Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Følg en have i havesæsonen 2024 - del 3 (august)

Vi har i Haveselskabet Viborg Afdelingen, fået den mulighed at følge Bente Busk Kjærs nye have gennem havesæsonen 2024. Denne gang skal vi høre om, hvor langt Bente er kommet med sine haveplaner. God læse lyst!

Hvad var din overordnede vision for haven, da du startede med at anlægge den?
"Det var nok, at jeg igen gerne ville have en have, dog ikke så stor som den jeg har haft, med nogle af de ting, som jeg har haft i min tidligere have."

Hvordan har du arbejdet med at kombinere de forskellige elementer i haven, som staudebede, skovhave og terrasse?
”Min terrasse ligger jo for sig selv og der er jo ikke noget omkring den. Der er kun krukker med planter på den.
I bunden af haven har jeg lagt skovhaven og staudehaven til mere solelskende planter. Imellem de to områder er der lavet en lille terrasse til en stol eller to.
Ved staudehaven er der også påbegyndt et stenbed ”.

Hvilke udfordringer har du stået overfor under anlægningen af haven, og hvordan har du løst dem?
"Hele grunden var fyldt med snerler, svalderkål og agerpadderokker. Især mod vest, hvor staudebedet og stenbedet er placeret - der har der været rigtig mange snerler. Så det har været snerler, snerler, snerler - en masse!".

Bente er begyndt på et spaltebed under det eksisterende kirsebærtræ. Hun har ikke gjort så meget ved spaltebedet endnu, udover at sætte nogle sten, da der stadigvæk kommer mange snerler op af jorden. 

"Mange af de stenbedsplanter jeg har med fra min tidligere have er gået ud, da de har stået alt for vådt i potterne. Jeg har endnu ikke købt så mange alpine planter, da jeg først skal være sikker på at snerlerne er væk.
I skovhaven og staudebedet er det mest agerpadderokker og skvalderkål. Det kræver at jeg enten luger eller skuffer minimum hver anden dag eller rykker ukrudtet op, når jeg ser det."

Hvis du sørger for at fjerne ukrudtet tidligt om foråret, vil det give dig en let have at holde resten af året.

Staudebedet

Hvordan har du udvalgt stauderne til dine bede, og hvad var dine overvejelser bag deres placering?
"Mange af stauderne, som jeg har plantet, er aflæggere fra min tidligere have. Det var dem, som jeg ville bruge i min nye have i første omgang, og det er det jeg har gjort.
Dog har jeg købt nogle enkle stauder bl.a. solhatte, tre forskellige Acer og en mørk Blærespiræa for at give lidt fylde i bedene.
Mange af stauderne jeg har med har mistet deres mærkeseddel. Så jeg kender ikke farven eller højden på stauderne. Men alle er blevet sat i jorden vel vidende, at der er en del planter, der skal flyttes igen, da de sikkert ikke passer farvemæssigt og måske heller ikke i højden. 
I skovhaven er der nok ikke så mange planter der skal flyttes igen, da det er bregner og hostaer, som er blevet placeret her. Jeg har ikke så mange hoster mere og ønsker heller ikke så mange igen.
Men nu vil jeg gå og kigge på planterne, og se hvilke planter, der skal flyttes i forhold til farver og størrelse. Det er jo ligesom en del af processen med at have en have"

Har du favoritter blandt stauderne og hvorfor?
"Mine favoritter er pæoner og solhatte.
Pæoner; fordi dem husker jeg fra min mors have. Hun elskede at have rigtig mange af dem, og det har jeg også haft.
Solhatte er blevet min favorit med årene, fordi der er komme rigtig mange flotte. Der hvor vi boede før, havde vi meget tørt og sandet jord, og det kan solhatte jo godt lide, så de blev store og flotte. Nu er jeg lidt spændt på, hvad solhattene siger til vores "nye" jord, som er muld."

Hvordan sikrer du, at bedene blomstrer gennem hele sæsonen?
"Tidligere har jeg ikke gjort noget. Men her i den nye have er det noget andet, da jorden var udpint og ikke er blevet gjort noget ved i 30 år. Så efter at entreprenøren havde ryddet grunden, fik vi lavet en jordprøve. Den viste, vi skulle give jorden kalk. Det har vi gjort og vil også gøre det her i efteråret. Jorden er også blevet gødet. De fleste af planterne er blevet plantet i hestekompost, som jeg har fri adgang til, og det kan jeg se planterne godt kan lide."

Hvilke tips vil du give til dem, der vil etablere deres egne staudebede?
"Sæt dig ned og find ud af hvilke blomster du godt kan lide, hvor trives de, læse nogle havebøger, slå op på nettet, spørge andre haveinteresserede, tage ud og se andres haver for at blive inspireret "

Har du tips til vedligeholdelse af staudebede, især for dem, der lige er begyndt?
"Jeg har jo altid holdt min have 365 dage om året. Jeg går jo også i haven om vinteren, hvis vejret tillader det. Specielt i det tidlige tidlige forår går jeg og rykker ukrudt op, hvis jeg ser det. Hvis du sørger for at fjerne ukrudtet tidligt om foråret, vil det give dig en let have at holde resten af året - det må været tipset."

Skovhaven med hostaer

Hvad inspirerede dig til at skabe en skovhave, og hvilke tanker havde du om plantetype og struktur?
"Fordi jeg godt kunne tænke mig lidt skovhave, var fordi jeg gerne vil have nogle træer, der kan give lidt skygge i den del af haven. Jeg kan godt lide mange slags anemoner og skovbundsplanter, det er jo ikke kun om foråret, der kommer blomster i disse skovbundsplanter, de kommer hen over hele året.
Jeg er også helt vild med bregner. De findes jo også i rigtig mange afskygninger lige fra bitte bitte små til store bregner og med rigtig mange forskellige bladformer. Det gør dem fascinerende at se på.
Af andre forårsplanter i skovhaven kan jeg godt lide Hepatica - blå anemoner - der fås i flere forskellige farver lige fra hvide med pletter på til blå og lyserøde og så er bladene meget forskellige.
Så kan jeg godt lide at supplere med hostaer ind imellem og stauder der kan lide at stå i halv skygge bl.a. Tudselilje og Fritillaria - Vibeæg - de elsker også et halvskygge bed"

Hvad fik dig til at vælge hostaer, bispehuer og andre skovplanter, og hvordan trives de i din have?
"Jeg har som sagt haft mange hostaer før i min tidligere have, og jeg skal ikke have så mange hostaer mere. Men selvfølgelig vil jeg have lidt til at være ind imellem planterne, som fyld, da de klæder hinanden. Men det jeg godt kan lide ved hostaer er bladene og jeg har dem for bladenes skyld. Må indrømme, at jeg er en af dem der klipper blomsten af.
Jeg har en enkelt hosta, der får en hvid blomst der dufter rigtig dejligt. Den klipper jeg ikke af.
Bispehuer synes jeg er fascinerende. De findes i mange forskellige størrelser, farver, højde og er en meget taknemmelig plante at have i skovhaven. Hvis bladene bliver grimme klipper du den bare ned, og den kommer igen.
Men i skovhaven synes jeg, man skal have en blodurt. Den har den smukkeste blomst, der kommer meget tidligt på året med store flotte hvide blomster. Den findes både med en enkelt blomst og en med en fyldig blomst. Efter blomsten kommer der flotte store blade."

Hvordan har du arbejdet med skovhavens skyggefulde miljø, og hvilke andre planter overvejer du at tilføje?
"Der skal jo flere træer til. Jeg har jo de to røn og har plantet en Sølvblad, der bliver et stort træ. Der er også sat et par syrener. Så jeg går og overvejer, hvilke buske og træer det er jeg skal have. "

Hvordan håndterer du snegle og andre skadedyr, der kan angribe hostaer?
"Nu hvor vi har ryddet hele vores grund i foråret, ja så har vi ikke haft nogle snegle i haven i år og selv vores naboer fortæller, de heller ingen snegle har."

Spaltebedet

Kan du fortælle lidt om dit spaltebed - hvordan har du bygget det, og hvad var din inspiration?
"Jeg har i mange år været medlem af Alpinklubben og det er her jeg har fået min inspiration. Jeg har set rigtig mange alpine haver og læst mange bøger om emnet. I alpinklubben har vi byttet alpineplanter, når vi mødes. Jeg elsker alle de små alpinplanter og ja, bare alle de spændende alpine planter.
Jeg fik mulighed for at få nogle ølandsten, hvis jeg selv hentede stenene, i en alpinhave som var ved at blive nedlagt. Så dem har jeg bygget mit alpinbed op med.
Der skal være masser af dræn i et spaltebed - godt med grus, sten og sand. I et spaltebed skal der være mange små sprækker. Hvis man nu tænker på, hvordan det ser ud i Hartzen i bjergene - hvordan ligger stenene og står de. Stenen kan både ligge vandret og stå op. Blomsterne har deres rødder ind i sprækkerne. Når planterne først får fat, kan de få meget lange rødder, der er både halve og hele meter lange. De fleste alpineplanter bliver jo ikke ved med at være lille. De breder sig som puder, der kommer til at dækker stenene. De fleste alpineplanter får mange små blomster og de er bare så fascinerende at kigge på.
Du kan ikke købe alpineplanter på planteskoler, da det ikke er planter planteskolerne har hjemme. Planterne bliver meget dyre, hvis de først skal bestilles hjem. Derfor skal du finde dem på plantemarkeder eller besøge nogen, der har en alpinhave."

Hvilke planter har du valgt til spaltebedet, og hvordan trives de i denne specielle struktur?
"Mange Sackitfrake - de findes i mange forskellige afskygninger. Nogle græsarter, der er pudedannende og mange andre. Det er planter man ser i bjergene, som trives i denne struktur."

Hvilke fordele ser du ved at have et spaltebed i haven?
"Jeg ser ikke nogle fordele, da det er nørderi. Det er for havefolket, der gerne vil nørde med planter, da de alpineplanter også skal plejes, f.eks. dør planterne ikke af frosten, men af væde. Det er en ting man lærer om alpineplanter. Bliver man først bidt af interessen for alpineplanter kan man ikke stoppe igen."

Har du nogen gode råd til andre, der overvejer at anlægge et spaltebed?
"At man sætter ned og læser om emnet. Eller tager ud og ser nogle haver med spaltebede f.eks. i den Botaniske Have i Frederikshavn eller hos Kirsten Andersen i Herskind."

Klematis

Hvad fik dig til at vælge klematis til haven, og hvor har du placeret dem?
"Jeg har flere med fra min tidligere have, men kun to som gror. De er kommet i jorden og gror op af nogle af jernstativerne."

Hvordan sørger du for at dine klematis trives og blomstre rigeligt?
"De skal gødes og vandes godt "

Træerne

Hvordan har du valgt træerne til haven?
"Kirsebærtræet, magnoliatræet og den ene røn var her da vi kom.
Jeg havde selv en røn og en Koreakornel 'Cornus kousa' med. Endvidere har jeg nogle træer der er på vej - altså nogle jeg selv har lavet, en Benved og Buskbom og nogle syrener.
Jeg har købt tre forskellige Acer, fordi dem kan jeg rigtig godt lide. Jeg har også fået nogle forskellige buske.
Vores grundvand står meget højt på grunden/midt på græsplænen, så derfor vil jeg plante nogle træer, der suger meget vand. Jeg har købt det første træ, som er et Tempeltræ 'Ginkgo biloba'. Jeg vil også købe et enstammet Hjertetræ der elske at stå fugtigt og et Sneklokketræ der får hvide klokker i april/maj måned før løvet springer ud.
Endvidere vil jeg også gerne have noget stedsegrønt for at få nogle fugle i haven, og selvfølgelig også noget grønt at se på om vinteren. En stedsegrøn jeg bl.a. gerne vil have er Blommetaks den er meget mørkegrøn og vokser meget opad og skal ikke klippes."

Hvordan ser du træerne bidrage til havens overordnede udtryk og struktur over tid?
"Jeg har kigget på størrelsen af træet - højde, omfanget af kronen og hvor trives træet bedst. Og er det et træ, jeg kan stamme op for at få pladsen neden under til andre planter "

Har du nogen specielle planer for pleje af træerne eller håber du på en naturlig vækst?
"Nej egentlig ikke. Vi sørger for de bliver gødet med hestekompost og at give træerne det vand de skal have under tilvæksten."

Fremtidige planer

Hvordan ser du  haven udvikle sig over de næste par år?
"Jeg håber, jeg får styr på alle planterne og flyttet dem rundt, så de passe i form af størrelse og farve i forhold til hinanden i bedene.
Som noget nyt skal jeg nu til plantemarkeder for at handle. Jeg har jo tidligere kun kommet der for at sælge planter. Jeg har lavet en liste med alle mine ønsker til nye planter - roser, buske, løgplanter mm.."

Er der nye planter eller haveprojekter, du gerne vil eksperimentere med?
"Nej ikke rigtigt. Dog skal jeg til og i gang med et forsøg på den lille skrænt. Jeg vil lægge hundetæpper ud, som jeg vil fastgøre med pløkker. Skære hul i tæppet og plante sedum i hullerne og måske mini hostaer. Det er i stedet for at købe sedummåtter. Der er stadig snerler på skrænten og håber at tæpperne kan tage livet af dem. Måske der også skal lægges nogle aviser eller pap under tæpperne for at fjerne lyset fra snerlerne. Det er et forsøg jeg vil lave. Lykkes det ikke, er det ikke en formue jeg har brugt på det, da jeg selv har lavet sedumplanterne. Men jeg tror da på det lykkes.
På resten af skrænten vil jeg sætte ribs, solbær og stikkelsbærplanter. Jeg har allerede sat tre rabarber på skrænten."

Hvilke råd vil du give til andre, der ønsker at anlægge en lignende have?
"Bare gå i gang - bare gør det! Alt kan man forsøge, det er ikke altid det lykkes og det lærer man så af. Ser man en plante der ikke trives, så flyt den til et andet sted for at give den noget andet jord. Er det for sandet så bland op med muld og er jorden for leret så bland op med sand og grus, så jorden bliver mere løs. Jeg har da haft planter, jeg har flyttet med flere gange før den rigtige plads er fundet "

Hvad er dit bedste råd til andre, der står overfor at skulle etablere en ny have fra bunden?
"Lav en grov haveplan, så du får overblikket. Skriv ned hvilke planter du gerne vil have i haven. Læs nogle havebøger og besøg nogle haver for at få nogle ideer. Eksperimenter!"

Læs nogle havebøger og besøg nogle haver for at få nogle ideer. Eksperimenter!

Dette var sidste artikel i "Følg en have i havesæsonen 2024" hos Bente Busk Kjær.
Stor tak til Bente, for at ville dele sin haveproces, tanker og ideer til den nye have med os.