Køkkenhaveprojekt for sårbare unge
Hvert år tager Haveselskabet initiativ til at støtte et almennyttigt projekt inden for det grønne område. Vi indsamler donationer á 200 kr. og bidrager derudover med 20.000 kr. I år støtter vi igen bostedet Søegaard – et sted for sårbare unge. Denne gang samler vi ind til deres køkkenhaveprojekt. Vi håber, du har lyst til at bidrage.
Søegaard er et miljøterapeutisk opholdssted i Vallekilde med plads til 14 unge fordelt på fire huse, hvor de via miljøterapi, fællesskab og gode aktiviteter i hverdagen arbejder med sårbare unge. Målet er at skabe et meningsfyldt voksenliv, hvor den unge bliver i stand til at deltage aktivt i det omgivende samfund.
Det at være i naturen og få jordforbindelse både helt konkret og i overført betydning er noget af det, der indgår i arbejdet med de unge. Derfor har Søegaard et ønske om at få en køkkenhave og et drivhus. Et sted, hvor man kan så et frø, se det spire og høste frugten af sit arbejde og dermed få flere succesoplevelser i livet.
At grave kartofler op
Hvad er bedre end lægge en kartoffel, passe og pleje den, for til sidst at kunne grave den op og spise den kartoffel, du selv har dyrket?
Det socialpædagogiske opholdssted Søegaard er stiftet af Lone og Stig Søegaard, og i 2006 overtog deres søn, Mads Søegaard, ledelsen. Noget af det Mads er vokset op med, er en stor køkkenhave tæt ved fælleshuset. Mads fortæller, at én af de opgaver han tydeligt husker fra hans barndom og fra aktiviteterne på Søegaard før i tiden, er at grave kartofler op.
"For mange af dem der boede på Søegaard, var det en overskuelig opgave, som var nem at gå til", fortæller Mads. Han uddyber "Gamle beboere, som har besøgt Søegaard efter deres ophold, fortæller at lige netop opgaven med at grave kartofler op, er noget af det de husker. De spørger til køkkenhaven og frugttræerne. Vi oplever, at opgaver med hænderne i jorden - det betyder noget for dem der har boet her og dem der bor her i dag".
"For mange år siden blev køkkenhaven og frugttræerne fjernet, fordi det skulle være nemt. Men nu skal vi tilbage til dét, som det var en gang. Det skal være en del af hverdagen og den daglige rutine på stedet, fordi vi ved, at det kan dulme og bedre de angstprægede og stressramte unge - at komme ud og få hænderne i jorden", afslutter Mads.
Så et frø på Søegaard
Det at så et frø eller lægge en kartoffel kunne sagtens være en metafor for Søegaards arbejde med de sårbare unge. Kartoflen og de andre afgrøder i en køkkenhave bliver et symbol på, at ting godt kan lykkes. Forskning viser - og det ved vi havemennesker jo godt - at det at være i kontakt med naturen og jorden, gør noget godt for os. Derfor har Søegaard et ønske om at få en køkkenhave, der skal indgå som en del af den daglige drift og behandling af de unge.
Det kom der ud af indsamlingen fra 2023
Sidste år samlede vi også penge ind til Søegaard, så de kunne tage hul på det store haveprojekt.
Haveselskabets donation var med til at bidrage til, at de fik lavet en projektbeskrivelse med tegninger og beskrivelser af 14 delprojekter. Fire delprojekter er allerede blevet ført ud i livet - f.eks. en frugtlund samt en hyggelig hængekøjeplads. Tak til alle jer, der støttede. Køkkenhaveprojektet, som vi samler ind til i år, er et af de 14 delprojekter.