et lille fyrfadslys og brænder i dem, uden at de smelter af den grund. Til gengæld skinner og funkler de som det fineste krystal.

Islygter af balloner

Den mest enkle metode til fremstilling af islygter kræver ud over frostvejr kun en ballon og en vandhane.

 1. Sæt ballonens tut fast på vandhanen og fyld den med koldt vand, idet du holder den tiltagende tunge ballon med den ene hånd, så den ikke falder af vandhanen.
  Islygter
  Islygter af balloner. Foto: Lotte Bjarke
   
 2. Placer den vandfyldte ballon i en skål eller dyb tallerken og pust lidt luft i den. På den måde får du et fladt vandspejl øverst, der kommer til at fungere som islygtens bund.
 3. Bind en knude på ballonen og sæt den ud i frostvejret.
 4. Når vandet er frosset til is som en skal omkring det stadig flydende indre, er islygten færdigfrosset. Den må endelig ikke fryse for meget, for så er der jo ikke plads til lyset.
  Islygter
  Islygter af balloner. Foto: Lotte Bjarke
   
 5. Fjern ballonen, sæt islygten på den flade bund og brug lidt varmt vand til at lave et hul i toppen, så vandet inden i skallen kan hældes ud.
  Islygter
  Islygter af balloner. Foto: Lotte Bjarke
   
 6. Tilpas hullet med lidt mere varmt vand eller ret kanterne af med forsigtige slag. Sæt et fyrfadslys ned i iskuglen og nyd synet.
  Islygter
  Islygter af balloner. Foto: Lotte Bjarke

Islygter i fin form

En anden vej til smukke islygter kræver en særlig islygteform. Med den er det supernemt at fremstille fine, stjerneformede islygter, der endda kan pyntes med blomster, blade og andre dekorationer.

Den stjerneformede form fyldes i al sin enkelhed med koldt vand og sættes ud i frostvejret på et plant sted. I modsætning til ballonislygterne skal vandet i formen være helt bundfrosset, før islygten er klar til brug. Så længe det klukker, når du ryster den, er du nødt til at have lidt mere tålmodighed.

Tag formen ind i varmen for en kort bemærkning, så det yderste islag smelter en lille bitte smule. Vend formen på hovedet og fyld vand i hullet i midten. Når islygten har sluppet formen, skal den hurtigst muligt ud i kulden igen.

Islygter
Islygter. Foto: Lotte Bjarke

Islygter med pynt

Med en islygteform er det muligt at give kreationerne lidt ekstra personlighed. Når formen er fyldt med vand, kan du indfryse blomster, blade, bær eller grene som den fineste dekoration. Du lægger simpelthen dekorationsmaterialet ned i vandet i formen og lader isen tætne omkring det.

Husk blot, at formen så at sige står på hovedet. Den ende, der vender op under fremstillingen, bliver den færdige islygtes bund. Derfor er det bedst at vende for eksempel dekorative kviste sådan, at de har basis øverst, mens de indfryses. Så vender de naturligt i den færdige lygte.

I mangel af islygteform er det også muligt at fremstille større islygter med eller uden plantepynt, ved hjælp af to spande, der har forskellig størrelse, men passer ind i hinanden. Fyld vand i den største spand og sæt den mindste ned i den store med sten eller andet tungt til at holde den nede. Sæt pinde i spænd øverst i kanten for at centrere den mindste spand. Når vandet er gennemfrosset, tages spandene ind i varmen, til det er muligt at få isskallen frigjort.

Islygter
Islygter med pynt. Foto: Lotte Bjarke

Skab stemning i haven

Islygter er fantastiske til at skabe stemning i den vintermørke, kolde have. Lad dem byde velkommen på havegangen eller trappen op til huset, lad dem erstatte havens andre lanterner for en stund, eller skab fine tableauer med vinterhårdføre planter i krukker og islygter. Så har haven lidt ekstra godt at byde på, selv om det er isnende koldt.

Islygter
Islygter på trapper. Foto: Lotte Bjarke

 

Vi har fået et tip fra en af vores læsere:

Man kan også bare bruge en almindelig spand. Når den står på jorden, vil bunden af spanden p.g.a. jordens lidt højere temperatur som regel ikke fryse til.

Efter et døgn er islygten sædvanligvis parat;  hvis den ikke vil slippe spanden, kan man blot sætte den ind i varmen i et kvarter, så slipper den let, når man vender bunden i vejret på spanden.  Så er det blot at hælde vandet ud (evt. skrave, bore eller save hul, hvis “bunden” (som nu er øverst) er frosset for meget til.

Tak for tippet til Finn Feilan.