Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Brug drivhuset året rundt: Sådan kommer du i gang med vinterdyrkning

Det er ikke kun om sommeren, at drivhuset er et spændende spisekammer. Planter du kål, salater eller andre lækre afgrøder, hvor tomater og agurker stod, kan du høste frisk grønt fra september til marts. I artiklen deler to erfarne haveejere deres bedste råd til, hvordan du kommer godt i gang med vinterdyrkning i drivhuset. Artiklen er lavet af Haveselskabet i samarbejde med Juliana Drivhuse.

Dyrk drivhuset i den kolde tid

Du kan mærke, at efteråret er på vej, når luften bliver køligere, solskinstimerne færre og dagene kortere. Det er nu, mange lukker sæsonen, og sender havemøbler og krukker på vinterferie i drivhuset, indtil forårssolen vækker haveglæden igen.

Der er dog haveejere, som trodser kulden og høster grøn salat, sprød kål, ærteskud og urter helt frem til marts, hvor det bliver varmt nok til at så på friland. Jovist, det går lidt langsommere om vinteren, og afgrøderne bliver heller ikke helt så store, som dem du sår om sommeren, men udbyttet er stadig højt. indehaver af et lille frøfirma, Kålbazaren - som er specialiseret i kål frø og frø til vinterdyrkning.

I England har man i mange år praktiseret slow gardening, og herhjemme er vi nu også begyndt at dyrke det langsomme haveliv, som folder sig ud i ydersæsonerne. En af dem er Mette Nylander Nørgaard, der indehaver af frøfirmaet Kålbazaren, som er specialiseret i frø til netop vinterdyrkning. Hun har dyrket køkkenhave i over 25 år og igennem de sidste fem år har hun også vinterdyrket i drivhuset:

”Jeg har et kolddrivhus på 10 kvadratmeter, hvor der aldrig er varme på, og et isoleret på 20 kvadratmeter, hvor en tredjedel bliver opvarmet, så det altid er frostfrit. Her overvintrer jeg middelhavsurter og citrustræer. Jeg startede med at vinterdyrke, fordi det ærgrede mig, at drivhusene stod tomme og plantesækkene bare blev tømt efter sommersæsonen. Derfor begyndte jeg at eksperimentere med, hvor meget jeg kunne få ud af genbrugsjorden – og det var meget, viste det sig.”

Det samme erfarede Christine Wiemann, væksthusgartner og indehaver af frøfirmaet Spirekassen, da hun begyndte at vinterdyrke for syv år siden. Hun ser sensommeren som et skifte med nye dyrkningsmuligheder:

”Jeg har haft flere drivhuse igennem de sidste 25 år, men i dag har jeg et Juliana Orangeri på 21,5 kvadratmeter og gammelt orangeri på 25 kvadratmeter, hvor jeg dyrker alt det klassiske om sommeren: tomat, agurk, chili, men også blomster og jordbær. Fra august opstår et skifte, hvor vinterafgrøderne overtager deres pladser.”

”Jeg har også et behov for at se andet end gråt i gråt i vinterhalvåret, og de grønne planter i drivhuset skaber virkelig en god stemning. Samtidig er det skønt at være delvist selvforsynende. Sår man salat i en brugt plantesæk i september, kan man høste friske blade frem til årsskiftet.”

Juliana Drivhuse

Juliana Drivhuse er designet til skandinaviske vejrforhold og dyrkning året rundt. De stærke profilkonstruktioner gør husene robuste, og gode ventilationsløsninger skaber ideelle betingelser for planterne både sommer og vinter.

Den nye drivhusdyrker kommer godt fra starter med et Juliana Compact, mens den erfarne, der efterspørger mere plads, kan udvide dyrkningsarealet i et Juliana Gartner med hærdet glas eller isolerende polykarbonatplader.

Er ønsket at kunne sikre sarte planter mod frost gennem vinteren, er det en fordel at vælge et mur- eller vægdrivhus. Det store Juliana Grand Oase på mur er det perfekte uderum, og det mindre Juliana Premium på mur er en klassiker blandt de smukke, danskproducerede drivhuse.

Læs mere

Nye muligheder spirer frem

Inden du går i gang med at spire vintergrønt, er det en fordel at gøre grundigt rent i drivhuset. På den måde minimerer du risikoen for, at afgrøderne bliver syge eller angrebet af skadedyr.

Når der er rent og pænt, er det tid til at så. Både Christine Wiemann og Mette Nylander Nørgaard genbruger jorden fra de plantesække, højbede og krukker, der igennem sommeren gav dem tomater, agurker og meget andet. Den indeholder stadig næring nok, og det er derfor langt vigtigere, at man vælger egnede sorter.

Haveselskabet anbefaler

  • Generelt forkultiveres afgrøder til vinterdyrkning sidst på sommeren, plantes ud først på vinteren i drivhuset og giver tidlig høst næste forår, inden det bliver for varmt under glasset. Der er mange muligheder, men her er et par forslag, som er lette at have med at gøre og de fleste haveejere kan have glæde af.

  • Hjertesalat ’Winter Gem’, sås først i august for salat i efteråret eller sås først i september for overvintring af små planter i drivhus.

  • Sandsennep også kaldet vild rucola er flerårig og kan gro direkte i jorden i et hjørne af drivhuset og give tidlig salat i marts år efter år.

  • Vinterært ’Winterkerfe’, kan sås i november-december eller i det meget tidlige forår til ærteskud.
Læs mere

”Jeg dyrker kuldetolerante sorter, som har en kort udviklingstid. Spidskål, mindre hvidkål, broccoli og savoykål kan for eksempel godt nå at udvikle sig, mens de langsomt voksende hovedkål ikke når at danne hoveder, inden det igen bliver varmt. Temperaturen i drivhuset kan godt have store udsving, og derfor vælger jeg altid sorter, som ikke løber i stok for hurtigt,” forklarer Mette Nylander Nørgaard.

Vintersæsonen starter med forspiring

Forspiring er et tegn på, at varmere tider er på vej i foråret, men for vinterdyrkeren skal der fra slutningen af juli til starten af august igen gang i spirebakker og priklepinde.

”Jeg forspirer glaskål, palmekål, grønkål og hovedkål i juli, for de er længere tid om at udvikle sig end salat, pak choi og asiatisk bladgrønt, som jeg først sår fra august og frem. Jeg har altid flere kuldetålende salattyper, så jeg ikke bliver træt af kun at spise én sort. I takt med, at høsten af sommergrønt bliver mindre, erstatter jeg planterne med de forspirede vinterafgrøder i løbet af september og oktober.”

”Hvis efteråret er mildt, lader jeg tomaterne hænge på planterne langt ind i oktober, så de kan modne færdigt. For at give lys til vinterafgrøderne, som skal overtage pladsen fra sommergrønt, stammer jeg tomatplanterne op ved at fjerne bladene. Det giver lys til det, jeg planter under. Det er en god måde at udnytte pladsen på, indtil de sidste tomater er spist,” fortæller Mette Nylander Nørgaard, der også har haft succes med at vinterdyrke radiser, ræddiker, bladbeder, persille og sommergulerødder i drivhuset.

Vand og gødning – er det nødvendigt?

Vinterdyrkning kræver ikke meget. Når temperaturen daler, og lyset svinder, skal planterne ikke have gødning, da de ikke har samme behov for næringsstoffer som om sommeren. Samtidig har de heller ikke brug for særligt meget vand. Christine Wiemann vander kun, når det er plusgrader, og aldrig når det fryser.

Husk på, at planterne er særligt udsatte i kulden, og samler der sig for meget vand sig om rodhalsen, rådner de. Som vinterdyrker er det vigtigste derfor at undgå overvanding.

Mette Nylander Nørgaard sikrer året rundt en tilpas jordfugtighed med sivevanding, men forklarer, at man sagtens kan opnå samme resultat ved at se og mærke på jorden.

Er du i tvivl, om jorden har den rette fugtighed, er en god tommelfingerregel, at jorden skal være lys på overfladen og mørk under. Lige efter vanding er jorden mørk, men efter et par dage tørrer og lysner den. På den måde holder du en lav fugtighed i drivhuset, som du underbygger ved at lufte grundigt ud, når vintersolen skinner. Det er også med til at forebygge svampeangreb.

Det er ikke nødvendigt at frostsikre drivhuset, når du vinterdyrker, for planterne kan jo netop tåle de lave temperaturer. Nogle falder måske lidt sammen, men de rejser sig igen, når det bliver varmere. Hvis temperaturen falder meget, og holder sig lav i længere tid, kan du beskytte afgrøderne med fiberdug, tænde stearinlys eller en drivhusvarmer.

Foråret starter tidligt i drivhuset 

Det er dejligt at høste frisk grønt på en råkold vinterdag, men lige så skønt er det at plukke en smuk buket blomster, før haven helt er vågnet i foråret. Drivhuset giver også blomsterelskerne ideelle betingelser for at nyde foråret før tid.

I Christine Wiemanns drivhus blomstrer det allerede fra marts, for i efteråret har hun lagt flere typer af blomsterløg, som alle springer ud i de beskyttede omgivelser. Især er hun glad for de hårdføre ’hardy annuals’, som hun sår i slutningen af september:

”Jeg sår ’hardy annuals’ direkte i bedene, lader dem overvintre i drivhuset, og i maj kan jeg plukke til buketter. Det samme gør jeg med blomsterløgene. Jeg vander kun sparsomt. De springer ud cirka en måned før dem, der vokser i haven, og det er dejligt med de mange farver så tidligt på året. Jeg vil anbefale alle med et drivhus at vinterdyrke både blomster og grønt, for det er virkelig hyggeligt.”

Juliana Drivhuse

Juliana er en familieejet dansk virksomhed med base i Odense. Med over 60 års erfaring i bagagen bygger Juliana drivhuse på danske designprincipper, hvor enkelthed, æstetik og funktionalitet går hånd i hånd.

Juliana-drivhuse er designet og fremstillet til at holde i mange år, og netop denne erfaring afspejles i den imponerende 12-årige garanti, som følger med hvert drivhus.

Uanset om du drømmer om et stort eller lille drivhus, har Juliana noget, der passer til dine behov. Men når du investerer i et drivhus, er der flere vigtige overvejelser at gøre sig. Julianas drivhus købeguide hjælper dig med at træffe de rigtige valg omkring glas, placering og størrelse, så du er sikker på, at dit drivhus bliver en perfekt tilføjelse til din have.