Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Video og guide: Valg af ny plæneklipper

Få vores råd med på vejen, før du investerer i en ny plæneklipper til haven. En guide i tekst og video.

Plæneklippere på række. Foto: Haveselskabet

Plæneklippere på række. Foto: Haveselskabet

Trænger din have til en ny græsslåmaskine - enten nu eller til næste forår? Få vores gode råd med på vejen, før du køber.

Der findes plæneklippere – også kaldet græsslåmaskiner - i alle størrelser og prisklasser, og der er ikke lige meget, hvad man vælger. Det vigtige er at kende sit behov, inden man går ud for at investere i en ny plæneklipper til græsplænen. 

I artiklen gennemgår vi de forskellige typer af græsslåmaskiner, hvad fordele og ulemper er, og hvad den enkelte maskine egner sig bedst til, hvordan de virker og hvad de koster.

Video: Vælg en god plæneklipper

Peter fra Lyngby Teknik fortæller om de forskellige typer af plæneklippere. 

Hvilken type plæneklipper skal man vælge?

Overordnet set findes der fire typer af plæneklippere:

1.    Eldrevet med ledning 
2.    Eldrevet med batteri
3.    Med benzinmotor 
4.    Med håndkraft

Hvilken type, der egner sig bedst, afhænger bl.a. af havens størrelse.

Plæneklippere

En plæneklipper, der drives med håndkraft, er fin til den lille have. Den er miljøvenlig, støjer ikke ret meget og så får man motion samtidig med, at græsset klippes.

Er haven lidt større, kan det være rart med lidt motorhjælp. Her er en eldrevet græsslåmaskine et fint valg. En eldrevet plæneklipper med ledning er billigst. Den er nem at bruge og kræver bare en stikkontakt i nærheden. Man lærer sig hurtigt at klippe væk fra ledningen, og trække den efter sig. 

Eldrevne nye plæneklippere fås også med batteri. De er noget dyrere, men man slipper for at passe på ledningen. 

Til den store have kan man vælge en plæneklipper med benzinmotor. De er robuste og har ofte en større klippebredde. De larmer noget mere end de eldrevne, men med de moderne motorer og miljøbenzin er de både blevet mere støjsvage og mere miljøvenlige.

Ønsker man en miljøvenlig plæneklipper, kan man vælge en svanemærket maskine, som både forurener mindre, og som er produceret mere miljøvenligt.

Cylinder- eller rotorklipper?

Udover at tage stilling til typen af ”motor”, skal du også vælge, om maskinen skal være en rotorklipper eller en cylinderklipper.

Kort fortalt skal du vælge en rotorklipper, hvis du ønsker en maskine, der kan køre igennem alt. Mens du skal vælge en cylinderklipper, hvis du ønsker den smukkeste klipning.

Rotorklipperen klarer alt

Med en rotorklipper får man en maskine, der klarer alt. Ligger der fx et stykke legetøj på græsset, er det legetøjet, der bliver ødelagt og ikke maskinen. 

Kniven skal holdes skarp. Det klares nemt ved at skrue den af og sende den afsted til slibning. Har man en båndsliber og er lidt fiks på fingrene, kan man også klare slibningen selv. 

Rotorklippere får både som el-drevne med og uden ledning og med benzinmotor.

Benzindrevet rotorklipper.

Vælg en cylinderklipper til den perfekte plæne

Cylinderklipperen er luksusmaskinen til dem, der vil have et fejlfrit grønt græstæppe.  Det er den type plæneklipper, der efterlader plænen pænest efter en klipning. 

Cylinderklipperen klipper nemlig græsset af med et rent snit i modsætning til en rotorklipper, som med sin ene roterende kniv slår græsset af. Det betyder, at plænen ikke får det lidt visne udtryk, man ofte ser, når græsset er slået med en rotorklipper. 

Cylinderklipperen har et antal knive, der sidder på en tromle, som ruller hen over plænen, og jo flere knive des pænere finish. 

Cylinderklippere fås med håndskub og benzinmotor.

Håndcylinderklipper

Cylinderklipper med håndskub

Mange kan godt lide lyden af en cylinderhåndskubber. Der er ingen motorlarm og så får man motion ved at bruge sin rugbrødsmotor. Vælg en model med store gummihjul og en vis vægt. Det gør arbejdet meget nemmere. 

Ulempen er, at man skal klippe græsset tit, for hvis det bliver for højt, er det meget besværligt, nærmest umuligt at slå plænen. 

Pris: En håndskubbet cylinderklipper af en god kvalitet koster omkring 1.000 kr.

Cylinderklipper med benzinmotor

Har man en større plæne, vil en motoriseret cylinderklipperklipper være en stor hjælp. Den fås med benzinmotor til de større haver, og det er en fin maskine. En rigtig feinschmeckermaskine. 

Motoriseret cylinderklipper

Knivene skal slibes jævnligt hos en skærslipper, som har det rigtige specialværktøj og resultatet bliver pænest, hvis plænen er jævn og uden huller. En lille sten eller et stykke legetøj stopper maskinen effektivt.  

Pris: En god motoriseret cylinderklipper koster cirka 4.000 til 5.000 kr.

Lille Flymo. 

Flymoen svæver på en luftpude

Flymoen var en af de første eldrevne plæneklippere, der kom frem. Med sin lave vægt, svæver den hen over plænen og laver ikke hjulspor. 

Den er let at transportere, og er god til at køre under blomster og buske, som hænger ud over græsplænen, uden at skade dem. 

Den egner sig godt til mindre haver - og ikke mindst til rækkehushaver, hvor maskinen skal igennem huset for at komme om i baghaven. 

Ulempen er, at klippebredden ofte er lav, og at den har svært ved at komme i bund i f.eks. et tykt mostæppe, da den bare svæver ovenpå. 

Pris: En Flymo koster lige omkring 1.000 kr.. Prisen afhænger af størrelsen.

Plæneklippere til store plæner eller skråninger

Til store plæner og skråninger kan det være en fordel at have en maskine, der er selvkørende, dvs. at hjulene bliver trukket rundt af motoren. Kun hvis man har mange krinkelkroge og skal vende tit, er det mere til gene end gavn. 

Det er lettest at håndtere en forhjulstrukket maskine. Her kan man nemt vippe maskinen på baghjulene, hvis den skal stoppe fremdriften uden at stoppe motoren. 

På meget stejle skråninger kan en baghjulstrukket være god, da den nærmest trækker en selv med op, og ikke stopper, selvom man ”hænger lidt” i håndtaget. 

I denne artikel har vi valgt ikke at omtale havetraktorer og robotplæneklippere, men hvis man har meget store arealer, der skal klippes, er de bestemt også værd at overveje.  

Bioklip eller opsamling af græs?

Hvad skal de ske med det afklippede græs? Også her må man tage stilling. 

Hvis du ikke selv vil rive græsset sammen, skal du enten vælge en bioklipper eller en plæneklipper med opsamler.

Plæneklipper med bioklip

Den populære bioklipper er en maskine, der er udformet sådan, at knivens form skaber en luftstrøm under skjoldet, der hvirvler græsset rundt, så afklippet findeles flere gange. Derved bliver afklippet så småt, at det kan drysse ned imellem græsstråene og lægge sig i bunden af plænen, hvor det bliver omsat til næring igen. 

Ulemperne ved bioklip er, at man må klipper græsset lidt oftere, så det ikke bliver for langt mellem klipningerne. Og at græsset ikke skal klippes for kort, da afklippet da vil lægge sig ovenpå plænen og visne. 

Hvis græsset er vådt, når man klipper, har det desuden en tendens til at sætte sig i skjoldet som en ”grød”. 

Pris: En bioklipper af god kvalitet (uden for mange finesser) koster cirka 2.000 kr.

Kniven på en bioklipper 

Plæneklipper med opsamler

En opsamler, som er nem at tømme, er en fordel, hvis man ikke vil have afklippet til at blive liggende på plænen, eller i haver, hvor legende børn vil slæbe græs med ind i huset. 

Kniven på en opsamlermaskine er udformet, så den har en ”vinge”, der hvirvler afklippet op i en beholder. Denne hvirvlen skaber en del støj, og det er ofte denne støj, man hører, og ikke motorstøj. 

Plæneklipper med sideudkast

En plæneklipper med sideudkast er en god ting, hvis der går flere uger mellem, at man klipper sin plæne fx i en sommerhushave, så græsset når at blive langt. 

Med sideudkast lægger det afklippede græs sig i en bane, som er nem at rive sammen. 

Kombimaskiner

Tidligere kunne man ikke få plæneklippere, der både have opsamling og bioklip, men på nogle nye maskiner kan man lukke udgangen til opsamleren med en klap, så den kan fungere som en bioklipper. 

Pris: De dyreste kombimaskiner, som både er miljørigtige, har bioklip, opsamling, vaskemodul og mange andre finesser koster op til omkring 10.000 kr.

Svanemærket Klippo

Tænk også på service, når du køber plæneklipper

En god græsslåmaskine kan holde i årevis. Der er masser af eksempler på, at f.eks. en Klippo går i arv i familierne. 

Det er måske ikke noget, man tænker over, når man står og skal købe en ny plæneklipper, men den lille detalje, at der findes en dansk leverandør, så man nemt kan få reservedele, er af stor betydning, når plæneklipperen på et tidspunkt skal repareres. 

En billig maskine vil ofte blive kasseres selv ved en lille defekt, alene fordi det er besværligt og måske tager flere måneder at få leveret reservedele fra leverandøren, der fx befinder sig i Kina.

En mærkevare som fx Klippo er væsentligt dyrere, men det man betaler for, er bl.a., at nogen lagerfører reservedele og kan reparere maskinen, når noget går i stykker. Så set over tid, kan ekstraprisen hurtigt blive tjent ind igen.

Pris: En lille Klippo koster fra lige under 4.000 kr. og op til 6-7.000 kr. for en professionel selvkørende maskine med stor klippebredde.