Gå til hovedindhold
Kål på kryds og tværs er et imponerende syn. Foto: Lene K
Artikel for alle

Kongehusets køkkenhave

Køkkenhaven ved Fredensborg Slot er ikke en helt almindelig køkkenhave. Haven forsyner kongehuset med grøntsager og blomster, men det er samtidig en have, hvor æstetikken er i højsædet.
Louise Møller - 

Køkkenhaven ved Fredensborg slot er omkranset af en mur. Når man træder indenfor murerne er man ikke i tvivl om at stedet er noget særligt. Grøntsager og blomster stå ikke kun på rad og række men også på kryds og tværs. Her dyrkes der grøntsager i store mængder. Nok til at forsyne kongefamilien med grønt en stor del af året. 

Haven er opdelt i 24 kvadratiske parceller, der alle er omkranset af klippede buksbomhække. Hvert år lægger gartner Erik Sørensen en plan for, hvad der skal dyrkes i hvilke bede og lige så vigtigt, hvordan planterne skal plantes. I mange andre køkkenhaver sås og plantes der i lange lige rækker. Det er der også nogle af planterne der gør her i slotshaven, men der plantes også i mønstre, og det gør haven til en helt særlig æstetisk oplevelse.

Kålbedet plantes altid i mønster. Det giver en flot effekt med de røde grønkål der danner det midterste kryds. Foto: Lene K 

Artiskokker dyrkes der mange af hvert år. Tidligere blev de dyrket som flerårige planter, men efter problemer i kolde vintre, har man nu valgt at dyrke dem som enårige. Men de trives godt i den beskyttede have. 

artiskok små

Artiskok

I køkkenhaven finder man også flere bede med blomster. Både stauder og sommerblomster. De bruges til dekorationer og buketter på slottet. På billedet herunder er det ridderspore, som er en af dronningens yndlingsblomster. De vokser op af et støttende stativ, så de lange blomsterstængler ikke knækker.

Stauder Fredensborg Slot 

Rækkerne med stauder til afskæring er noget af det der aldrig skifter plads. De har stået på samme sted i mange år. Der er mange forskellige blomster i haven, for sæsonen er lang og der skal gerne være noget til dekorationerne fra forår til efterår. 

Porrer, frøkenhat og morgenfruer holder hinanden med selskab. Ved at blande grøntsager og sommerblomster fremstår køkkenhaven farverig, og grøntsagerne bidrager både med udbytte og som smukke selskabsplanter til blomsterne.  

I et af køkkenhavens kvadratiske bede er der i hvert hjørne lavet et stativ, hvor snagbønnerne slynger sig op. Symmeti er vigtigt i den historiske køkkenhave, men det er også en smuk måde at markere bedets hjørner på. 

 

 

 

 

Annonce