Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Kokken i køkkenhaven: ”Friskhøstede tomater smager nærmest af slik”

Kokken Jakob Mielcke, er indehaver af restauranten Mielcke & Hurtigkarl, der ligger i Haveselskabets Have på Frederiksberg. Han har dyrket grøntsager gennem mange år, og er ikke i tvivl om, at det er de hjemmedyrkede han foretrækker.

Kokken i køkkenhaven: ”Friskhøstede tomater smager nærmest af slik”

Kokken i køkkenhaven: ”Friskhøstede tomater smager nærmest af slik”

Kokken Jakob Mielcke, er indehaver af restauranten Mielcke & Hurtigkarl, der ligger i Haveselskabets Have på Frederiksberg. Han har dyrket grøntsager gennem mange år, og er ikke i tvivl om, at det er de hjemmedyrkede han foretrækker.

Kvaliteten har været en øjenåbner for mig.

Sådan siger Jakob Mielcke, om de friskhøstede grøntsager han høster i sin egen køkkenhave.

”De få cherrytomater, jeg dyrker, det er typisk 4-5 forskellige slags, kan jeg også købe konventionelt i de fleste supermarkeder. Men jeg dyrker dem, fordi jeg nyder det, og fordi det er sundt og godt for mine børn at vide, hvor maden kommer fra og lære at følge årstiderne, og så betyder friskheden også noget. Mange af de tomater, som bliver solgt i Danmark, smager ikke af tomat, men friskhøstede tomater smager nærmest af slik".

Jeg dyrker også altid selv salat. Det er undereksponeret, hvor meget smag, der tages ud af krydderurter og salater, når man høster dem og putter dem i en plasticpose og sender dem af sted med fragtbil til supermarkedet. Det smager ikke, som når det er helt frisk. Sprødheden og smagen er anderledes, når en grøntsag aldrig har været en tur i køleskabet, siger Jakob Mielcke.

Jakob Mielcke har dyrket køkkenhave i 20 år. De første mange år som en del af sit arbejde i restaurant, men de seneste år også i sin private have. Her har han bl.a. et minidrivhus, han kan sætte på højbedet.

Dansk sommer, barndom og ren haveglæde

For mange haveejere er der ingen tvivl om, at hjemmedyrket grønt smager bedre. Årets første friskopgravede kartofler. Solmodnede jordbær og sprøde asparges. For mange er det indbegrebet af dansk sommer, af barndom eller af rendyrket haveglæde, og tanken alene kan få tænderne til at løbe i vand.

Hvorfor dyrke køkkenhave?

Haveselskabet har i 2024 spurgt haveejerne, hvorfor de vil dyrke køkkenhave i år.

”Det smager bare bedre, når det er hjemmedyrket,” svarer knap 70 procent.

Mere end 60 procent svarer også: Jeg kan godt lide, at vejen fra jord til bord er kort – fra haven til køkkenet”.

Undersøgelsen er foretaget blandt 2.174 haveejere over hele landet. Heraf har 1.902 planer om at dyrke køkkenhave i år – 166 af dem for allerførste gang.

Læs mere

For det er en helt særlig oplevelse at høste sine egne grøntsager – også for smagsløgene, fortæller Anja Kelvin, haverådgiver i Haveselskabet.

"Ærter, som jeg selv putter i posen i supermarkedet, er typisk lidt slatne i bælgen og har nok typisk fire-fem dage på bagen. Det generede mig aldrig, før jeg selv dyrkede ærter, men nu hvor jeg ved, hvordan de smager, når de er helt sprøde og friske, så gør det en forskel. Det er ikke alle grøntsager, som jeg kan smage forskellen på, i nogle tilfælde handler det også om konsistens, men det er klart en bedre oplevelse at spise wok med min egen spidskål. Så nyder jeg det bare mere", siger hun og kommer i tanke om endnu en favorit. 

"Friskplukket broccoli, som kommer direkte ind på panden med salt og hvidløg er bare en anden oplevelse, end den jeg kan købe mig til i supermarkedet", siger hun.

ANJAS TIP

Brug tid på at finde din favorit.

”Hvis du f.eks. har haft ærter i køkkenhaven, men ikke brød dig specielt om smagen, så led efter en anden sort, til du finder den, du bedst kan lide. Der kan være variationer inden for de forskellige afgrøder. Nogle er mere bitre, andre mere søde. Med tiden får man favoritter, som man bare altid skal have i haven,” fortæller Anja Kelvin.

Læs mere

For Jakob Mielcke handler det også både om smag og friskhed og om glæden ved at dyrke selv.

”Det er med den friske agurk, som det er, når folk får rigtig bernaisse første gang”

– Det gør en forskel, at jeg selv kan gå ud i haven og høste rosmarin, som jeg kan gå direkte ind og lægge på panden med lam. Det er en anden kvalitet rosmarin, end den jeg kan købe i supermarkedet. Ud over at det gør mig glad, er det sundt at være i haven som kontrast til at være på skærmen, og grundlæggende sundt at mærke, at man bor i et land med fire distinkte sæsoner, siger Jakob Mielcke.

 En af de steder, han især kan smage forskel, er når han høster en helt frisk agurk fra stænglen.

 – Det er med den friske agurk, som det er, når folk får rigtig bearnaise første gang og aldrig har smagt andet end pulversovs. En ’rigtig’ agurk kan have sådan en lille syrlighed med sig, som konventionelle agurker fra supermarkedet ikke har, men nærmest kun smager af vand. Der er meget, meget lidt gastronomisk kvalitet i meget af det konventionelle frugt og grønt, vi køber, forklarer han. 

Jeg dyrker altid selv ærter og jordbær. Mange af de jordbær, jeg smager gennem året fra supermarkedet, er ikke særligt gode. I min egen have kan jeg selv vælge, hvilke gamle danske sorter, jeg dyrker. Det er sjældent, jeg plukker til en hel skål, men vi går næsten dagligt ned og plukker af dem, fortæller Jakob Mielcke.

Det siger haveejerne om at dyrke køkkenhave

Haveselskabet har i 2024 spurgt mere end 2.000 haveejere, om de skal dyrke køkkenhave i år. Det har 79 procent svaret ja til. Om grunden til at dyrke køkkenhave fortæller de blandt andet:

  • Jeg kan spise grøntsager og sorter, jeg ellers ikke kan købe
  • Den lette adgang til gode grøntsager har medvirket til en betydelig mere plantebaseret kost i vores hverdag
  • Fordi jeg kan dyrke sorter, jeg ikke har så nemt ved at få fat i, og fordi jeg kan dyrke i mængder/eller typer hvor jeg kan nøjes med at høste de mængder, jeg skal bruge, f.eks. bladkål og pluksalat.
  • Jeg elsker, at det er udvalget af grøntsager i haven, der bestemmer menuen. At spise efter sæson giver variation og den bedste mad.
  • Grøntsager fra køkkenhaven er tit anderledes sorter end dem, man kan købe. Når man er en lidt halv-vegetarisk familie, så bliver der sat stor pris på den variation det giver. Mine børn forventer desuden nærmest, at jeg dyrker de samme suveræne bønner, ærter, artiskokker m.v. som jeg plejer. Og ingen supermarkedsgrøntsag slår friskheden i grøntsager fra egen køkkenhave.
  • Mulighed for året rundt at tage udgangspunkt i havens grøntsager, når måltider skal planlægges
Læs mere