Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Gøremål i marts

I marts er det endelig tid til at luge, så spinat og hestebønner, forspire, klippe prydgræsser ned, tømme komposten eller måske give plænen en forårskur. Her får du Haveselskabets liste over gode gøremål i marts.

Prydhaven

Plant forår i krukkerne: I marts, hvor risikoen for nattefrost stadig lurer, er det endnu alt for tidligt at udplante sommerblomster. Men dine krukker behøver ikke at stå tomme. Du kan allerede i marts fylde dem med forårsblomstrende løg, påskeklokker, hornvioler og andre forårsbebudere.

Bekæmp små snegle: I efteråret blev sneglenes æg klækket, og de små snegleunger krøb i skjul, før vinteren satte ind. Men straks, når temperaturen når over 5 grader i foråret, dukker de overvintrede snegle op i haven. Begynd derfor kampen allerede i marts, hvis du vil forbygge sneglenes hærgen i haven.

Se hvordan du kan komme sneglene til livs

 

Forårskur til plænen: Nogle år er græsplænen bleg og trist oven på vinteren, og måske - hvis der har ligget sne længe - har den visne pletter med hvide belægninger (sneskimmel). Riv alt det døde græs væk med en almindelig jernrive og fyld hullerne med en topdressing (du kan eventuelt selv lave det af finsigtet kompost blandet med vasket grus eller sand). Luft gerne plænen igennem ved at stikke huller i den med en greb, men vent med at bruge en vertikalskærer til senere på sæsonen. Vent også til april med at gøde, når græsset for alvor begynder at gro. 

Forårskur til græsplænen

 

Klip stauder og prydgræsser ned: Det er efter vinteren, at stauderne er klar til at få fjernet de visne toppe, som har beskyttet planterne gennem al slags vejr. Marts er et godt tidspunkt, fordi du nemt kan undgå at beskadige de nye skud, der kun så småt skyder frem. Har du prydgræsser i haven, skal også de  klippes ned tidligt på foråret, før de for alvor begynder at gro.

Sæt georginer til forspiring: Hvis du har et frostfrit sted, kan du sætte knolde af georginer og begonier til forspiring. På den måde har du gode, kraftige planter, når det bliver tid til at plante dem ud i haven i maj/juni, hvor der ikke længere er risiko for frost.

Forspiring af georginer

 

Tøm kompostbeholderen: Du kan med fordel sprede kompost ud i bedene i foråret. Et lag på ca. 3 cm er rigeligt og giver tilstrækkelig gødning til stauder, buske og træer. Hvis du har mistanke om, at et pindsvin har overvintret under kompostbunken, bør du dog vente med at flytte på den til april/maj, når pindsvinet har forladt vinterhiet.

Plantetid for træer og buske: Det tidlige forår er også et godt tidspunkt at plante træer og buske. Det gælder også de såkaldte barrodsplanter, dvs. planter, der ikke er pottede, men som planteskolen oftest sælger i bundter til fx hegn og hæk. Nye roser til haven kan du også med fordel købe som barrodsplanter og få i jorden nu. Barrodsplanter er langt billigere end pottede planter og ofte et rigtig godt valg, da de lettere etablerer sig på deres nye plads.

Del vintergækkerne: I løbet af marts er vintergækkerne så småt ved at være færdige, og så er det tid til at hjælpe dem på vej til at danne nye, flotte tuer. Vintergækker formerer sig med sideløg og danner med tiden meget tætte klumper. Grav løgklumperne op, skil løgene fra hinanden, og genplant de enkelte, små løg hver for sig, så de får plads og næring til at udvikle sig og blomstre.

Læs mere om deling af vintergækker

 

Nyttehaven

  • Få et forspring med forspiring: I marts kan du starte med at forspire planter indendørs, så de allerede er godt i gang, når det bliver varmt nok til, at de kan komme ud i køkkenhaven.  
Læs mere om forkultivering af planter

 

  • Mål jordtemperaturen, før du sår: Jordtemperaturen skal op på ca. 7 grader, før man kan regne med, at frø spirer, og mange frø kræver 10-15 grader. Med et jordtermometer kan du nemt måle temperaturen i jorden. Hvis du gerne vil tidligt i gang, fx med at lægge kartofler, kan du hjælpe opvarmningen af jorden op ved at lægge plastik ud over den. På den måde "fanges" solens varme mellem jord og plastic.
  • Så spinat og andre grøntsager i køkkenhaven: Hvis det kribler i fingrene for at komme i gang med at så direkte i bedene, er spinat noget af det første, du kan gå i gang med i køkkenhaven. Hvis det er for koldt til, at frøene kan spire, ligger de blot i jorden og venter på, at temperaturen stiger. Det samme gør sig gældende for salat, radise, rucola, dild, rødbede, kål og flere andre grøntsager. Hjælp frøene på vej ved at lægge et net hen over, så fuglene (eller naboens kat) ikke kan kradse op i jorden og på den måde sprede frøene.

Meget mere om spinat

 

  • Så hestebønner: Du kan også så hestebønne - også kaldet valsk bønne - i marts, da de er meget kuldetolerante. 

Hestebønner i køkkenhaven

 

  • Klip efterårshindbær tilbage: Hvis du ikke fik klippet dine efterårshindbær ned inden vinteren, er det på høje tid at få det gjort. Det er nemt, fordi du kan klippe dem helt i bund bare 5 cm. over jordoverfladen. (Har du derimod sommerhindbær, skal du bare lade dem passe sig selv).
Sådan beskærer du hindbær

 

  • Så tomater indendørs: Er vejret mere til indendørs sysler, kan du så tomater indenfor fra først i marts. Stil dem i en kølig, men lys, vindueskarm, så passer det med, at de kan plantes ud i drivhuset fra først til midt i maj. Der er utrolig mange sorter at vælge imellem, når du selv sår.
Mere om forkultivering af tomater