Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Test de gamle frø

Det er ærgerligt at forspire en masse frø, og så efter 14 dage erkende, at de ikke rigtig blev til noget, fordi frøene var for gamle. Derfor er det bedre at lave en hurtig spiretest, hvis du har mistanke om, at frøene ikke dur mere.

Foto: Flickr

Nogle gange får man købt alt for mange frøposer, der aldrig bliver åbnet. Enten fordi der ikke er lige tid til at få sået alt i foråret, eller fordi der simpelthen ikke er plads til alle drømmene i haven.

Fleksibel udløbsdato og opbevaring

Og hvad gør man så, når udløbsdatoen er overskredet på de ellers ekstraordinært smagfulde frilandstomater og de helt fantastiske limegrønne Zinnia? Ja, man kan jo bare så dem alligevel og så håbe på, at de spirer. For gør de det rimeligt hurtigt, så skal de nok udvikle sig til gode, sunde planter, der lever op til forventningerne.

Selv om udløbsdatoen er overskredet, vil de fleste frø stadig spire fint. Det betyder blot, at spireprocenten efterhånden falder, så der med tiden bliver flere og flere frø, der mister spireevnen.

Der er stor forskel på, hvor længe frøene bevarer spireevnen. Det afhænger dels af frøtypen, og dels af hvordan de er blevet opbevaret. Det er vigtigt, at frø er tørre, når de gemmes væk, og at de opbevares tørt, mørkt og køligt. Selvom frø er tørret helt ned, foregår det stadig processer, som gør, at det ånder og afgiver vand. Fugt får de fleste frø til at starte en spiringsproces, og det vil man gerne undgå, imens de er på lager. Derfor bør frø aldrig opbevares i helt tætsluttende poser som plasticposer, hvor fugt ikke kan undslippe. Brug hellere papirsposer, som lægges i en ikke-lufttæt beholder.

Test på en tallerken

Fra naturen kendes mange eksempler på flere hundrede år gamle frø, som pludselig spirer, når de kommer op til overfladen eller på anden måde pludselig får lys og fugt. Så længe, skal du ikke forvente, at dine egne frø holder. Skærmplanter som pastinak, persille og gulerod holder normalt ikke mere end et par år. Salatfrø holder også kun 1-2 år, mens de fleste øvrige grøntsagsfrø har en levetid på omkring 5 år. Det er ærgerligt at forspire en masse frø, der aldrig bliver ti noget - derfor er det bedre at lave en hurtig spiretest:

Sådan gør du

Læg en lille portion frø ( fx 10 frø) på et stykke fugtig køkkenrulle på en tallerken. Put tallerkenen ind i en plastikpose, og buk posen sammen under tallerkenen, så det lukker helt tæt. De fleste frø spirer fint ved stuetemperatur, men med det forbehold, at salatfrø ikke spirer ved temperaturer over 20 grader, og tomat og chili spirer hurtigere når der er smæk på varmen, gerne over 25 grader. 

Ærter, bønner, majs og radiser bør spire allerede på 2. dag, hvor gulerødder og tomater tager nogle flere dage. Persille, porre og spinat er langsomme og spirer først efter 1-2 uger. Spirer frøene langsomt i forhold til den angivne spirehastighed, så kasser frøene, for så er vitaliteten for lav, og de vil ikke kunne klare sig i haven.

Det er kun meget få frø som har en spireprocent på 100%, det forlanges ikke engang af nyindkøbte frø fra forhandleren. Men kan man opnå en spireprocent på 60-70 % inden for en uge, så kan frøene sagtens sås i haven. Regn med en lidt højere så tæthed, hvis spireprocenten er lav. Spirer under 50 % af frøene, så kasser dem. Langsom spiring og spredt spiring er tegn på dårlig vitalitet, og frøene vil klare sig for dårligt i haven, og det vil være bedre og mere sikkert at købe nye friske frø.