Sådan hjælper du bedst haven igennem tørken
Haven lider i det tørre og solrige vejr, hvor græsplænen skifter farve fra grøn til gul, og flere planter hænger med bladene. Her får du Haveselskabets bedste råd til at hjælpe haven gennem tørken – og til at ruste den til de fremtidige tørkeperioder, som vi kan forvente flere af.
Maj blev en af historiens tørreste måneder herhjemme, og vejrudsigten har stadig ingen regn i sigte. Konsekvensen kan ses i haver landet over, hvor jorden sprækker, og græsset er mere gult end grønt.
”Planterne lider, for det er meget, meget tørt. Hvis man har en veletableret have, hvor planterne har et veludviklet rodnet, kan der gå lang tid, før planterne viser tegn på tørke. Derfor kan det på overfladen stadig se grønt ud, men tørken betyder, at planterne ikke får det vand de har brug for, og det kan de ikke blive ved med at holde til,” siger Louise Møller, fagredaktør i Haveselskabet.
Det kan føles fristende bare at lade haveslangen løbe, men vi kan og bør ikke vande det hele. I stedet gælder det om at vande med omhu, understreger Louise Møller. Med mere tørt vejr i sigte er det heller ikke utænkeligt, at der vil komme vandingsforbud.
3 tip: Sådan bør du vande
- Prioriter i haven, så du kun vander, hvor der er allermest brug for det.
”Det gælder især nyplantede planter. Er de plantet indenfor det seneste år, har de ikke et veludviklet rodnet og skal hjælpes på vej. Det gælder også steder med bar jord som køkkenhaven. Her kan man også dække jorden med græsafklip, halm eller andet afklip fra kompostbunken. Det mindsker fordampningen og beskytter jordens mikroliv. Desuden gælder det om at holde øje med planterne. Har de synlige tegn på tørke – f.eks. blade, der hænger eller visne bladrander – så skal de vandes,” forklarer Louise Møller.
- Vand morgen eller aften, hvor temperaturen er lav.
”Jo varmere det er, jo mere af vandet vil fordampe, før det trænger ned i jorden. Derfor er det bedst at vande tidligt eller sent på dagen. Sørg for at vande direkte på jorden, så vandet kan trænge godt ned. At bruse bladene over er ikke livreddende for planterne, og der går alt for meget vand til spilde på den måde,” forklarer hun.
- Vand grundigt i stedet for ofte.
”Det er vigtigere med en grundvanding en gang om ugen, hvor du vander godt igennem, så vandet kommer i dybden, fremfor at vande lidt hver eller hver anden dag. Vander du lidt men ofte, trænger vandet ikke ned til rødderne, men når kun de øverste jordlag eller fordamper,” siger Louise Møller.
Sådan hjælper du bedst græsplænen
Giv plæneklipperen en pause. Jo højere græsset er, jo dybere går rødderne – og jo bedre kan græsset modstå tørken. På den måde er det også mindre sandsynligt, at græsplæne bliver gul.
”Lige nu vokser græsset ikke særligt meget, fordi det er så tørt. Behovet for at klippe plænen er derfor ikke så stort, og græsset klarer sig bedre gennem tørken, hvis det ikke klippes helt kort. Har man alligevel behov for at slå græsset, kan man gøre det med den højest mulige indstilling. På den måde ser det nyklippet ud, men har stadig har lidt modstandsdygtighed over for sol og varme – og det bevarer også bedre sin grønne farve,” forklarer Louise Møller.
Undgå at plante nyt i varmen
En tur på planteskolen efter stauder eller andre planter til haven er no-go lige nu.
”Planterne har så svære betingelser lige nu, og man giver sig selv en overordentlig stor opgave med at holde dem med vand. Så plant ikke nyt, mens det er så tørt,” siger Louise Møller.
Sådan tager du højde for mere tørke i fremtiden
Med mere tørt vejr på vej er der udsigt til alvorlig tørke i hele landet de kommende uger. Men også på den lange bane har vi udsigt til mere tørt vejr. Et forandret klima vil give os flere tørre perioder, og vi kan forvente at skulle håndtere tørke i haven hvert år.
”Vi vil opleve perioder med tørke oftere og oftere, og derfor giver det mening at se på, hvordan vi indretter haven. Det så vi også på årets Chelsea Flower Show, hvor verdens førende havedesignere gav deres bud på fremtidens haver. Tørketålende planter var en af de helt store tendenser, for det er et vilkår, vi ikke kan komme udenom i haven,” siger Louise Møller.
Læs om tørketålende stauder lige her
Næste skridt er ifølge Louise Møller at tænke i grushaver. Her består bedets øverste lag af vasket grus. Det skaber særlige vækstbetingelser, som er velegnet til tørketålende planter. Samtidig drænes overskydende vand væk i meget regnfulde perioder.
Læs mere om grushaver lige her
Artikel fra det engelske haveselskab