Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Hornvioler - de festlige forårsbebudere

Hornvioler har mange skønne egenskaber. De blomstrer allerede fra marts, tåler frost og er yderst blomsterrige. Samtidig fås de i et væld af flotte farver.

Hornviol, Viola Cornuta. Foto: Flickr/Astonecantu

Hornviol, Viola Cornuta. Foto: Flickr/Astonecantu

Allerede i marts, så snart vejret tillader dig at komme i jorden, kan du fylde krukker og bede med én af forårsblomsternes ukronede dronninger – hornviolen, Viola cornuta.

Mange kvaliteter

Hornviolen er en lille fascinerende blomsterbombe, der vinder ved nærmere kendskab. Den blomstrer fra det tidlige forår til langt hen på sommeren med en stor og vedvarende blomsterrigdom.

Den er hårdfør og tåler let frost. Blot falder den lidt sammen i det kolde vejr, men kommer fint igen, når temperaturen atter stiger.

Samtidig fås den i et væld af farver, som giver en flot og farverig effekt både i bede og krukker. Især når du planter mange i samme farver sammen i større flader.

Hornvioler er i familie med stedmoderblomsten, Viola tricolor, men den adskiller sig positivt på flere fronter. Hornviolen har en langt større blomsterrigdom med de små blomster, der konstant pibler frem fra marts til juni.

Den forbliver 10-25 cm høj - mere tæt og busket  end stedmoderen, der kan have en tendens til at blive lang og ranglet.

Desuden tåler de små blomster på hornviol både frost og regn bedre end sin storblomstrende slægtning.

Et farvestrålende udvalg

Hornvioler fås i alle regnbuens farver fra gul, blå og rød til sort og hvid og mange varianter der i mellem. De fås i ensfarvede, tofarvede, flerfarvede og tigerstribede. Farvevalget er overvældende, og det til trods dukker der hvert år nye, flotte varianter op.

Uanset om du er til stærke farver med knald på, til blide pasteller eller finurlige flerfarvede, så har hornviolerne noget at byde på. De flerfarvede skal bruges med omhu for at skabe en flot effekt og for at undgå, at det hele bliver for broget.

I det hele taget kan det være svært at vælge blandt alle de skønne farvevariationer. Vil du skabe en flot og rolig flade, bør du kun plante én slags til hver krukke, altankasse eller bed. Variationen kan du skabe ved at sætte flere krukker med forskellige farver af hornvioler sammen i en gruppe.

Det er også flot at sætte krukker med én slags hornvioler sammen med andre krukker fyldt med løgblomster i farver, der matcher tone-i-tone, som lysegul og mørkegul. Hvis du er mere til kontraster, giver gule og blå blomster også en flot effekt.

Velegnet til bunddække

Hornvioler er også velegnet som bunddække i et ellers lidt barbenet rosenbed. Plant hornviolerne med ca. 15-20 cm afstand, gerne i trekanter, også kaldet verbant, med grupper af tre. I løbet af sommeren vokser de tre planter sammen og danner et flot blomstrende tæppe for foden af roserne.

Sidegevinsten er, at hornviolerne lukker for det meste frøukrudt og holder på jordens fugtighed uden at stjæle næring fra rosernes dybere rødder.

Hornviolen er en nem plante, der kan trives de fleste steder fra halvskygge til fuld sol. Blomsterpragten bliver frodigst, hvis planter sættes i fuld sol og vandes og gødes lidt indimellem. Undgå blot, at den sopper i vand, eller at jorden tørrer helt ud.

Bliver den ranglet undervejs, klipper du den blot lidt tilbage .

Som hos andre blomster kan du fremme blomstringen ved at nippe gamle blomster af. Så bruger den kræfter på at sætte nye frem for at danne frø. Men den fortsætter også blomstringen udmærket, selvom den ikke nippes.

Flerårig glæde

Selvom hornviolen ofte sælges som en sommerblomst, er den egentligt en to-årig plante eller kortlivet staude.

Den kan både formeres ved deling, stiklinger eller med frø. Ved frøformering får du ofte nye krydsninger med nye farver. Du kan derfor godt lade planten kaste frø og få en sidegevinst sidst på sommeren eller næste år, når frøene bryder frem med nye, smukke varianter.

Du kan også få glæde af dine hornvioler igen til næste forår ved at plante dem ud i et bed, når krukkernes indhold skal erstattes af egentlige sommerblomster. På den måde kan du få glæde i flere år af den fine forårsbebuder.