Giv plænen en skønhedskur
Hvis plænen ser trist ud efter sommerens tørre og varme vejr, er det et godt tidspunkt at give den en skønhedskur her i august. Her får du vores guide.
EFter en lang sommer med varmt og tørt vejr kan græsplænen være vissen og have bare pletter, hvor græsplanter eller mosser er gået ud.
Før du går i gang med at give plænen den helt store tur, skal du starte med at spørge dig selv, hvilken type plæne du ønsker dig.
Hvis du kan leve med en plæne, der ser lidt forpjusket ud et stykke tid endnu, kan du blot vælge at klippe græsset og glæde dig over de vilde urter, som nu får plads til at indfinde sig. Det er klart den nemmeste løsning, men også den bedste, hvis du gerne vil have en naturpræget plæne, hvor der er plads til vilde blomster som giver føde til insekterne.
Men hvis du ønsker dig en ensfarvet grøn, pletfrie plæne, så er det klogt at give plænen en skønhedskur. Her får du vores tips til, hvordan du får repareret huller og andre tørkeskader, så plænen hurtigst muligt bliver pæn igen.
1) Vent til græsset gror
Den visne plæne begynder af sig selv at gro igen, når der er kommet et godt regnskyl efter tørkeperioden. I de første uger skal plænen have ro til at komme sig, så der skal man helst lade den være.
Men når græsset er begyndt at gro igen og den visne plæne så småt begynder at grønnes, kan man gå i gang med at reparere på skaderne.
2) Klip græsset kort
Start med at slå plænen. Det er nemlig meget nemmere at komme til at rive, efterså og evt. topdresse, hvis græsset er helt kort.
3) Riv det døde græs af
Giv plænen en ordentlig tur med riven, hvor du fjerner alt det døde græs og mos. Brug riven som en kam til at give plænen en ordentlig frisering. Det er fint, hvis du samtidig får revet lidt op i jorden, især de steder, hvor der er bare pletter, som skal eftersås. Så vil græsfrøene nemmere kunne spire.
En løvrive med tynde metaltænder kan bruges til formålet, men hvis du har en vertikalskærer eller kan låne/leje én, vil det gøre arbejdet meget nemmere. En vertikalskærer er netop beregnet til at fjerne mos og dødt græs.
Det afrevne græs og mos kan spredes ud under buske og under hække, hvor det gavner dyrelivet i jorden og holde jorden fugtig.
4) Fyld hullerne ud
Hvis plænen er bulet eller hullet efter behandlingen, kan man fylde hullerne med topdressing, men er den jævn nok, kan man springe dette over og gå direkte til at efterså.
At topdresse betyder at lægge et lag grusblandet jord (topdressing) ud på plænen og derefter feje det ned i hullerne, så plænen bliver jævn igen. Topdressing købes i bigbags eller læsses af på vejen af en vognmand, og består af ganske almindelig muldjord og grus i forholdet 1:1. Der kan være iblandet kompost.
Fordel jorden i små bunker på plænen med en trillebør og en skovl, og fordel det på plænen med bagsiden af en jernrive. En bred rive giver en jævn overflade.
Troml derefter plænen med en havetromle eller gå plænen rundt med museskridt og stamp jorden med fødderne. Riv igen og stamp, indtil plænen føles jævn og stabil over det hele.
5) Gød ikke plænen nu!
Gød aldrig efter 1. august, da en alt for velnæret plæne vil være udsat for svampesygdomme i vinterperioden. Vent til foråret.
6) Vælg den rette græsblanding
Nu er plænen klar til at blive eftersået. Vælg en græsblanding, som passer til plænen. Vælg fx en skyggeblanding, hvis plænen er helt eller delvist i skygge, og vælg en robust villablanding, hvis der skal spilles fodbold.
Som udgangspunkt er der en sammenhæng imellem pris og kvalitet. En billig græsblanding er frø med en stor andel af rajgræsfrø, som er grove og spirer villigt.
En dyr blanding har ofte mange forskellige græsarter og udvalgte sorter, som giver en tæt plæne, der kan klippes kort, og som har udløbere, der selv reparerer huller efter slid. En græsblanding med mikrokløver forbliver grøn, selv når plænen mangler vand og gødning.
7) Sådan eftersår du
Græsfrø kan sås, indtil jordtemperaturen bliver for lav, oftest indtil midten eller slutningen af september.
Drys frøen ud på den bare jord, og riv igen med bagsiden af riven eller troml/tramp igen plænen. Det er vigtigt, at frøene har god jordkontakt og ikke tørrer ud.
Hold jorden fugtig i spireperioden, der typisk tager 2-3 uger. Det er bedst at vande lidt hver dag, hvis det ikke regner. Vand derefter jævnligt, indtil græsplanterne kan klare sig selv efter 4-5 uger.
8) Klip nænsomt
Undlad så vidt muligt at klippe græsset de første 4-5 uger, og klip det derefter nænsomt, dvs. ikke for tæt/lavt og kun sjældent, indtil de nye planter er helt robuste efter 6-10 uger.
Især en rotorklipper kan blæse de spirende frø langt væk. En cylinderklipper er mere skånsom. Undgå også for meget trafik på plænen i denne periode.
Glæd dig over din fine jævne, grønne græsplæne.