Brug en havearkitekt, når haven driller
Vi har talt med to af Haveselskabets havearkitekter, Anne Brandt og Mette Rønne, om, hvornår man kan have glæde af at bruge en havearkitekt.
”Du kan have stor glæde af en havearkitekt, hvis du har brug for at få tænkt nye tanker om din have, få struktureret rummene i haven eller få kigget på de forskellige funktioner i haven,” mener Mette Rønne, der er havearkitekt i Nordsjælland.
Ser muligheder i begrænsninger
Mette oplever ofte, at de haveejere, hun møder i sit arbejde, har svært ved at se ud over den eksisterende indretning af deres haver.
”Det er ofte nemmere for mig at se nye muligheder og få ideer til løsninger, som folk ikke selv har tænkt på. Jeg er også god til at se positive muligheder i det, som haveejeren oplever som begrænsninger,” fortæller hun.
Første spadestik i en ny have
”Førstegangshaveejere er ofte usikre på, hvordan de skal gribe opgaven an, når de står med deres nye have, og her kan det hjælpe at have en plan” fortæller Anne Brandt, der er havearkitekt i Himmerland og på Djursland.
Mette Rønnes erfaring er, at de nye haveejere ofte har brug for hjælp til at prioritere mellem deres mange ønsker.
”De vil både have plads til trampolin, badebassin og bålsted og samtidig have en have, der er hyggelig og pæn.” fortæller hun.
Heldigvis har Mette mange gode ideer til, hvordan man kan optimere pladsen. Solbær og ribs kan for eksempel bruges som hæk omkring bålstedet, og rabarber er fine som kant ved sandkassen, hvor de store blade samtidig er fine som tallerkner til sandkagerne.
Struktur i plantevirvaret
Når det gælder mere erfarne haveejere, er problematikken som regel lidt anderledes. Mange passionerede haveejere får med tiden samlet så mange forskellige planter, at der kan være brug for en fast struktur, hvis haven ikke skal virke rodet.
”For nylig hjalp jeg en haveejer, der var meget glad for planter, med at skabe form og struktur ved at anlægge nye bede med stier igennem, så man kunne komme ind og opleve planterne på tæt hold – i stedet for blot at opleve planterne fra kanten af bedet,” fortæller Anne Brandt.
Hun kan også anbefale, at man planter hække eller klippede former af for eksempel buksbom eller lavendel for at skabe en fast form, der giver modvægt til den løsslupne planterigdom. Eller man kan lade en bestemt plante gå igen mange steder i haven, så der skabes ro og en visuel sammenhæng, som binder haven sammen.