Menu
Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven Haveglæde

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Foredrag Webinar Haveskoler Digitale haveoplevelser Havefestival Haver Hjem og Haveliv

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Lavendel: Alt, du skal vide om den tørketålende middelhavsplante

Med Haveselskabets guide lærer du, hvordan du planter, beskærer og passer din lavendelplante, så du lykkes med at dyrke de duftende middelhavsplanter både i havens bede og i krukker.

Lavendler er gode at bruge som kantplanter. Foto: Istockphoto/mtreasure

Lavendler er gode at bruge som kantplanter. Foto: Istockphoto/mtreasure

Lavendel er en superpopulær haveplante og med god grund; den er flerårig, nem at passe, dufter skønt, er vinterhårdfør, en god insektplante🐝, og sneglene bryder sig ikke om den. Og så er den god at bruge både som kantplante, som selskab til roser eller sammen med planter, der ligesom den, trives i en veldrænet jord på en solrig plet i haven. Det eneste, den virkelig ikke bryder sig om, er våd og leret jord.

I artiklen kommer vi omkring:

Blomster og blade - Hvor lavendel trives - Hvornår du kan plante - Hvordan du passer lavendel - Beskæring og foryngelse - De mest almindelige lavendeltyper - Lavendel i krukke, som kantplante og hæk - Sådan får du flere - 3 typiske spørgsmål om lavendel

Kort om lavendel

Familie: Planten tilhører læbeblomstfamilien, Lamiaceae.
Slægt: Slægten hedder lavendel, Lavandula.
Art: Der er ca. 25 arter af lavendel, men i Danmark dyrker vi primært ægte lavendel, Lavandula angustifolia, og krydsningen engelsk lavendel, Lavandula x intermedia, som er en krydsning mellem ægte lavendel, Lavandula angustifolia, og bredbladet lavendel, Lavandula latifolia.
Ægte lavendel findes vildtvoksende i de vestlige middelhavslande.
Plantetype: Halvbusk, der er forveddet i bunden og urteagtig i toppen.
Vækst: Vokser som en lav, forgrenet prydbusk, hvor størrelsen afhænger af sorten – typisk 30-60 cm høj.

Læs mere

Duftende blomster og stedsegrønne blade🍃

Lavendlens små læbeblomster sidder samlet i aks. Farven varierer fra lys lavendel til mørk lavendel, som er mere eller mindre blå. Der findes også hvide og rosa sorter af lavendel.

Blomstringen varer fra slutningen af juni til august, afhængigt af placering og sort. Her kan man nyde synet og duften af de slanke blomster en måneds tid, og derefter står planterne stedsegrønne igennem vinteren med et sølvgråt løv. 

Lavendel trives med sol og veldrænet jord

Lavendler skal stå lyst, gerne i fuld sol, og åbent, så vinden hurtigt kan tørre dem efter regn. Jorden skal være veldrænet. De tåler tør jord, men de tåler ikke våd jord i længere perioder. En sandet jord er god, og den skal være ukrudtsfri, for lavendlerne konkurrerer ikke særlig godt med ukrudt og tåler ikke at blive overvokset af andre haveplanter – de skal have plads og luft.

Vidste du det? Lavendel er ret beset ikke en staude: Mange tænker på lavendel som en staude, og det er også helt okay, men faktisk er den en halvbusk, der er forveddet i bunden og urteagtig i toppen.

Du kan plante lavendel forår eller sensommer

Du kan plante lavendler i foråret, eller i august-september, hvor jorden stadig er lun. Men vær opmærksom på, at foråret efterhånden er meget varmt og tørt, og det kræver hyppig vanding, hvis man planter der, og planterne går nemt i blomst i stedet for at sætte rødder og buske sig.

Sådan planter du lavendel:

  • Plant lavendel på et sted, hvor der er 6-8 timers sol hver dag.
  • Plant den i en jord, der er iblandet grus og sand.
  • Løsn rødderne/jordklumpen lidt.
  • Lad planten trække vand op.
  • Plant den i samme højde, som den stod i potten
  • Kom jord omkring, tryk den let ned. 
  • Vand jorden.
  • Planteafstanden skal være mellem 25-50 cm, det afhænger af sorten, så tjek planteskiltet.
  • Husk, at planterne bliver dobbelt så store, når de blomstrer.
Læs mere

Det er nemt at passe lavendler

Det gode ved lavendel er, at de faktisk passer sig selv, når de først er etableret. Lige når de er plantet, skal de holdes med vand den første sæson, men ellers ikke, medmindre vi får en knastør sommer. Gødning behøver de heller ikke.

Generelt er lavendel ikke modtagelig over for sygdomme eller skadedyr, men den tåler ikke at stå for fugtigt i vintertiden, og i en sommer med meget nedbør er det vigtigt, at den står åbent, så toppen hurtigt tørrer efter regn. 

✂️ Beskæring og foryngelse af lavendel - hvordan og hvornår?

For at planten holdes “ung” og kompakt i væksten, skal du beskære den hvert år, ellers får den lange ben. De klippes ned i februar/marts, og i sensommeren efter blomstring. Brug en ren saks. Har du mange planter - måske en lang hæk, så brug en hæksaks. Klip alt det døde væk - ned til ca. 15 cm, hvor du stadig kan se nyvækst, men aldrig ned i den forveddede del.

En typisk fejl, når man beskærer lavendel

En typisk fejl kan være at klippe for langt ned i veddet. Du skal klippe lige over der, hvor det nye grønne skyder frem, lavendel kan nemlig ikke skyde, hvis du klipper alle blade væk. 

Sådan kan du forynge gamle lavendler

Er planterne blevet høje og har bare ben, kan du forynge dem i april på to forskellige måder.

  1. Hård beskæring Hvis planterne er vitale og har lidt friske skud nede på stænglerne, skæres de ned til ca. halv højde. Det er vigtigt, at der stadigvæk er levende skud på stænglerne efter beskæringen.
  2. Deling og dyb omplantning Hvis planterne har helt bare stængler, kan de forynges ved at grave hele planten op og flå den fra hinanden, så man får fire stumper med rod på. Herefter plantes hver stump så dybt, at kun den levende del med friske blade stritter over jorden. Toppen studses lidt, og planterne vandes. Vandingen må fortsætte sommeren igennem, indtil planten har fået fat og sat flere rødder. De bare stængler, som nu er under jorden, vil med tiden sætte rødder.
Læs mere
Brug for en god beskærersaks? Klik her

 

De mest almindelige lavendeltyper 


Ægte lavendel,
Lavandual angustifolia 

Den vil du typisk støde på, da den er den mest udbredte type lavendel, fordi den er meget hårdfør. De mest almindelige sorter af den er:

  • 'Hidcote Blue'. Sølvgråt løv og mørke, blåviolette blomster. Størrelse: 60 cm høj og 75 cm bred.
  • 'Munstead'. Sølvgråt løv og lavendelfarvede blomster. Mere violet og har lysere blomster end 'Hidcote Blue'. Størrelse: 45 cm høj og 60 cm bred.
  • 'Rosea'. Sølvgråt løv og støvetlyserøde blomster. Kan være vanskelige at lykkes med i det fugtige danske vejr. Størrelse: 45 cm høj og 60 cm bred

Engelsk lavendel, Lavandula x intermedia.

Den er en krydsning mellem ægte lavendel, L. angustifolia, og bredbladet lavendel, L. latifolia, og kaldes i Frankrig Lavandin. Typisk større planter end ægte lavendel. Har sølvgråt løv og hvide blomster samlet i lange, spidse aks. Den blomstrer lidt senere og i længere tid end andre sorter. Størrelse: 60 cm høj og 90 cm bred.

Tandet lavendel, Lavandula dentata

Den har tandede blade og blålilla blomster. Bliver 0,5-1 m i højde og bredde.

Sommerfuglelavendel, Lavandula stoechas

Den skiller sig ud med sine blomster, der har små ”vinger” på toppen. Den er dog ikke vinterhårdfør i Danmark, så brug i stedet sommerfuglelavendel som en sommerblomst i en krukke. Den bliver ca. 60 cm høj og 40 cm bred.

Tilplant en krukke med sommerfuglelavendel

Lavendel i krukke og som hæk

Vil du dyrke lavendel i krukke, kræver det også en veldrænet jord, hvor der er blandet sand og grus i. Husk at sørge for hul i bunden, så vandet kan løbe fra. Lavendel bryder sig som sagt ikke om at stå vådt.

Vil du bruge lavendel som kantplante eller som en lavendelhæk, skal planterne stå med kortere afstand end normalt anvist, så de vokser ind i hinanden. Det er vigtigt, at hækken står, så planterne får lys og luft fra begge sider, så vinden kan blæse igennem hækken på tværs og holde planterne tørre.

Se andre gode kantplanter

Få flere lavendler ved såning eller stiklinger

Lavendler sår sig gerne, der hvor de trives, medmindre man beskærer planterne, inden de sætter frø. Du kan også så dem selv ved at forkultivere frøene i foråret.

En anden og nemmere måde er at stiklingeformere dem, og man kan få mange nye planter ud af en enkelt plante. Se, hvordan du gør her: Trin for trin: stiklingeformering af lavendel

Lavendel er en virkelig god insektplante, der er fyldt med sommerfugle, bier, humlebier og svirrefluer i blomstringstiden.

 3 typiske spørgsmål om lavendel:

1. Hvornår skal lavendel klippes ned?
Lavendler klippes én eller to gange om året - De beskæres i februar/marts, og hvis man klipper to gange, klippes de anden gang lige efter blomstring.

2. Kan man tage stiklinger af lavendel?
Ja, stiklingeformering er en god og gratis måde at opformere lavendler på, og man kan få mange nye planter ud af en enkelt plante. Se her: Trin for trin: stiklingeformering af lavendel

3. Hvorfor visner min lavendel?
Det kan der være flere grunde til, disse to er de mest oplagte:

- Den står for vådt Hvis planten står i våd jord eller lerjord, hvor vandet ikke kan dræne væk, vil den ikke trives så godt og kan risikere at visne. Her må du tilføre jorden sand eller grus for at skabe bedre dræn. Alternativt kan du flytte planten til en mere næringsfattig og tør plet i haven.

- Den får for lidt sollys Lavendler trives bedst med 6-8 timers sollys om dagen, så måske har du plantet den et sted, hvor der er for meget skygge i løbet af dagen.

Har du andre spørgsmål om dine lavendler? Som medlem kan du altid kontakte Haveselskabets gratis rådgivning ved at skrive eller ringe.
Kontakt Haveselskabets rådgivning her
Lavendelkrans. Foto: Thomas Evaldsen

Se her, hvordan du binder den sødeste lavendelkrans. Foto: Thomas Evaldsen

Er du vild med at gå i haven? Så er magasinet Haven helt sikkert noget for dig. Vælg selv, om du modtage det fysisk eller digitalt.