Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Tænk på insekterne, når du gør haven vinterklar

Som haveejer kan du gøre meget for at hjælpe bier, sommerfugle og andre insekter gennem den kolde tid.

Insekthotel af bambuspinde. Foto: iStock

Insekthotel af bambuspinde. Foto: iStock

Mange haveejere er interesserede i at hjælpe insekter som vilde bier og sommerfugle, der er trængte i den danske natur. Men hvad kan du gøre i din egen have for at hjælpe insekterne gennem vinteren? Jo, det handler om at skabe steder, hvor insekterne eller deres æg eller larver kan overvintre, blandt andet i visne plantestængler eller stenbunker.

Lad de visne stauder stå

Bladskærerbierne, maskebierne og murerbierne er små, vilde bier, som lever i vores haver og bruger sommeren på at lægge æg i små rør og hulrum, fx dem vi kender fra insekthotellerne. Om efteråret ligger æg og forpuppede larver godt beskyttet i rørene - hver med en lille madpakke af pollen - og venter på forårets komme. Det kan være i bambusrør eller hule stængler fra de lidt større stauder som solhat, vild gulerod, tusindstråle og alle andre lidt hårde visne stængler, som er hule. De visne stængler af den ellers invasive og uønskede japanpileurt kan endda hér bruges til noget fornuftigt.

Også nogle af sommerfuglene, natsværmerne, bladhvepsene, netvingerne, møllene, billerne og mange andre insekter overvintrer enten som voksne i revner og sprækker eller som æg, larver eller pupper i hule stængler, imellem småsten og under barkflager.

Derfor er det en god idé at lade staudernes frøstande stå og lade de visne blade ligge om efteråret. Klipper man toppene af og lægger dem på komposten - eller endnu værre sender dem til forbrænding - vil mange insekters afkom dø i stedet for at komme på vingerne året efter. 

Lav en stenbunke, et stengærde eller et kvashegn

Du kan sagtens hjælpe insekterne og samtidig have en smuk have. En bunke marksten eller et stengærde er et dekorativt indslag i haven og rummer samtidig mange huller og sprækker, hvor bierne kan overvintre. Det samme gør en brændestabel eller en kvasbunke.

Kvashegn og brændestabler

Kvashegn og brændestabler er noget af det bedste, du kan bygge for smådyrene i haven, og efteråret er et godt tidspunkt at gøre det.

Byg et kvashegn

 

I kvashegnet er der huller, hulheder og huler, som dyr og insekter kan gemme sig i og sidde beskyttet imod fjender og vinterens kolde blæst. Og det er samtidig en kæmpe madpakke for de dyr, der lever af at nedbryde træ. Det er fx de store sorte biller, træbukkene med deres lange følehorn og tusindben, der har brug for det fugtige døde træ.

Der, hvor man har brændestabler og kvasdynger, som har direkte jordkontakt, vil der altid være et mylder af dyr. Dyrene er altid en oplevelse for både børn og barnlige sjæle og har selvfølgelig lov at være her, men ud over at hjælpe med at nedbryde træ til muld, er de også føde for andre dyr. Pindsvin, småfugle og ræve kunne ikke overleve i vores haver uden de her små proteinrige dyr. 

Så gem grene og kviste fra beskæring af buske og træer og læg dem enten i kvasdynger eller byg mere kontrollerede hegn ved at sætte stolper i jorden 2 og 2. Det er nemt, og du lægger bare grenene imellem stolperne og træder dem godt til. I takt med, at kvaset nedbrydes, lægger du nye grene på. Der kan være utrolig mange grene i et kvashegn, og du slipper for turen til genbrugsstationen. Har du fældet et træ, kan du sortere de tykkeste stammer fra og bygge en brændestabel direkte på jorden. Det er måske lidt ukorrekt at kalde det en "brænde"-stabel, for træet skal jo ikke brændes, men ligge i stablen til gavn for dyrelivet.