Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Byg en rosenobelisk

Med en obelisk i bedet kan du skabe højde i haven og virkelig lade roser og klatreplanter komme til deres ret. Du kan sagtens designe og bygge en selv; det tager ca. en dags tid, og så kan du selv bestemme udseende, farve og materialer.

Rosenobelisk. Foto: Edel Jensen

Rosenobelisk. Foto: Edel Jensen

Det skal du bruge

Værktøj

 • Tommestok
 • Blyant
 • Hammer
 • Sav
 • Bor og boremaskine til at fastgøre pynten på toppen med
 • Ølkasser, mursten eller andet til støtte undervejs
 • Pensel

Materialer

 • 4 stk. ben a 2,3 m x 48 mm x 30 mm
 • Tværpinde – ca. 8 m x 12 mm x 46 mm
 • Firkantede søm med fladt hoved – længde 35-40 mm
 • Topplade – 20 x 20 cm
 • Kugle i fiskenet eller lignende pynt
 • Bejdse eller træmaling

Tip!

Spørg efter strøer i byggemarkedet (de er ofte gratis). Tag et par stykker, de er fine at bruge som prøvepinde. Spørg evt. også efter toppladen. Husk, at trykimprægnerede materialer koster lidt mere, men holder længere.

Vælg dit eget design

Obelisken måler 2,3 meter i højden, og den fylder 60 cm x 60 cm ved jorden. Designet bestemmer du selv – lige lægter, zigzag eller på skrå? Læg to ben på jorden, og brug udsavede stykker strøer til at prøve dig frem, inden du beslutter dig endeligt for udseendet. Her har vi valgt et enkelt design med fire vandrette tværpinde. 

Mål op, og sav ud

Placér den nederste tværpind ca. 35 cm fra jordniveau. Læg tværpinden på, mål, og afmærk ens afstand fra jordniveau på begge ben. Afmærk en skrålinje for afskæring på øjemål. Sav en tværpind til i samme længde og to tværpinde, som er 2,4 cm længere. Beslut, hvor du skal placere den næstøverste tværpind, og sav til på samme måde: to lige lange + to, som er 2,4 cm længere.

Sav resten ud, og saml siderne

Fastgør tværpinde med et søm i hver ende, men slå dem ikke helt i, før du har vurderet placeringen. Er du tilfreds, slår du endnu et søm i hver ende, og slår dem helt i. Det er en god idé at hamre sømmene lidt på skrå og modsat, så holder de plankerne bedre sammen.

Afmærk, sav, og fastgør de to midterste tværpinde. Sav derefter to tværpinde til af samme længde samt to tværpinde, som er 2,4 cm længere. Når første side er færdig, bruger du den som skabelon for den næste, som du samler på samme vis.

Justering af tværpinde

Læg de to sider på højkant, og støt med kasser, mursten eller andet. Brug tværpindene til at justere afstanden mellem benene med. Sæt din fod på den underste planke, og støt med dine ben, mens du sømmer et søm halvvejs i, så du nemt kan trække det op, hvis noget bliver skævt. Kontrollér, at du sætter sømmet lige ved siden af det, som går ind fra den anden side (se lille foto). Vend stativet, og fastgør et par tværpinde på den anden side. Hvis alt ser fint ud, er det blot at fastgøre resten og sømme helt i.

Samling af toppen

Sav mindre tværstykker ud, der sømmes fast, så de flugter med det øverste punkt, hvor benene mødes.

Toppynt

Fastgør en kugle i fiskenet eller lignende til toppladen ved at bore to huller i pladen, stikke en snor igennem både hullerne og fiskenettet og binde en knude på undersiden. Søm toppladen fast. Alternativt kan du sømme et udskåret træstykke fast på toppladen, inden du sømmer pladen fast. Til slut bejdses eller males obelisken.

Tip!

Med en stor klatrerose i stativet kan vindmodstanden være betydelig, så overvej at fastgøre obelisken med barduner.