Nedbør i store mængder - Hvad gør vi i haver og byer?
Få mere nedbør og tørke robust have. Mød prof. Marina Bergen, haveejer Pia Klee og Jesper Kuhn fra Klimasekretariatet.
I Danmark oplever vi stigende og voldsommere nedbør på grund af de globale klimaændringer. Nedbør, som betyder vand i kældre, oversvømmede gader og oversvømmede haver, som ofte har svært ved at få vandet væk igen. Men sådan behøver det ikke være, siger Professor Martina Bergen Jensen, som er professor i klimatilpasning på Københavns Universitet
Nedbøren i sig selv er ikke problemet, men den måde vi har indrettet byerne på, med mange hårde overflader, gør at vandet samler sig hurtigere end jorden kan tage imod. Byer og haver kan klimatilpasses så vandet kan parkeres indtil jorden kan optage det. Byer og haver skal gentænkes, hvor vi bruger naturens metoder til at absorbere og deponere regnvandet ved at ændre beplantning, skabe regnvandsbede, grønne tage, plantevægge, og skabe plads til vandet i design af haver og byer.
Haveejer Pia Klee har ombygget sin have til regnvandshave, hvor alt regnvand fra tag og betonflader afledes til haven. Her kan vandet både optages af beplantningen eller gemmes til tørre perioder. Pia vil fortælle om processen og hvordan planer om regnvandshaver kan realiseres.
Jesper Kuhn fra Helsingør Kommunes klimasekretariat vil orientere om det kommunale perspektiv mht. håndtering af tag og overfladevand på matrikel.
Du kan høre om Marina Bergen Jensens forskning her:
Regnvand i byer og haverRegnvandshaven
ARRANGEMENTER ER I SAMARBEJDE MED HELSINGØR KOMMUNES KLIMASEKRETARIAT OG DEL AF HELSINGØR KLIMAUGE