Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Haven når vinteren er mild

Når vinteren er mild, påvirker det livet i haven. Læs her hvilke 4 områder, hvor det kan have betydning i din have

Vintergæk, Galanthus nivalis. Foto: Wikimedia

Vintergæk, Galanthus nivalis. Foto: Wikimedia

Nogle år er vinteren så mild, at temperaturen nærmest på intet tidspunkt kommer under frysepunktet. Sne og frost holder sig langt væk og selvom haven sover vintersøvn og langt hen ad vejen er brun, vil man også opleve at haven måske er mere grøn, når ikke vi oplever frostvejr. Løgplanter som vintergækker og narcisser kan kigge op af jorden allerede i december og måske skadedyrenes vintersøvn bliver kortere end normalt. Vi har talt med forskellige haveeksperter, og stillet nogle af de typiske spørgsmål der melder sig, når vinteren er mild. 

 

 

1. Kommer der flere skadedyr, når vinteren er mild?

»Nej«, oplyser Haveselskabets tilknyttede ekspert i skadedyr og sygdomme, Magnus Gammelgaard. »Det er lidt af en skrøne, at en mild vinter giver flere skadedyr i den kommende sæson«, forklarer han.

Det skyldes ifølge eksperten, dels at en del nyttedyr også overlever bedre i en mild vinter og dels, at vinteren faktisk ikke er den periode, der er mest risikabel for insekter – det er derimod foråret:

»Det som virkelig kan slå mange skadedyr ihjel, er i virkeligheden foråret. Et varmt tidligt forår, hvor insekterne vækkes til live, efterfulgt af en pludselig periode med kulde, kan slå mange insekter ihjel - nyttedyr såvel som skadedyr. Mange insekter overvintrer som æg eller puppe. Ofte er klækningen styret af temperaturen, så et varmt tidligt forår får æg og pupper til at klække, men de kan jo ikke kravle tilbage i deres æg eller puppe, hvis det igen bliver koldt«, siger han

»Kigger vi på sneglene, så er der ikke grundlag for at sige, at flere snegle har overlevet vinteren end normalt. Vi har i år oplevet, at snegle er aktive allerede i februar, men det betyder ikke nødvendigvis, at det bliver et værre snegleår end normalt. Igen hænger bestanden af snegle blandt andet sammen med fugtigheden i foråret. Et tørt forår giver rigtig dårlige muligheder for sneglene«, siger han. 

 

 

2. Kan jeg gå tidligere i gang med at så udendørs?

Efter den milde vinter, kan det virke fristende at begynde at så nogle af de første ting i køkkenhaven lidt tidligere end vanligt. Det er dog langt fra sikkert, at det vil give pote, siger gartner i Haveselskabets have, Anja Kelvin.

»Selvom vinteren er mild, er jordtemperaturen og lysmængden stadig lav, så der vil ikke være den store gevinst ved at gå i gang med såningen tidligere end ellers. Nogle afgrøder som spinat, hestebønne og salat kan stadig sås allerede i marts så ventetiden behøver ikke at blive særlig lang«, siger hun og tilføjer. »Imens kan man jo hygge sig med at så chili, artiskokker og måske de første sommerblomster indendørs«.

3. Kan jeg beskære roserne tidligere end ellers?

Er vinteren mild, vil mange haveejere opleve at roserne kan begynde at skyde allerede sidst på vinteren. Louise Møller, fagredaktør i Haveselskabet, siger:

»Jo længere, man venter med at beskære dem, jo mere vil roserne nå at vokse, inden de beskæres, og alt det, de vokser før beskæring, er jo sådan set spildte kræfter. Tror man på, at det milde vejr fortsætter ind i marts, kan man derfor godt beskære sine roser allerede i februar, og de vil så være hjulpet tidligere i gang med at sætte de skud, der skal blomstre i år. Risikoen er, at der kommer en periode med frostvejr senere i marts eller april, hvilket kan få de nye skud til at fryse tilbage. Men et par enkelte nætter med let nattefrost tager de ikke skade af«, siger hun. 

4. Hvad med de overvintrende krukkeplanter?

Nogle haveejere oplever, at planter, vi normalt dyrker som sommerblomster, stadig er i fuld vigør i de udendørs krukker, hvis krukkerne har stået lidt beskyttet.

»Blomster som løvemund og spansk marguerit, dyrker vi normalt som sommerblomster, men egentlig er de stauder, der overlever, blot temperaturen ikke kommer meget under nul grader. Hold dem fortsat beskyttet, helst ved en temperatur på mellem 1-5 grader indtil varmen kommer, og du vil blive belønnet med planter, der kommer tidligere i gang og blomstrer tidligere end normalt«, siger Marlene Nielsen som er rådgiver i Haveselskabets Rådgivning.