Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan dyrker du koreakornel

Koreakornel er et markant og smukt lille træ - ikke kun i blomstringstiden, træet er smukt, også i sensommeren, efteråret og vintertiden har det noget at byde på. Her får du gode råd fra Lille Malunds have, hvor de har mange flotte eksemplarer.

Koreakornel, Cornus kousa, Eurostar. Foto Mette Krull

Koreakornel, Cornus kousa, 'Eurostar'. Foto: Mette Krull

I Lille Malunds Have er der enormt mange forskellige plantearter, men én markerer sig særlig smukt: Koreakonel, Cornus kousa var. chinensis. I sidste halvdel af juni og ind i juli står det lille træ fuldstændig dækket af hvide eller rosa blomster og trækker blikket til sig.

»Hvis jeg skulle flytte til en øde ø, så ville jeg tage en koreakornel med,« fastslår Bethina Schwarze Gregersen, Lille Malunds Have. »Det er et smukt træ, der ikke vokser alt for hurtigt, det har en fantastisk blomstring, en lang blomstringstid, det har store bær i sensommer og efterår, en flot efterårsfarve og en flot stammestruktur. I mine øjne kan det det hele.«

Mange af de koreakorneller, som vokser rundt omkring i Lille Malunds Have er 25 år gamle og 3-4 meter høje. Det er opstammede, små tæer med flere hovedstammer og grene, som sidder næsten vandret ud fra stammerne. I sommertiden er grenene fuldstændig dækket af blomster, som sidder på korte stilke ovenpå grenene som driver eller skyer.

Store blomster og spændende frugter

Den enkelte blomst bliver 5-9 cm stor og består af fire ”kronblade”, som er tilspidsede og kan være mere eller mindre overlappende. Faktisk er ”kronbladene” svøbblade ligesom hos julestjerne – blomsterne sidder i midten og er temmelig undseelige. Inden blomstring præges koreakornel af det grønne løv, som sider tæt på grenene. Bladene er grønne og blanke, tilspidsede og med en lidt buklet rand. En enkelt sort har gulbrogede blade. I løbet af august-september får koreakornel 2-3 cm store, rød-orange hængende frugter, som minder om morbær eller jordbær. De er spiselige og bruges til marmelade i hjemlandet Kina.

Frugterne sidder til ind i efteråret, hvor løvet farves flot orange, rødt eller nærmest bordeaux, hvis træet står i sol. Og endelig afsluttes sæsonen med en fin silhuet af vandrette grene, og stammer med smuk og afskallende bark.

Hjælp stammen på vej

Det er vigtigt at stamme op og beskære, anbefaler Bethina og hendes mor Stinne Schwarze Gregersen. »Koreakornel har en flot stammestruktur, som kan ses, hvis man stammer op. Hvis man ikke stammer op og beskærer, bliver det en lidt for tæt klump. Vi fjerner de grene, der krydser hinanden, stammer op fra bunden og beskærer dem i øvrigt som andre træer.« Som opstammede er koreakornel gode som overstandere over lavere planter, og blandt andet smukke i en sammenplantning med rododendron, hvor koreakornel blomstrer, når rododendron er afblomstret.

Langsomme de første år

»Man skal væbne sig med lidt tålmodighed, når man planter koreakornel, for de vokser langsomt i begyndelsen, og de går ikke i blomst de første år. Hvis man køber en lille spinkel plante, som kun er et par år gammel, så tager det tid, inden den rigtig fylder noget, men begynder man med en lidt større plante, går der måske ikke mere end 3 år, inden den begynder at vokse og sætte blomster,« understreger Stinne.

Plant i rette jord

Koreakornel holder af næringsrig, muldet jord, som er veldrænet, så den ikke er for våd om vinteren, men til gengæld heller ikke meget tør om sommeren. I Lille Malunds Have planter man koreakornel i bede med godt med kompost og løvblade. Den bedste placering er lys og lun – det er ikke en plante, der egner sig i en ny have med ubekvem og sammenkørt jord og for megen blæst.

Der findes flere sorter af koreakornel, Cornus kousa var. chinensis, som mere eller mindre ligner hinanden. I Lille Malunds Have har de afprøvet flere forskellige. Nogle er gået til undervejs, men de sorter, de har tilbage, er robuste, smukke og trives godt i haven.

Besøg haven

Lille Malunds Have er en åben have ved Klovborg. Haven og driften heraf blev i 2018 overtaget af Bethina Schwarze Gregersen og Preben Andersen. Sammen med Bethinas mor Stinne Bethina Schwarze Gregersen, står de også for den daglige pasning.  www. lillemalundshave.dk