Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Dyrk din egen mistelten

Har man den først i sin have, er man sikker på, at være selvforsynende med misteltenkviste til brug i julen.

Mistelten er en af de haveplante, vi forbinder mest med julen. Den har til alle tider været omgivet af både overtro og romantik. 

Mistelten

Mistelten, Viscum album, vokser vildt i Danmark, men er desværre sjælden i naturen. Ifølge de gamle sagn og fortællinger bør man altid have mistelten kviste hængene over døren til jul.

Det siges at skulle holde de onde ånder væk, og sikre julefreden. Mistelten skulle angiveligt bære på en stor kærlighedsenergi, deraf traditionen med at kysse sin kvinde under den hængende kvist. 

En halvsnylter

Mistelten er stedsegrøn med læderagtige tungeformede blade, der sidder parvis og forgrener sig parvis. Den kan med alderen blive op til godt en meter i diameter, og får med årerne karakter af en fuglerede oppe i træerne.

Fotograf: Istockphoto

Busken lever sit liv på andre træer, og kaldes derfor en halvsnylter, hvilket oversat betyder, at den med fotosyntesen i de grønne plantedele selv danner sukkerstoffer, alt imens den fra værtstræet stjæler vand og mineraler.

Dyrk selv mistelten

Ønsker du at få dine egne mistelten i haven, er det relativt nemt selv at så dem. Hertil kræver det blot friske bær og et egnet værtstræ. Det er dog sådan at frø fra en mistelten spirer bedst på den samme værtsplanteart, som moderplanten selv er snylter på.

Frøene sås fra marts-maj og det gøres bedst ved man anskaffer sig bær fra en anden haveejer med mistelten. Hvis man kan finde modne hvide bær allerede i februar, så kan såning også finde sted der - eller endda tidligere.

Frøsåning af mistelten på gren.

Brug friske frø og så mange

Frøet kan dog, som oftest, ikke klare at ligge mere end to til tre døgn i mørke, før det skal sås på sit værtstræ.

Det kan derfor ikke anbefales at benytte sig af kviste købt hos blomsterhandleren her op til jul, da disse kviste oftest er klippet flere uger i forvejen. Desuden er frøene heller ikke modnet på disse kviste endnu.

Ved såningen mases bærrene med de slimede frø forsigtigt ind i et grenhjørne på det valgte værtstræ. Veddet i grenvinklen på træet skal være forholdsvis ungt og saftspændt ved såning.

For at være sikker på succes, anbefales det at tilføre en del frø, da det ofte kun er 20-30 procent der spirer. Desuden skulle man jo også gerne opnå at få både hun og hanplanter, så man senere selv kan høste sine egne bær og dermed så nye igen.

Foto: Istockphoto

Høst din egen mistelten

Det første år efter såning vil der ikke være noget videre at se, andet end, såfremt spiringen er lykkedes, at frøet sat to små sugekopper ind i værtstræet. Først den følgende sommer vil der fremkomme et sæt blade. Og først efter fire til fem år kan man rigtig se sine mistelten pryde havens træer og det specielt i vintertilstand. 

Når mistelten har nået en god størrelse, tåler de fint at man klipper og høster kviste til brug i buketter og dekorationer. 

Derfor hylder vi misteltenen

Druiderne anvendte kristtjørn og mistelten som symboler på et evigt liv, og begge planter anvendes jo stadig ved juletid den dag idag.

Mistelten hænges som bekendt i døråbninger, og traditionen med at kysse under den kan ifølge legenden spores tilbage til kærlighedsgudinden Frigga, der var symboliseret ved denne plante.

Ifølge en anden legende var det en pil fra en mistelten, som Loke manipulerede Hod til at kaste mod sin tvillingebror Balder, så han døde af det.

Misteltenen blev bandlyst af kirken i Middelalderen og erstattet af kristtjørnen, der, som navnet antyder, repræsenterer den tornekrone, som Jesus bar ved korsfæstelsen. De røde bær symboliserer det blod, Kristus udgød.