Gøremål i december
I december er det til at beskære vin, så ærter, samle dekorationsmaterialer, formere med rodstiklinger, fælde et træ. Her får du Haveselskabets liste over gode gøremål i haven i december.
Prydhaven
Saml materialer til dekorationer: I haven kan du samle grene fra stedsegrønne planter, frøstande, mos, bær, kogler, grene med lav og andet, der kan bruges til julens dekorationer og julepynt.
6 planter til juledekorationen
Så stauder: Nogle staudefrø kræver en kuldeperiode for at spire, og december er et fint tidspunkt at så dem. Så dem udendørs i bakker, og beskyt dem evt. med net mod mus, fugle og nysgerrige katte.
Stauder der kræver kulde for at spire
Flyttetid for større planter: Vinterhalvåret er et udmærket tidspunkt at flytte mindre træer og buske eller større stauder, der så samtidig kan deles.
Sådan flytter du store planter
Gå en runde med lugejernet: Lugning er måske ikke lige det, du forbinder med december, men mange ukrudtsplanter, fx enårig rapgræs, vokser selv ved meget lave plusgrader. Så det er en god investering at tage en rundtur i haven og fjerne ukrudtet, før det vokser sig større og smider frø. De grønne ukrudtsplanter er nemme at få øje på i den vinterbrune have.
Brug mos fra plænen: Du kan sagtens bruge mos fra din græsplæne i juledekorationerne. Det er en nem og bæredygtig løsning. Mosset findes ofte i skyggefulde områder af haven. Ved at stikke fingrene eller hele håndfladen ind under mosset, kan du løfte det op og af i hele plader eller i store totter.
Beskyt mod salt: Vejsalt kan i værste fald tage livet af planter. Hvis der er for stort saltindhold i jorden, trækker det bogstavelig talt vandet ud af planternes rødder. Det er helt ligesom, hvis du drypper vand lige ved siden af en lille bunke salt på en tallerken - vandet suges lynhurtigt ind i saltet. Processen hedder 'osmose'. Hvis du har en hæk eller træer, der er plantet ud til en vej eller sti, skal du derfor undgå at bruge salt dér og i stedet bruge grus på glatte steder. Alternativt må du beskytte planterne med halmmåtter eller anden form for afskærmning, ligesom du ser ved vejtræer og grønne rabatter på offentlige arealer.
Tid til at fælde træer: Vinteren er et godt tidspunkt at fælde træer. En af fordelene er, at træet er uden blade, og der derfor er mindre affald. Desuden er saften trukket ned i roden, så stammer og grene, der måske skal bruges som brænde, er ikke så fugtige som i vækstsæsonen. Overvej om det vil være klogt at søge professionel hjælp, især hvis der er tale om et større træ, der kan forvolde skade, hvis det lander forkert.
Formér med rodstiklinger: Rodstiklinger er en nødvendighed, hvis du for eksempel vil formere sterile valmuer, men det er også en ret nem måde at formere høstanemoner og andre stauder med lange pælerødder, der kan være svære at dele uden at ødelægge moderplanten. Stiklingerne skal tages om efteråret eller om vinteren, når planten er i hvile.
Se hvordan du formerer med rodstiklinger
Fej fliserne med sand: Hvis du har en fliseterrasse eller flisebelægninger af enhver art, faktisk, så kan du undgå grønne belægninger, hvis du går ud og fejer noget fint sand ud over fliserne. Til foråret, når du igen skal ud og bruge arealerne, kan du bare feje sandet væk igen. Du behøver ikke smide det ud. Der er sikkert et sted i haven, hvor du kan drysse sandet ud over jorden. I kartoffelbedet for eksempel, eller hvor gulerødderne skal gro?
Nyttehaven
Beskær vinen inden nytår: Vin beskæres bedst i slutningen af december. På det tidspunkt undgås det, at planten bløder for meget. Klip alle skud ind til stokken (hovedstammen/sidestammen) og lad kun en lille stab med 2-4 knopper sidde tilbage. Det er herfra, næste års skud vil skyde og bære frugt. Klip både de skud, der har båret frugt, og dem kun med blade.
At en plante bløder betyder, at saftstigningen er så kraftig, at vandet, rødderne suger op til planten, sendes videre ud gennem de nyafklippede stumper, og planten kommer på overarbejde uden resultat. Det kan svække den betydeligt eller i værste fald helt tage livet af den.
Sådan beskær du vinen
Så ærter: At så ærter i køkkenhaven en mørk og kold decemberdag virker for mange som værende stik imod god havepraksis. Ikke desto mindre kan den særlige sort af sukkerært 'Winterkefe' sås i december og overvintre. Så længe jorden ikke er bundfrossen, kan du så. Gevinsten er, at du kan få tidlige sukkerærter, der kan plukkes fra sidst i maj og 1-2 måneder frem. Derudover kan du så rækker af dild, rucola, salat, rødbede, spinat, radise og kål i køkkenhaven.
Tjek frugten: Tilse jævnligt æbler og anden frugt, du har oplagret i kasser. Fjern løbende frugter med begyndende råd, før det spreder sig til hele lageret.
Vinteropbevaring af æbler
Når alt dette er sagt, så ér december jo også julemåneden, så her fra Haveselskabet ønsker vi alle en rigtig glædelig jul!