Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolens univers Skærehaveskolens univers Åbne Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Blomster til insekterne

Dyrk blomster til bier, sommerfugle og andre insekter. De insekter, der får din have til at bære frugt, bestøver også planterne i naturen og i landbruget. De er livsvigtige i det store og det små, og vi kan alle så et frø for deres trivsel. Artiklen her er sponseret indhold fra Impecta.

Foto: Impecta

Foto: Impecta

Dyrk til bestøvende insekter

Alle, der har plads til at dyrke, kan være med til at skabe mangfoldighed ved at dyrke planter, der er rige på nektar og pollen. Impecta Fröhandel, der igennem mange har specialiseret sig i kvalitetsfrø og -planter til det nordiske klima, giver her tips til, hvordan du dyrker til insekterne.giver her tips til, hvordan du dyrker til insekterne.

Byd indenfor i en summende have

Om foråret vågner insekterne efter vinterdvalen. Nogle af dem, såsom humlebier, har tilbragt vintersøvnen som voksne. Andre har overvintret som æg eller pupper, der klækkes, når forårssolen begynder at varme.

Pollen og nektar til forårsfriske humlebier

Humlebier vågner tidligt, de knokler på, selvom vejret er lidt køligt. De første humlebier, du ser om foråret, er dronninger, der leder efter pollen og nektar for at starte en lille koloni. Da er de tidligt blomstrende planter vigtige. Planter som pil, Salix, eller mirabel, Prunus cerasifera, kan tilbyde de tidlige bestøvere en nærende morgenmad.

Der findes mange forskellige humlebi arter. Nogle arter har lange tunger, der kan komme ned til nektaren i dybe blomster. Humlebierne med lange tunger er truede. Byd dem indenfor i din have ved at plante flerårig fladbælg, Lathyrus latifolius, markstenkløver, Melilotus officinalis, fingerbøl, Digitalis, og purpurkløver, Trifolium rubens.

Løvemund, Antirrhium, er afhængig af humlebier, der med sin vægt kan åbne blomsten, som så lukker sig om humlebien et stykke tid. Humlebien kan skubbe sig ud, fuld af pollen som den tager med sig til den næste blomst. Løvemund kan plantes i potter og kasser, det er hyggeligt at stå tæt på og se, når humlebierne er i gang.

Humlebier lever tit i huller i jorden, musehuller er populære. En nem måde at bygge humlebi-bo på er at grave lerpotter ned med bunden opad. Fyld potterne med tørret græs og mos. Potten skal tippes, så det ikke regner ind, og have en 30 cm lang gang hen til hullet. Et bræt eller en flad sten som ly for regnen gør humlebi-boet ekstra luksuriøst.

Dyrk blomster til bierne

Når dagtemperaturen ligger konstant over 7 grader, bliver bierne mere og mere flittige, og da begynder frugttræerne som regel at blomstre. Det er ikke kun honningbier, der svirrer rundt, der findes over 200 arter af vilde bier. De fleste er solitære bier, der ikke danner kolonier, men lever alene. Hvis du har en sandskråning, der vender mod syd, kan du plante forskellige typer timian med lidt mellemrum, hvor solitære bier kan bygge deres bo. De kan lide sand og grus. Lad den etårige, blå vejbredslangehoved, Echium plantagineum 'Blue Bedder', danne puder i gruset. Slangehoved blomstrer tidligt og er en god insektplante. 

Flere planter til bierne

  • Honningurt, Phacelia tanacetifolia
  • Hjulkrone, Borago officinalis
  • Indianermynte, Agastache
  • Lucerne, Medicago sativa
  • Ægte isop, Hyssopus officinalis
  • Almindelig merian, Origanum vulgare
Læs mere

Dyrk til alle bestøvende insekter

Også fluer, biller og sommerfugle vågner op i forårsvarmen, sultne efter nektar og pollen. En interessant gruppe er svirrefluerne. De efterligner bier ved at være gul- og sortstribede. Det er et signal til insektædere om, at "jeg er farlig". Svirrefluer er sande flyvekunstnere. De svæver over blomsterbedet, står stille i luften og lander så på en blomst. Der suger de nektar og spiser pollen. Svirrefluens larver, som er gennemsigtige, hovedløse og uden gangvorter, lever af bladlus. De må siges af være de bedste havevenner!

Det livsvigtige vand

Hvis du har en dam i haven, kan alle flyvefans prise sig lykkelige. I byer og tæt bebyggede områder er der ofte mangel på vand til insekter. Plant fugtelskende planter rundt i kanten, såsom hjortetrøst, Eupatorium,  lungeurt, Pulmonaria, og solhat, Rudbeckia, der alle er gode for bestøvende insekter.

Giv dine flyvende venner små oaser i haven. Små vandbade, som fuglene også kan lide. De behøver ikke at være store, men de skal have en lav kant eller sten, som de kan lande på for at drikke. Det er jo ikke så mange af dem, der kan svømme. Nu om dage findes der enkle solcelledrevne springvand, der får vandet til at risle, de er også velegnede til altanen eller udestuen.

Mangfoldighed skaber rigdom

Urtehaven er et yndet tilholdssted for alle bestøvere. Timian, isop, salvie, mynte, merian, ja, listen over krydderurter er lang. Placer urtehaven nær køkkenet på et solrigt sted. Så vil de planter, du skal bruge, få den bedste smag.

At sidde i en urtehave omgivet af flyvende juveler er en lise for sjælen. Plant de forskellige plantearter i grupper. Det er smukkere for øjet. Sommerfugle tiltrækkes af kraftige farver som med røde og gule blomster. Solsikker, Helianthus, solhat, Rudbeckia, og hestemonarda, Monarda didyma, er populære sommerfugleplanter. Men også den blå tidselkugle, Echinops, og lilla enkeblomst, Scabiosa atropurpurea, er populære.

En naturnær have

Det er ikke kun de fuldvoksne insekter, der har brug for værtsplanter. Vi skal også tænke på de kommende generationer og plante eller undlade at rydde planter væk, som larverne godt kan lide. Uden brændenælder ingen nældesommerfugle. Lad et forpjusket, lidt tilgroet og vindbeskyttet hjørne af haven stå, hvor græsset kan blive lidt længere, og vilde blomster kan blomstre. Udover brændenælder er tidsler, kløver og kællingetand vigtige værtsplanter. Du kan også så stjerneskærm, Astrantia, og storkenæb, Geranium, så det bliver både smukt og velsmagende for store og små bestøvere. Her kan der også placeres et insekthotel.

I en naturnær have skabes et fint og spændende miljø for såvel insekter og dyr som for mennesker, store som små. Det er ikke størrelsen, der tæller - alt fra den mindste blomsterkrukke til den vidt udstrakte dyrkning gør en forskel for de flyvende havevenner
Se udvalget af gode planter til bestøvere her - link til Impecta.