Lavendel: Alt, du skal vide om den tørketålende middelhavsplante
Med Haveselskabets guide lærer du, hvordan du planter, beskærer og passer din lavendelplante, så du lykkes med at dyrke de duftende middelhavsplanter både i havens bede og i krukker.
Lavendel er en superpopulær haveplante og med god grund; den er flerårig, nem at passe, dufter skønt, er vinterhårdfør, en god insektplante🐝, og sneglene bryder sig ikke om den. Og så er den god at bruge både som kantplante, som selskab til roser eller sammen med planter, der ligesom den, trives i en veldrænet jord på en solrig plet i haven. Det eneste, den virkelig ikke bryder sig om, er våd og leret jord.
I artiklen kommer vi omkring:
Blomster og blade - Hvor lavendel trives - Hvornår du kan plante - Hvordan du passer lavendel - Beskæring og foryngelse - De mest almindelige lavendeltyper - Lavendel i krukke, som kantplante og hæk - Sådan får du flere - 3 typiske spørgsmål om lavendel
Duftende blomster og stedsegrønne blade🍃
Lavendlens små læbeblomster sidder samlet i aks. Farven varierer fra lys lavendel til mørk lavendel, som er mere eller mindre blå. Der findes også hvide og rosa sorter af lavendel.
Blomstringen varer fra slutningen af juni til august, afhængigt af placering og sort. Her kan man nyde synet og duften af de slanke blomster en måneds tid, og derefter står planterne stedsegrønne igennem vinteren med et sølvgråt løv.
Lavendel trives med sol og veldrænet jord
Lavendler skal stå lyst, gerne i fuld sol, og åbent, så vinden hurtigt kan tørre dem efter regn. Jorden skal være veldrænet. De tåler tør jord, men de tåler ikke våd jord i længere perioder. En sandet jord er god, og den skal være ukrudtsfri, for lavendlerne konkurrerer ikke særlig godt med ukrudt og tåler ikke at blive overvokset af andre haveplanter – de skal have plads og luft.
Du kan plante lavendel forår eller sensommer
Du kan plante lavendler i foråret, eller i august-september, hvor jorden stadig er lun. Men vær opmærksom på, at foråret efterhånden er meget varmt og tørt, og det kræver hyppig vanding, hvis man planter der, og planterne går nemt i blomst i stedet for at sætte rødder og buske sig.
Det er nemt at passe lavendler
Det gode ved lavendel er, at de faktisk passer sig selv, når de først er etableret. Lige når de er plantet, skal de holdes med vand den første sæson, men ellers ikke, medmindre vi får en knastør sommer. Gødning behøver de heller ikke.
Generelt er lavendel ikke modtagelig over for sygdomme eller skadedyr, men den tåler ikke at stå for fugtigt i vintertiden, og i en sommer med meget nedbør er det vigtigt, at den står åbent, så toppen hurtigt tørrer efter regn.
✂️ Beskæring og foryngelse af lavendel - hvordan og hvornår?
For at planten holdes “ung” og kompakt i væksten, skal du beskære den hvert år, ellers får den lange ben. De klippes ned i februar/marts, og i sensommeren efter blomstring. Brug en ren saks. Har du mange planter - måske en lang hæk, så brug en hæksaks. Klip alt det døde væk - ned til ca. 15 cm, hvor du stadig kan se nyvækst, men aldrig ned i den forveddede del.
Brug for en god beskærersaks? Klik her
De mest almindelige lavendeltyper
Ægte lavendel, Lavandual angustifolia
Den vil du typisk støde på, da den er den mest udbredte type lavendel, fordi den er meget hårdfør. De mest almindelige sorter af den er:
- 'Hidcote Blue'. Sølvgråt løv og mørke, blåviolette blomster. Størrelse: 60 cm høj og 75 cm bred.
- 'Munstead'. Sølvgråt løv og lavendelfarvede blomster. Mere violet og har lysere blomster end 'Hidcote Blue'. Størrelse: 45 cm høj og 60 cm bred.
- 'Rosea'. Sølvgråt løv og støvetlyserøde blomster. Kan være vanskelige at lykkes med i det fugtige danske vejr. Størrelse: 45 cm høj og 60 cm bred
Engelsk lavendel, Lavandula x intermedia.
Den er en krydsning mellem ægte lavendel, L. angustifolia, og bredbladet lavendel, L. latifolia, og kaldes i Frankrig Lavandin. Typisk større planter end ægte lavendel. Har sølvgråt løv og hvide blomster samlet i lange, spidse aks. Den blomstrer lidt senere og i længere tid end andre sorter. Størrelse: 60 cm høj og 90 cm bred.
Tandet lavendel, Lavandula dentata
Den har tandede blade og blålilla blomster. Bliver 0,5-1 m i højde og bredde.
Sommerfuglelavendel, Lavandula stoechas
Den skiller sig ud med sine blomster, der har små ”vinger” på toppen. Den er dog ikke vinterhårdfør i Danmark, så brug i stedet sommerfuglelavendel som en sommerblomst i en krukke. Den bliver ca. 60 cm høj og 40 cm bred.
Tilplant en krukke med sommerfuglelavendelLavendel i krukke og som hæk
Vil du dyrke lavendel i krukke, kræver det også en veldrænet jord, hvor der er blandet sand og grus i. Husk at sørge for hul i bunden, så vandet kan løbe fra. Lavendel bryder sig som sagt ikke om at stå vådt.
Vil du bruge lavendel som kantplante eller som en lavendelhæk, skal planterne stå med kortere afstand end normalt anvist, så de vokser ind i hinanden. Det er vigtigt, at hækken står, så planterne får lys og luft fra begge sider, så vinden kan blæse igennem hækken på tværs og holde planterne tørre.
Se andre gode kantplanterFå flere lavendler ved såning eller stiklinger
Lavendler sår sig gerne, der hvor de trives, medmindre man beskærer planterne, inden de sætter frø. Du kan også så dem selv ved at forkultivere frøene i foråret.
En anden og nemmere måde er at stiklingeformere dem, og man kan få mange nye planter ud af en enkelt plante. Se, hvordan du gør her: Trin for trin: stiklingeformering af lavendel.
3 typiske spørgsmål om lavendel:
1. Hvornår skal lavendel klippes ned?
Lavendler klippes én eller to gange om året - De beskæres i februar/marts, og hvis man klipper to gange, klippes de anden gang lige efter blomstring.
2. Kan man tage stiklinger af lavendel?
Ja, stiklingeformering er en god og gratis måde at opformere lavendler på, og man kan få mange nye planter ud af en enkelt plante. Se her: Trin for trin: stiklingeformering af lavendel.
3. Hvorfor visner min lavendel?
Det kan der være flere grunde til, disse to er de mest oplagte:
- Den står for vådt Hvis planten står i våd jord eller lerjord, hvor vandet ikke kan dræne væk, vil den ikke trives så godt og kan risikere at visne. Her må du tilføre jorden sand eller grus for at skabe bedre dræn. Alternativt kan du flytte planten til en mere næringsfattig og tør plet i haven.
- Den får for lidt sollys Lavendler trives bedst med 6-8 timers sollys om dagen, så måske har du plantet den et sted, hvor der er for meget skygge i løbet af dagen.
Kontakt Haveselskabets rådgivning her