Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan får du succes med oliventræer i krukker

Henrik Vincents Fisker er gartner og har arbejdet med oliventræer i mange år. Her får du hans tips til, hvordan du dyrker oliventræer i krukker i haven.

De bedste tidspunkter for indkøb af nye oliventræer er fra marts til juni. De fås til rimelige penge, og man kan endda være heldig at finde dem på tilbud i dagligvarebutikker, så der kan gøres en god handel. 

Foto: Flickr

Vælg den rette potte

Når oliventræet er bragt hjem, bør det omplantes i en stor krukke. Sørg for at vælge en krukke, der ikke så nemt vælter, dvs. en krukke med en ret stor, flad bund. Oliventræer er tunge, så hvis krukken er for lille eller smal, vælter den nemt, når det blæser.

Jorden er vigtig

Oliventræer trives i en jord, som indeholder ler. Du kan købe en særlig jord netop til oliventræer og andre middelhavsplanter. Den kaldes ”Middelhavsjord” og fås i mange havecentre.

Middelhavsjord indeholder, vasket grus, ler og jernholdigt lava, så den har samme karakter som naturlig rød mineraljord fra middelhavsområdet. I jorden er pH-værdien tilpasset, så planterne lettere optager jern, hvilket giver bladene en flot, grøn farve. Du kan også plante oliventræet i citrusjord, der også indeholder ler. 

Det er vigtigt ikke at plante for dybt. Oliventræet må ikke plantes dybere, end det stod i potten.

Foto: Henrik Vincents Fisker

Vand med måde

Den største trussel mod oliventræet er for meget vand. Træet kommer fra egne af Sydeuropa, hvor det kun regner i perioder, mens det er knasende tørt i andre. Oliventræets grå blade er skabt til at forhindre en stor fordampning. I naturen kan et oliventræ hente vandet helt ned i 6 meters dybde, hvilket det naturligvis ikke kan, når det dyrkes i en krukke.

Vanding af oliventræer kan derfor give lidt udfordringer. Mange overvander deres træer, men faktisk tåler de bedre en kraftig udtørring end overvanding. Så vand med måde, og lad jorden tørre ud mellem vandingerne. 

Problemer med gule blade, der ser triste ud og falder af, skyldes typisk overvanding. Smider de derimod grønne blade, kan det skyldes for lidt vand. 

Nyplantede træer skal have vand ofte, da rodsystemet endnu ikke er etableret. 

Skal oliventræer have gødning?  

Nogle steder anbefales det at gøde oliventræer i krukker for at fremme ny vækst, blomstring og frugtsætning. Henriks erfaring er, at gødning af oliventræer er unødvendigt. Planterne har ikke brug for det og de kan få brune pletter i bladene, hvis man overgødsker. 

Hvis man ønsker at gøde, er det vigtigt kun at bruge specialgødning beregnet til oliventræer og citrusplanter. 

Gammelt oliventræ i et kloster. Foto: Libreshot.com

Vinteropbevaring af oliventræer

Skal vi åbne havelågen?

Hvis du er medlem, kan du logge ind og læse artiklen - og få adgang til en mængde spændende havestof. Du logger ind ved at trykke på "log ind her" i bunden af denne kasse.     Dygtige skribenter og fotografer laver materiale for Haveselskabet. Derfor er der ikke adgang for alle - det her område er kun for medlemmer. Medlemmer af Haveselskabet er lige så forskellige som deres have, men haveglæden den deler de.     𝘏𝘢𝘷𝘦𝘨𝘭æ𝘥𝘦 - 𝘰𝘮𝘵𝘢𝘯𝘬𝘦 - 𝘧æ𝘭𝘭𝘦𝘴𝘴𝘬𝘢𝘣 - 𝘵𝘳𝘰𝘷ær𝘥𝘪𝘨𝘩𝘦𝘥
Få Danmarks bedste havemagasin Få Danmarks bedste havemagasin
Få hjælp til havespørgsmål Få hjælp til havespørgsmål
Haveglæde i godt selskab Haveglæde i godt selskab
Er du allerede medlem? Log ind her