Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolens univers Skærehaveskolens univers Åbne Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Kend din jord og få mere glæde af haven

Alt for få haveejere kender deres jord godt nok, og derfor overgøder eller fejlgøder mange deres haver. Det vil Haveselskabet lave om på - til fordel for både havedyrkerne og miljøet.

Når det gælder hudpleje, bilpleje eller tøjvask, ved de fleste af os, at der skal forskellige produkter og mængder til, alt efter hvilken type hud, bil eller tekstil, der er tale om. Men når det kommer til vores haver, plejer de fleste af os jorden, som ... ja, netop som vi plejer - uden egentlig at vide, hvad rosenbedet, køkkenhaven eller græsplænen faktisk har brug for.

Det betyder, at alt for mange haveejere gøder haven for meget eller forkert, og det er skidt for både planter og miljø. Det vil Haveselskabet gøre noget ved. For når du kender din jord og ved, hvordan du bedst behandler den, vil blomster og planter trives bedre, og udbyttet af køkkenhaven blive større.

Kål kræver en god næringsrig jord for at give et godt udbytte. Foto: Henrik Bjerg.

Hos Haveselskabet har medlemmerne i en årrække kunnet sende jordprøver ind og få lagt en målrettet gødningsplan. Her er det tydeligt, at alt for få kender deres jord godt nok.

"De resultater, vi har set i jordanalyserne de seneste år, tyder på, at folk generelt gøder for meget. De gør det i bedste mening og ud fra devisen: 'Jo mere gødning, des bedre trivsel'. Men for at planter skal trives optimalt, kræver det balance i jorden. Hvis man f.eks. overgøder, ophobes næringsstofferne i jorden, og der opstår en ubalance," forklarer Louise Møller, som er havefaglig rådgiver i Haveselskabet. 

 

Mange haveejere gøder forkert

Mange haveejere sjusser sig frem til, hvor meget gødning de skal bruge - måske efter en snak over hækken med naboen. Men jorden er forskellig fra have til have og derfor kan du opleve, at naboens køkkenhave strutter, mens din egen ser slatten og udslukt ud.

At det kan skyldes forkert tilførsel af gødning er tydeligt for havekonsulent og hortonom Bente Mortensen, som står for at analysere de jordprøver, som Haveselskabets medlemmer sender ind for at få udarbejdet en gødningsplan. der passer netop til deres have.

"Nogle er - for at sige det mildt - rundhåndede med gødningen. Det er vigtigt at vide, hvad jorden mangler eller har for meget af, for at kunne gøde den optimalt. Nogle gange er det slet ikke gødning, der mangler. Mange har f.eks. jord, som er for kompakt til, at vandet kan løbe væk, og så rådner rødderne," forklarer Bente Mortensen.

"Hvis du vil være klogere på den jord, du har i haven, er mit bedste råd: Grav et hul og føl og se på jorden. God jord er luftig jord, hvor rødderne har plads til at udvikle sig. Er det en kompakt lerjord, hvor der står vand på overfladen efter regnvejr eller en sandjord, der har svært ved at holde på vand og næringsstoffer? Det vigtigste på planten er nemlig det, som er under jorden - jo bedre rodnet, des bedre vækst og desto højere udbytte i køkkenhaven."

Kemien bliver omsat til en konkret plan

For at gøre tilførsel af gødningen mere præcis og baseret på viden om de enkelte næringsstoffer i jorden og om det er en sand- eller lerjord, anbefaler Haveselskabet deres medlemmer, at de får lagt en gødningsplan, der er skræddersyet til deres have. For det vil både gøre det nemmere og sjovere at dyrke have, når chancen for succes med både roser og gulerødder bliver større, og det vil skåne miljøet for unødvendig gødning.

Du kan lærer meget om din jord ved at grave et hul og undersøge jorden. Foto: Haveselskabet

Jorden bliver analyseret for de vigtigste plantenæringsstoffer, og på baggrund af resultaterne får du en enkel og konkret plan, der fortæller hvor meget og hvilken slags gødning, du skal bruge, og hvor ofte du skal gøde. Før du bestiller en gødningsplan, er det vigtigt at overveje, om problemerne i haven kan skyldes andet end manglende gødning.

"Gå ud i din have, mærk på jorden og se, hvad den består af. Virker den luftig og levende med regnorme og larver, eller er den tung og uden liv? Hvis det sidste er tilfældet, kan problemerne måske løses ved at jordforbedre. Men hvis jorden virker sund og god, men du alligevel oplever problemer med dine planter, så er der god grund til at få lavet en gødningsplan. Det kan også være, at du ganske enkelt er i tvivl om hvordan du skal gøde, og her kan en gødningsplan være en stor hjælp," siger Louise Møller fra Haveselskabets Rådgivning.  

Du kan læse mere om jord på https://haveselskabet.dk/guide-til-jord eller i bogen "Jordforbedring" af Keith Reid.

Det koster det

Det koster 499 kr. for medlemmer af Haveselskabet at få en standard-gødningsplan til f.eks. køkkenhaven. Jordprøven skal indsendes inden d. 16. december - så får man gødningsplanen til foråret.