Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Tips til krukkerne

Med krukker i haven får du ekstra strenge at spille på, når dine haverum skal indrettes hyggeligt og frodigt. Men husk, at planter i krukker skal passes som små børn. Her får du hortonom Lotte Bjarkes gode råd og tips til krukker – lige fra jord og dræn til plantning og pasning.

Krukker til både pryd og nytte. Her er plantet bl. a. salvie, jordbær, rosmarin, en karryplante og vulkansurkløver. Foto: Jeanette Thysen

Krukker til både pryd og nytte. Her er plantet bl. a. salvie, jordbær, rosmarin, en karryplante og vulkansurkløver. Foto: Jeanette Thysen

Krukker kan en masse 

Med former og farver giver krukker struktur og modspil til havens beplantning, og de kan forvandle enhver fliseørken til en frodig oase. Der er næsten ingen grænser for, hvilke planter der kan dyrkes i krukker, og udvalget af smukke krukker i alverdens materialer er stort. Så der er al mulig grund til at komme i gang med at tænke krukkerne ind i havens design.

At arbejde med krukker i sit havedesign er en fleksibel måde at indrette have på. De tilplantede krukker kan jo flyttes rundt efter behov og humør, til de står, præcis som de skal. Krukkerne kan placeres enkeltvis som blikfang inde i et bed eller for enden af en havegang, eller de kan grupperes til flotte tableauer. 

Kræver en indsats

Når det er sagt, er det også nødvendigt at nævne, at det kræver en ekstra haveindsats at skabe en frodig krukkehave. Sætningen, “jeg er ikke så meget til have, så jeg skal bare have nogle krukker og en græsplæne”, er hørt mange gange. Men den bygger på en misforståelse. Hvis man gerne vil omgive sig med planter, men samtidig ønsker at gøre det nemt for sig selv, skal planterne ned i jorden. Planter i krukker skal passes som små børn, fordi de netop ikke har rødderne nede i jorden, hvor de kan hjælpe sig selv til at finde vand og næring. I krukken må de nøjes med den jord, der er, og det er begrænset hvor meget vand og næring, den kan indeholde.

Det vigtigt at tænke tidsfaktoren ind i projekt krukkehave, før man indretter sig med 117 krukker, der i sommerperioden skal vandes stort set dagligt. Hvor meget er du indstillet på at vande?, Lotte Bjarke

Materialer og egenskaber

  • Husk huller Du kan plante i det meste, den eneste helt uomgængelige forudsætning er, at beholderen har huller i bunden, så overskydende vand kan drænes væk. Hvis der står vand i krukken, opstår der hurtigt iltmangel, og det fører til røddernes og dermed planternes død.
  • Materialernes fordele og ulemper Krukker kan være fremstillet af alt fra plastik, træ og metal til ler og beton. Forskellige materialer har forskellige egenskaber, der er værd at tage med i betragt-ningen, når du vælger krukker.
    Ler- og betonkrukker er klassiske og smukke, men materialerne er porøse, så de kræver ekstra meget vanding. Omvendt fordamper der mindre vand fra krukker af metal, kunstfiber og plastik. Pas dog på, hvor du placerer metalkrukker. Står de i direkte sol, kan der blive så varmt omkring rødderne, at de risikerer at tage skade.
  • Sådan forhindrer du fordampning De porøse krukker kan eventuelt fores med et lag plastik for at lægge en dæmper på fordampningen. Det kan også være en idé simpelthen at plante i en plastikpotte, der sættes ned i den flotte lerkrukke.
  • Du skal kunne flytte på dem Tænk også på, hvor mange kræfter du har. Store ler- og betonkrukker er tunge at bakse rundt med. Så går det nemmere med krukker af kunstmaterialer og metal. 
Læs mere

 Krukken skal passe til planten

Det er vigtigt, at der er et godt match mellem krukken og de planter, der skal vokse i den. Først og fremmest må krukken hverken være for lille eller for stor. Jo mindre krukken er, jo sværere er det at holde planterne med vand. Hvis krukken er alt for stor i forhold til planterne, er det til gengæld svært at få helheden til at se godt ud.

Høje, slanke krukker egner sig godt til planter med opret vækst, mens flade fade er bedre til lavtvoksende arter. 

Det er en klar fordel, at krukken er bredest foroven. Dels kan det være meget besværligt at tømme en krukke, hvor rødderne har bredt sig i hele jordvolumenet, hvis krukken er smallest foroven. Dels øger det risikoen for frostsprængning af krukken, hvis jorden ikke kan løfte sig op af krukken i frostvejr.

Hygiejne er vigtig

Før man planter nyt i de gamle krukker, er det vigtigt at, krukkerne er rene. En god hygiejne er en forudsætning for succes med dyrkning i krukker.

Krukkerne kan jo genbruges den ene gang efter den anden, men gammel jord og planterester i krukken kan indeholde svampesporer af plantesygdomme, så det er vigtigt at gøre krukken ordentligt ren efter tømning, før der plantes nye planter i den.

Sørg for et godt dræn

Det er livsvigtigt for planterne, at overskydende vand kan drænes ud af krukken og dermed væk fra rødderne. Huller i bunden af krukken klarer almindeligvis den opgave, men vil du være ek-stra sikker, kan du lægge et drænlag nederst i krukken, der øger effektiviteten i afdræningen.

Et drænlag består af for eksempel lecakugler, potteskår eller bare småsten. Læg det i bunden af krukken i et lag på 5-10 cm, og fyld derefter krukkemuld i krukken som normalt. Det kræver selvfølgelig, at krukken har et rimelig stort volumen, for der skal kunne være en god portion jord, planten kan vokse i, oven over drænlaget. Vælger man en krukkemuld af en god kvalitet, er drænlaget i bunden ikke nødvendigt.

Krukkefødder under krukken kan også være med til at forbedre afdræningen. Samtidig skåner krukkefødderne underlaget, for eksempel en træterrasse, og gør krukken knap så attraktiv som bopæl for myrer.

Krukkemulden er livsgrundlaget

Så skal krukkerne fyldes med jord. Krukkemulden eller jorden er livsgrundlaget for planterne. Det er krukkemuldens opgave at fastholde planterne og forsyne dem med vand, ilt og næringsstoffer, der alle er forudsætningen for vækst.

Der findes en lang række produkter i handlen til meget forskellige priser. Desværre får man som regel – også i denne sammenhæng – hvad man betaler for. Krukkemuld er typisk baseret på spagnum eller kokos, der begge har en porøs og samtidig god, vandholdende struktur. Den kan være tilsat lergranulat, der øger evnen til at binde vand, eller perlit, der er et vulkansk materiale, der giver en god porøsitet, eller træfibre, der forbedrer luft-vand-forholdet og drænet i krukkemulden.

Krukkemuld er tilsat gødning, så dine planter får en madpakke med i købet, når du planter i færdigblandet krukkemuld. Det er også muligt at købe økologisk krukkemuld, der er tilsat økologisk, organisk gødning.

Brug ikke havejord i krukkerne

Det er fristende at fylde havejord i krukken, men det er en meget dårlig idé. Havejorden klasker sammen i krukken, og det indebærer, at iltindholdet i jorden bliver for lavt til plantevækst. Når du klemmer en klump havejord i hånden, bliver den som regel til en fast klump. Det er tegn på, at jorden vil give iltfattige og alt for fugtige forhold i krukken.

Sådan blander du din egen krukkejord

 

Tilplantning

Nu begynder det sjove - plantningen. Men før du planter krukkerne til, sættes planterne i en balje vand, hvor de får lov at suge alt det vand, de kan, så de er godt rustet til omplantningen.

Dernæst skal krukkemulden vandes op. Fyld krukkemulden i en stor balje, tilsæt vand, og bland rundt med hænderne. Gentag flere gange, indtil du lige nøjagtig kan klemme vanddråber ud af mulden, når du klemmer en håndfuld. Så er du klar til at plante.

Du kan sagtens plante tæt, så krukken ser flot ud med det samme, men sørg for, at der er jord mellem potteklumperne, og undgå, at potteklumpen rører ved krukkens ydervæg. Plant, så overfladen af potteklumpen kommer i niveau med overfladen af jorden i krukken.

Fyld krukkemuld omkring planterne, og pres den let til. Vand derefter grundigt, så du er sikker på, at der er kontakt mellem potteklumper og krukkemuld.

Om der plantes én enkelt planteart i hver krukke eller flere forskellige planter, er en smagssag, men hvis krukken skal være en del af et tableau, er det nemmest, at hver planteart har sin egen krukke. Det giver også den fordel, at man kan skifte en enkelt krukke ud, hvis glansen går af den, uden at ødelægge hele tableauet.

Når der skabes sammenplantninger, er det vigtigt at sikre sig, at planterne ikke alene klæder hinanden, men også at de blomstrer samtidig og stiller de samme krav til vækstbetingelserne.

Vand, vand og vand igen

Vanding er den vigtigste forudsætning for vellykket krukkedyrkning. Planterødderne skal finde det livsvigtige vand til planten i den smule jord, der er i krukken. I sommermånederne er det hurtigt suget op, så for at holde væksten i gang skal der vandes mindst hver anden dag – i varme perioder hver dag. Ikke engang i regnfulde perioder kan man være sikker på, at der er tilstrækkeligt vand til rådighed for planterne, uden at de får et tilskud fra vandkanden.

Når du vander, er det vigtigt at vande grundigt, så krukkemulden i hele krukken bliver vandet igennem. Det opnås bedst ved at gå flere runder med vandkande eller slange, så vandet når at sive ned i jorden, før krukken får en omgang til. Sjatvanding indebærer, at kun det øverste lag bliver fugtigt, og så er der etableret en ond cirkel. Rødderne vokser nemlig derhen, hvor der er vand at finde, og hvis det kun er i det øverste lag, er det der, rødderne er. Det betyder, at planten bliver endnu mere følsom over for udtørring og skal vandes oftere.

Husk, at det er rødderne, der kan suge vand op, ikke bladene, så vand krukkemulden, når du vander. Det er langt mere effektivt end at bruse hele molevitten over. Ligesom ved regnvejr er det meget begrænset, hvor meget af vandet der så rent faktisk når frem til rødderne.

Giv dem noget at leve af 

Mens det er meget tydeligt, når krukkeplanterne mangler vand, er det i første omgang lettere at overse, at de mangler næring. Men uden mad og drikke duer helten som bekendt ikke. Det gælder også i planteverdenen.

Når udgangspunktet er en færdigblandet krukkemuld, er den typisk tilsat gødning, så planterne har noget at starte på. Men i løbet af nogle uger er den begrænsede næringsmængde, krukkemulden kan rumme, spist op, og det er nødvendigt at tilføre mere gødning, hvis ikke væksten skal gå i stå.

Der er et hav af produkter på markedet, både mineralske og organiske – også økologiske – så der er flere strategier at vælge imellem. Det vigtigste er, at man punktligt følger doseringsanvisningerne på emballagen, for når det gælder gødning, er for lidt og for meget lige galt.

En nem gødningsstrategi er at vælge langtidsvirkende gødning, der kan tilføres samtidig med plantningen. Gødningsstofferne frigives gradvist, så planten er velforsynet med næring i en lang periode.

Ellers er det mest enkle at vælge en flydende gødning, der tilføres sammen med vandingsvandet med den frekvens, der fremgår af emballagen

Pasningen

Når krukkeplanterne er velforsynede med vand og næring, er succesen stort set i hus. Men du kan hjælpe planterne til endnu større succes i form af rig og langvarig blomstring ved løbende at klippe eller knibe blomsterne af, så snart de begynder at visne.

Det pynter på helhedsindtrykket, at der ikke sidder visne blomster mellem de friske, men samtidig holder du gang i blomsterdannelsen, fordi du snyder planten for at sætte frø.

Frøsætningen er jo plantens egentlige mission, for det er frøene, der sikrer artens overlevelse. Derfor reagerer planten ofte med at danne nye skud, der kan blomstre og danne frø, når de visne blomster fjernes.

Ubudne gæster

Det kan også blive nødvendigt at række planten en hjælpende hånd, hvis den trues på livet af skadedyr. Det er heldigvis ikke så tit, at der går bladlus og andre skadelige insekter i krukkeplanterne, men det kan ske. Klip stærkt angrebne skud af, eller spul lusene af med en kraftig stråle fra vandslangen.

Snegle af forskellig art går heller ikke af vejen for at besøge krukkeplanterne, og de forstår med forbløffende præcision at finde frem til deres livretter, som for eksempel georginer og fløjlsblomst. Så selvom planterne er lidt mere beskyttede i en krukke end i jorden, er det vigtigt at holde øje med ubudne gæster.