Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolens univers Skærehaveskolens univers Åbne Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Boost biodiversiteten med stauder som en blomstereng

En idyllisk blomstrende eng kan være særdeles svær at lykkes med i egen have, og ender derfor sjældent med at bidrage væsentligt til biodiversiteten. Et nøje udvalg af stabile stauder - en flerårig blomstereng - kan være langt mere værdifuld og en pryd for øjet. Her får du to planteplaner til en langtidsholdbar eng - til henholdsvis ler- og sandjord.

Til den næringsrige lerjord. Fra venstre tidselkugle, Echinops, natviol, Hesperis matronalis og kattehale, Lythrum salicaria. Foto: Flickr/Carl Lewis,  Alamy Stock Photo/Alec Scaresbrook, Flickr/Philip Goddard

Til den næringsrige lerjord. Fra venstre tidselkugle, Echinops, natviol, Hesperis matronalis og kattehale, Lythrum salicaria. Foto: Flickr/Carl Lewis,  Alamy Stock Photo/Alec Scaresbrook, Flickr/Philip Goddard

Blomsterengen med enårige vilde plantearter fra en pose blandede frø kommer ofte til at fremstå som et columbusæg for den, der gerne vil gøre noget godt for biodiversiteten. Men alt for ofte er forsøget på at skabe en blomstereng ad den vej en meget begrænset hjælp til det vilde dyreliv.

Det mener Hanne Søgaard, der er jordbrugsteknolog med speciale i landskab og anlæg. Hun har arbejdet med ekstensiv dyrkning på naturens præmisser gennem 30 år og peger på, der er langt bedre veje til at skabe insekternes og det vilde dyrelivs yndlingshave.

- Med en vinkel på biodiversitet, er den enårige blomstereng med kornblomster og valmuer ikke meget værd. Der er mad i den om sommeren som i en fastfood restaurant, men de insekter, der gerne vil bo i den, slår du ihjel, når du starter forfra næste år. Dyrelivet har generelt brug for kontinuitet - for en beplantning, der bliver ved med at være der, pointerer Hanne Søgaard.

Hun påpeger samtidig, at den klassiske blomstereng under alle omstændigheder er plejekrævende. Typisk bliver den mere og mere artsfattig med årene, fordi nogle planter er mere aggressive end andre, og hvis ikke den passes med omhu, springer den før eller siden i skov. Det er simpelthen naturens dynamik.

Variation er vigtig

Derfor synes hun, der er en anden og bedre vej at gå for haveejere, der gerne vil gøre noget godt for biodiversiteten.

- Ja, faktisk vil jeg så absolut anbefale, at man mere får det til at ligne en have med både træer, buske, bunddække og selvfølgelig blomster. Det er en meget mere stabil naturtype, der giver både føde, for træer og buske blomstrer jo også, og levesteder, fordi de er der året rundt, siger Hanne Søgaard.

Det med levestederne er vigtigt, hvis man vil gøre sin have til en oase for insekt-, dyre- og fugleliv.

- Derfor er det lige så vigtigt, at du lader være med at rydde op i haven. Rod i hjørnerne, en brændestabel, sten- og grenbunker og staudetoppe, der får lov at stå vinteren over, giver perfekte bosteder for havens dyr og dermed et godt grundlag for en alsidig biodiversitet, siger Hanne Søgaard.

Hjemmehørende arter

Hun slår gerne til lyd for at plante hjemmehørende arter i haven, men mener på ingen måde, det udelukker at plante planter, der ikke er hjemmehørende.

- Variation er vigtigere, end om arterne er hjemmehørende eller ikke. Et æbletræ er for eksempel ikke hjemmehørende, og det er der masser af biodiversitet knyttet til. Omvendt er det da tankevækkende, at hvis man planter en hjemmehørende stilkeg, Quercus robur, så er der cirka 800 organismer knyttet til træet. Hvis man derimod planter en eksotisk sumpeg, Quercus palustris, så er der i udgangspunktet ingen organismer, der naturligt er tilknyttet træet. Men sort og hvidt, det er det altså ikke, fastslår Hanne Søgaard.

Plant stauder i græsplænen

Som alternativ til den romantiske drøm om en blomstereng, der er så svær at få til at gå i opfyldelse, foreslår Hanne Søgaard, at man omdanner et område af græsplænen til en flerårig "staudeeng" ved at plante stauder, der passer til havens vækstbetingelser, direkte i plænen. Fordelen ved at plante planter ud i stedet for at så dem er, at de får et forspring i forhold til græsset. Græsset mellem stauderne får lov at vokse og bidrager til det naturlige udtryk - som det også ville gøre på en rigtig blomstereng.

Udgangspunktet er en helt almindelig græsplæne, og fremgangsmåden er den samme, uanset hvordan jordbunden er:

  1. Klip græsset helt kort og fjern afklippet.
  2. Fjern en græstørv på cirka 30 x 30 cm, der hvor du vil plante en staude.
  3. Løsn jorden i dybden, grav et plantehul og plant din plante.
  4. Vand grundigt efter plantning
  5. Suppler med forårsblomstrende løg

 

Vælg de rigtige planter

Når du vælger planter, er det helt afgørende, at du vælger nogle, der vil trives godt med de vækstbetingelser du har at byde på. Det gælder jordbunden, lysforholdene og evnen til at tage konkurrencen op med de plantearter, der ellers gror i din græsplæne.

Det er en fordel at plante store, veletablerede planter med et solidt rodnet i store potter, for de vil have det bedste udgangspunkt for at klare sig godt i konkurrencen med græs og vilde planter. Hvor tæt du planter, og hvordan du fordeler planterne mellem hinanden, er en smagssag, men jo tættere du planter, jo mere blomstrende bliver din vedvarende blomstereng.

- Jeg sværger selv til at plante efter ”fortyndingsprincippet”. Det betyder, at jeg planter de enkelte arter i grupper, hvorfra de efterhånden vil blande sig mellem hinanden, forklarer Hanne Søgaard.

Plejen begrænser sig til en nedklipning i november helt ned til 5 cm over jorden. Afklippet fjernes efter 3-7 dage. Men Hanne Søgaard anbefaler, at en del af arealet forbliver uklippet vinteren over til glæde for insekternes overvintring.

Få opskriften: Planteforslag til ler- og sandjord

Skal vi åbne havelågen?

Hvis du er medlem, så kan du gå ind af havelågen og få adgang til en mængde spændende havestof. Her har dygtige skribenter og fotografer lavet materiale for Haveselskabet. Derfor er der ikke adgang for alle - det her område er kun for medlemmer. Medlemmer af Haveselskabet er lige så forskellige som deres have, men haveglæden den deler de. 𝐻𝑎𝑣𝑒𝑔𝑙æ𝑑𝑒 - 𝑜𝑚𝑡𝑎𝑛𝑘𝑒 - 𝑓æ𝑙𝑙𝑒𝑠𝑠𝑘𝑎𝑏 - 𝑡𝑟𝑜𝑣æ𝑟𝑑𝑖𝑔ℎ𝑒𝑑
Få Danmarks bedste havemagasin Få Danmarks bedste havemagasin
Få hjælp til havespørgsmål Få hjælp til havespørgsmål
Haveglæde i godt selskab Haveglæde i godt selskab
Er du allerede medlem? Log ind her