Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Sådan prikler og planter du om

Se, hvordan du gør, når dine frøplanterne skal prikles om og flyttes fra deres såbakker over i større potter, så hver enkelt plante får mere plads at udvikle sig på.

Prikling af småplanter. Foto: Frank Kirkegaard

Prikling af småplanter. Foto: Frank Kirkegaard

Når frøplanterne får deres første rigtige blade, kan de prikles om i potter, så hver enkelt plante får mere plads at udvikle sig på. Hvis man venter for længe, går udviklingen let i stå – de små planter behøver mere plads, og senere mere næring for at fortsætte udviklingen optimalt. 

I denne artikel viser vi med 7 trin, hvordan dungræs, Pennistum villossum, flyttes fra spirebakke over i avispapirpotte og til slut en stor potte.

1. Løft de små planter op af bakken

  • Undgå at røre ved planternes sarte stængler. Hold i bladene og løft hele rodklumpen med en priklepind eller en almindelig bordkniv, blyant eller lignende. Planten kan ikke tåle, at stænglen bliver klemt sammen, men den kan godt undvære noget af et blad.
  • Når planten skal over i den nye potte, så lav først et hul i jorden med en blyant eller en plantepind, så der er plads til rødderne. 
  • Brug bagefter blyanten til at skubbe jorden fast omkring planten. 

2. Adskil småplanterne

  • Adskil småplanterne uden at rive rødderne i stykker. Som regel klarer planterne det nu fint, men der sker heller ikke noget ved at plante to planter i én potte.
  • Plant dem ud i små potter med så- og priklejord. 
  • Når de begynder at vokse igen, kan du forsigtigt tilføre flydende gødning i vandingsvandet. Brug ca. halv dosis i forhold til voksne planter.

3. Vand fra bunden

  • Potterne kan med fordel placeres i en bakke, hvor de let kan vandes ved at hælde vand i bunden af bakken. Ved at vande nedefra får man rødderne til at søge nedad og blive stærkere, end hvis de ligger i overfladen.
  • Vær opmærksom på, at papirspotter hurtigere tørrer ud end plastikpotter.

4. Tid til omplantning

Når rødderne begynder at fylde potterne ud, er der tid til en omplantning. 

5. Gødning skal der til 

Denne gang plantes småplanterne ud i almindelig krukkejord, der indeholder næring. Efter et par uger kan du begynde at bruge gødning i vandingsvandet.

6. Væn langsomt planterne til udelivet

Begynd med at sætte planterne ud i halvskygge i nogle timer og udvid langsomt til en hel dag og mere sollys i løbet af en uges tid. Det skal være et sted med læ, da planterne ikke er vant til vinden og let knækker og tørrer ud, indtil de har tilpasset sig de nye forhold udendørs.

7. Plant ud

Den næste omplantning kan være direkte på voksestedet, men hvis planten ikke er klar, eller du synes, planten er for lille, kan du blot plante over i en større potte.