Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Udtynding af prydbuske

Vil du holde dine buske flotte fra år til år og samtidig styre deres størrelse og form, så er en udtynding den bedste beskæringsmetode.

Udtynding af blomstrende buske er en god og skånsom beskæringsmetode, der egner sig til de fleste løvfældende prydbuske, både små og store. 

En udtynding vil give lys og luft til busken, så der kan dannes nye skud. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Formålet er:

  • At give lys og luft til, at der kan dannes nye livskraftige skud.
  • At holde busken i en smuk og harmonisk form.
  • At holde busken sund. 

En udtynding er først relevant 4-5 år efter plantningen, når busken har vokset sig stor og kraftig. Nyplantede buske skal ikke udtyndes, men blot sundhedsbeskæres (se længere nede). 

Hvis busken er blevet til et uskønt vildnis, eller er blevet for høj og ranglet, kan det dog være nødvendigt med en nedskæring. Læs mere her: Nedskæring af løvfældende prydbuske.

Busken er nu udtyndet og sundhedsbeskåret, så den igen står smukt.  - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Hvornår

Den bedste tidspunkt for en udtynding er enten om foråret eller efter blomstringen afhængigt af, hvilken busk der er tale om. Læs mere her: Guide til beskæring af løvfældende prydbuske

En sundhedsbeskæring kan for så vidt foretages hele året, men det er bedst i sommerperioden fra juni til september. Tidspunktet har dog ikke den store betydning, da det ofte kun er enkelte grene, der skæres væk. 

Er busken blevet trykket af sne eller knækket i en storm, er det bedst hurtigst muligt at fjerne de knækkede grene. Det samme gælder i tilfælde af sygdom. 

Ved en sundhedsbeskæring fjernes visne og syge grene, samt grene der krydser hinanden. - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

Hvordan

Det er bedst at udtynde busken løbende med få års mellemrum, men du kan også godt udtynde en ældre buske, der ikke er blevet beskåret i en årrække.

Fjern cirka en tredjedel af de ældste grene lige over jordoverfladen. Det vil sætte gang i nyvæksten, så busken løbende bliver forynget og holder sig tæt og sund. 

Sigt imod at beholde de unge oprette grene, der holder busken slank. Efter en udtynding består busken hovedsageligt af stærke yngre og få ældre grene. 

Sundhedsbeskæring:

Samtidig med udtyndingen bør man også sundhedsbeskære busken ved at fjerne:

  • Visne skudspidser og grenpartier
  • Knækkede grene og grene, der krydser hinanden.
  • Syge grene, fx grene, der viser tydelige tegn på svampeangreb eller andre sygdomme.