Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Åbne Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Få succes med georginer

Sådan passer du dine georginer (eller dahlia, som de også kaldes), så du får størst mulig blomsterglæde i din have.

Georginer i haven ved Sophienholm nær Kgs. Lyngby. Foto: Haveselskabet

Georginer i haven ved Sophienholm nær Kgs. Lyngby. Foto: Haveselskabet

Georginer - eller dahlia, som de også kaldes - blomstrer i højsommeren i fuldt flor og smykker haven overdådigt med skønne og farverige blomster, der fås i et væld af varianter. Blomsterne lyser op både i bede og buketter, og med nogle enkle fif kan du plukke løs lige frem til frost. I august er der et sandt orgie af blomster i mine bede, og jeg glæder mig hvert år til denne tid, hvor jeg bare kan plukke løs af de rigtblomstrende knoldplanter.

Georginer stammer oprindelig fra Mexicos varmere himmelstrøg, hvor planten tidligere blev brugt til foder og stadig vokser vildt. 

Sidenhen er georginerne forædlet på kryds og tværs, så der i dag findes tusindvis af sorter i et utal af blomsterformer, -farver og -størrelser. De kan stort set plantes overalt: i krukker, i grupper og som hække.

Der er mange forskellige størrelser på georginer - lige fra de små mini-mini med blomster, der bliver under 5 cm i diameter, til gigant-størrelserne, hvis blomster bliver over 25 cm i diameter. 

Et væld af typer

For at kunne holde styr på de utrolig mange sorter, inddeles georginer i typer efter formen på blomsten. Og hvilket væld af typer! Lige fra de små kunstfærdige pompon- og ball-typer til de store, strittende kaktus- og hjortegevirtyper.

Plant dem lunt og solrigt

Georginerne blomstrer typisk fra juli/august til oktober/november. For at sikre en rig og langstrakt blomstring skal planterne have en god og næringsrig jord, en lun og solrig vokseplads og en rundhåndet forsyning med vand.

Plantetætheden har også betydning. I mine egne bede planter jeg tæt med 45-50 cm mellem hver knoldplante, men vil du have større blomster og har du god plads, kan du med fordel øge planteafstanden til 70-75 cm.

Sæt dem i grupper af 3 sammen

Plant gerne i grupper af flere sorter med 3 af hver sort i hver klump. På den måde kan du både holde styr på sorterne og skabe en vis ro i bedet, samtidig med at planterne kan støtte hinanden. Plantet i små klumper af 3 skaber georginerne flotte farveklatter imellem stauder, stedsegrønne og græsser og giver kraftfuld kontrast til alt havens grønne.

Sådan fremmer man dannelsen af blomster

Georginer er ikke blot skabt til at skabe et overdådigt blomsterflor i haven, men er også en af de bedste planter til afskæring af blomster. Et dusin knolde eller et par rækker i køkkenhaven er ofte nok til at forsyne husets vaser og skabe overskud til en flot værtindebuket eller en smuk hilsen på gravstedet.

Ved løbende at klippe løs af blomsterne til buketter og pudse de afblomstrede blomsterhoveder af, fremmer du dannelsen af nye knopper og blomster. Husk blot først at klippe georginerne af, når blomsterne er sprunget ud, da georginer ikke kan springe ud fra knop, når først de er afskåret og sat i vand.

Beskyt blomsterne og forlæng blomstringen

Når sommeren går på hæld, bliver nætterne pludselig koldere, og inden længe lurer frosten. Georginer tåler ikke den mindste frost, og på én nat kan deres frodige blomsterflor forvandles til en dynge af brune, sammenfaldne planterester. Hav derfor nogle lette fleecetæpper eller et par lag fiberdug klar, som du overdækker planterne med, når vejrudsigten varsler den første frost. På den måde kan du vinde tid og få flere af de frodig knopper til at udvikle sig til blomster, inden frosten for alvor sætter en stopper for årets georgineflor.

Selve knoldene behøver du først at tage op, når frosten har nedvisnet den overjordiske plante i slutningen af oktober eller starten af november. Og orker du ikke besværet, eller har du ikke mulighed for at opbevare knoldene koldt og frostfrit, så kan du glæde dig til at købe nye knolde i løbet af vinteren eller i det tidlige forår.

Sådan får du flere

Georginer kan formeres både ved at så dem som frø, ved at forspire knoldene eller ved at stiklingeformere planterne. De kan også købes som flotte potteplanter i havecentrene og plantes ud i løbet af sommeren, hvis ikke du nåede at købe knolde og selv drive dem frem ved forspiring.

Ørentviste elsker georginer

Georginer er normalt sunde og modstandsdygtige planter. De kan dog angribes af bladlus, snegle og især ørentviste, som ynder at gemme sig i de tætte, fugtige blomster og guffe løs af dem. 

Ørentviste er i mange sammenhænge et nyttedyr i haven, hvor de blandt andet fortærer bladlus. I august er forekomsten af bladlus imidlertid begrænset, mens årets yngel af ørentviste har vokset sig store og derfor kan de i mangel af bladlus som føde gøre stort indhug i de saftige blomster. 

Tegn på ørentviste i dine georginer er flossede kronblade og sorte ekskrementer, som især ses, når blomsterne kommer indendørs i buketter.

Vil du fjerne ørentvistene, kan du ryste blomsterne forsigtigt med hovedet nedad, inden du tager dem ind. På den måde kan du ofte fjerne nogle af de ørentviste, der gemmer sig i georginernes tætte kronblade. Sæt også gerne blomsterbuketten ned i vasken et stykke tid, inden du sætter den ind på bordet, så kan du lettere fange de ørentviste, der ofte søger ud af blomsterne, når de kommer ind.

I haven kan sammenkrøllede, letfugtede "bolde" af avispapir under planterne tiltrække ørentviste, så du kan indsamle dem og fjerne dem fra de områder, hvor du har georginer.