Bedre brug af buske - intelligent brug af buske
Marie Schnell fortæller om, hvorfor det er nemmere med buske end stauder.
I samarbejde med afdelingerne i Horsens og Vejle inviterer vi til æblekageaften. Kom og hør landskabsarkitekt Marie Schnell, der bor i Ballerup.
Kender du det: Stauderne som skal bindes op, klippes ned, deles og alligevel vælter de? Eller havens store træer som godt nok passer sig selv, men de tager alt lyset, alt vandet og smider frygtelig mange blade – Det ville være nemmere med buske, der giver farve året rundt og passer sig selv.
Afhandlingen tager afsæt i et anlagt demonstrationsprojekt i Slagelse – som hedder ”Brug buske bedre”. Se bladet Haven marts 2021. Forsøgsbeplantningen fra 2017 har givet indblik i, hvad der virker i praksis, om plejeniveau og visuel gennemsigtighed.
Det er ikke ligegyldigt, hvordan planter sættes sammen. Når arterne konkurrerer mindre imod hinanden, bliver der plads til flere. Dette kan opnås ved bevidst brug af planter med forskellige størrelser og vækstkrav. F.eks. vokser hvide skovbunds anemoner bedst sammen med bøgetræer. Uden bøgens massive skygge ville andre mere aggressive urter tage over og ikke levne plads til anemonerne.
Man kan plante i 2-3 højder af buske, rejs haveplanen op – tænk i 3D-perspektiv. Det giver mulighed for stor årstidsvariation og trivsel trods stor tæthed. Hold dig til et begrænset udvalg af sikre arter, lav bedet roligt og rytmisk med gentagelser. Nederst: lave buske på 0,5-1 m i bunden. Dernæst mellemhøje buske 1-3 m og så høje buske over 3 m. Afstanden afstemmes med den forventede størrelse af buskene. Under buskene plantes bunddækkende sikre stauder meget tæt. Hør om hendes plantevalg og se billeder af mange eksempler.
”Tanken om at bruge buske til at skabe oplevelser er ikke så udbredt i anlægssektoren – og heller ikke i private haver. Stauder har fået kæmpe renæssance, men buskene mangler og det er synd”.