Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Sådan passer du citrusplanter

Citrusplanter kan være svære at lykkes med, og de tåler ikke udtørring overhovedet. Her får du citrusekspertens tips til at lykkes med dem og Plantedoktorens råd mod spindemider.

Citrontræ. Foto: Martin Esmark

Citrontræ. Foto: Martin Esmark

Citrontræet har frugter, som er længe om at blive modne. Hele processen fra blomst til moden frugt tager ni måneder. Derfor sidder frugterne vinteren over, hvor de efterhånden gulner lidt.

Det kan få dig til at tro, at de små citroner er ved at modne. Men når lyset og foråret sætter ind, begynder de at vokse igen. De bliver grønnere, og først hen i foråret er de høstklare.

Lad endelig citronerne hænge så længe som muligt, det giver mest smag. Det er først, når de begynder at blive bløde i skrællen, at de nærmer sig sidste holdbarhedsdato.

I mange stuer og vinterhaver sker det også, at både blade og frugter falder af, når træet er kommet indendøre. Det skyldes for lidt lys, for høje temperaturer eller for lidt vand.

Tåler ikke udtørring

Citrustræer tåler ikke udtørring overhovedet. Så giv lidt vand jævnligt, men endelig ikke så potteklumpen bliver totalt våd. Det giver en stor risiko for, at rødderne rådner. Vandet må meget gerne være af den kalkfrie slags, som du kan få ved at samle regnvand.

Samtidig er det vigtigt, at temperaturen ikke bliver for høj. Har din vinterhave eller udestue store vinduespartier, er der gode chancer for, at citrusplanterne får lys nok. Temperaturen skal ligge mellem to og ti grader. Jo mindre lys, jo lavere temperaturer.

Citrustræer har duftende blomster hele året. Bladene dufter også, når de gnides mellem fingrene. De kan hakkes og bruges i madlavningen. 

Fem tips til pasning af citrusplanter

Martin Esmark, der er ekspert i citrusplanter, har fem gode råd til pasningen.

 1. Væn langsomt dine planter til lyset udenfor.
  Stil dem i halvskygge først, og placer dem lidt efter lidt i stærkere sol.
 2. Sørg for at, planterne kan komme af med overskydende vand.
  Krukken skal have hul i bunden, og jorden skal være meget porøs. Du kan bruge citrusjord, som blandes med lecakugler.
 3. Giv planterne citrusgødning, når du vander dem.
  Følg blandingsanvisning på etiketten.
 4. Brug vand uden kalk.
  Der er kalk i vores postevand, og det kan citrus ikke lide. Så for at skabe balance i pH-værdien kan du tilsætte citrusgødning eller vande med regnvand.
 5. Gå bladene efter for utøj.
  Hvis der er hvide prikker på bladene, er det formentlig spindemider.

Plantedoktorens råd mod spindemider 

Ifølge Haveselskabets Plantedoktor, Magnus Gammelgaard, kan det hæmme udviklingen af spindemider, hvis man oversprøjter planterne med koldt vand. 

Man kan forebygge spindemider ved at rengøre drivhuset grundigt med brun sæbe om efteråret. Ifølge Magnus Gammelgaard kan man undgå mange ærgrelser, hvis man er i stand til at få ryddet og rengjort drivhuset inden september.

Læs mere om spindemider her

Nemme kumquats

De små kumquats, er den nemmeste citrusplante at dyrke. Den står med dekorative, små, aflange ”appelsiner”, der sidder længe på busken. Frugterne spises med skal og er særligt dejlige til en god julemarmelade. Skåret på tværs i cirkelrunde skiver er kumquats meget delikate til f.eks. gode oste.

Kumquats har dejligt duftende blomster og skal plejes som andre citrusplanter i vintertiden. Men de taber ikke så nemt blade og frugter. Derfor er de nemmere at få til at overleve vinteren.

I USA bruges kviste med blade og et par orange frugter som pynt på juletræet. Det kunne også klæde et dansk juletræ.