Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Spar penge: Så dine georginer selv

De fleste sætter georginer hvert forår som knolde, men faktisk kan du med succes så dine georginer fra frø. Vi går hér sammen igennem fordele og ulemper ved at så dem selv.

Georgine, frøformeret. Foto: Haveselskabet

Georgine, frøformeret. Foto: Haveselskabet

Georginer er en pryd i haven med deres farverige flor fra midsommer til helt ind i efteråret. 

Det er let at sætte georginer som knolde, og de kommer som regel hurtigt og godt fra start.

Men det er også muligt at formere georginerne fra frø, og det er der faktisk flere fordele ved - og nogle ulemper, som vi kommer tilbage til.

Processen med at så georginer fra frø er ikke anderledes, end når man forkultiverer sommerblomster eller tomater – de sås indendørs i en vindueskarm eller over en radiator i marts eller april og kan først komme ud, når risikoen for frost er ovre i maj.

Læs mere her: Trin for trin: Forkultivering af planter indendørs

Fordele ved at så georginer selv

Det er meget billigere

Frøene spirer villigt, så en enkelt frøpose kan blive til dusinvis af planter. Sammenligner man prisen på knolde og frø, kan de frøsåede georginer ende med at koste under en tiendedel af prisen på dem fra knolde.

Planten danner knolde, du kan gemme

I løbet af sommeren vil planten blomstre og samtidig danne knolde under jorden, og disse knolde kan graves op og gemmes, præcis som andre georgineknolde - og de knolde du kan købe i handelen hvert år. Du har derfor både fået blomstringen og muligheden for at sætte knoldene det følgende år.

Især hvis du gerne vil have mange georginer og har gode muligheder for at forkultivere dem i foråret, er det altså en fin løsning at så georginer fra frø.

Ulemper ved at så georginer selv

Kommer langsommere fra start

De georginer, der starter livet som frø, kommer fra start med en langsommere vækst og blomstrer som regel senere end dem, der starter som knolde. 

De frøsåede planter er naturligt nok små i begyndelsen og kræver mere omhyggelig vanding og pasning de første 4-6 uger. Dog er de ikke blandt de meget sarte. De spirer hurtigt, nogle faktisk i løbet af blot 3 dage, og de vokser pænt til. De skal nok nå at blomstre samme sommer, nogle måske først i august.

Usikkerhed om sorten

Hvis det virkelig skal være billigt, kan du selv høste frø af geoginer i september-oktober, og disse frø kan sås det følgende forår. Men planter fra disse frø vil ikke blive som moderplanten. Det behøver ikke være en ulempe, hvis du på forhånd er klar over, at der kan vente en overraskelse. Faktisk kan det være en af fordelene ved frøformering: at du bliver overrasket over afkommet. Husk at det nogle gange bliver flottere end forældrene!

Ved frø, der er købt, bør du naturligvis kunne regne med at få de sorter ud af det, der står på posen.

Forkultivering kræver plads

Har du ikke gode muligheder for at forkultivere planter i bakker eller potter, fx i vindueskarme indendørs, er det svært at lykkes med at så georginer fra frø. 

Sår du dem direkte på voksestedet, må du vente til helt hen i maj, når jorden er lun, og risikoen for frost er overstået. Direkte såning i maj kan godt lykkes, hvis du er indstillet på, at planterne vil være sent på den og først blomstre sent på sæsonen eller året efter. Succesen er dog betinget af, at du kan beskytte småplanterne mod snegle.

Snegle elsker georginer

Har du snegle i haven, kan du næsten være sikker på, at de finder og æder lige præcis georginerne, når de titter op af jorden. For georginer er desværre alle snegles livret, og det gælder, uanset om de er spiret fra en knold eller sået fra frø. 

Især i begyndelsen, når planterne er små, skal man passe på, de ikke bliver ædt, før de rigtig kommer i gang. Jo større planterne er, inden de kommer i jorden, jo bedre chancer er der for, at de klarer snegleangreb. 

Når de forkultiverede planter første gang kommer ud for at vænne sig til udendørslivet, er et højbed med sikre sneglekanter et godt sted at stille dem, inden de kommer permanent i jorden. 

Du kan også bære potter og bakker med planter ind hver nat, hvor sneglene er mest aktive, og ud igen hver morgen - eller putte dem i en stor tæt plasticpose hver aften, som så dog skal fjernes hver morgen. 

Det er noget værre bøvl, men erfaringen viser, at lige præcis med georginer er det nødvendigt, hvis du har mange snegle i haven.